$
תומר זלצר

פותח חשבון: לא קופצים לחו"ל

לאחר 30 שנות צמיחה, המשבר עצר את התפתחות הבנקאות הבינ"ל. מהו עתידו של התחום, ואיך יושפעו מכך בנקים ישראליים שרוצים להתרחב לחו"ל?

תומר זלצר 07:1505.08.10

המשבר הגלובלי ב־2008 הכניס להקפאה את תוכניות ההתרחבות הבינ"ל של שני הבנקים הגדולים בישראל, לאומי והפועלים. באחרונה נדמה כי חלה התעוררות: יו"ר לאומי הנבחר דוד ברודט דיבר בפני הדירקטוריון על הרחבת הפעילות הבינ"ל של הבנק; ובמקביל, בנק הפועלים בוחן רכישה של בנק קטן בטורקיה כדי לקבל היתר פקדונות שיאפשר לשלוחה הטורקית שלו, פוזיטיף, לצמוח באופן משמעותי. במוקדם או במאוחר, הבנקים הישראליים יבצעו מהלכים חדשים בעולם - אבל הם יעשו זאת בסביבה שונה מבעבר, עקב השלכות המשבר החריף שטלטל את הבנקאות העולמית.

מה דעתך על מניית פועלים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

ועדה מיוחדת של ה־BIS (הארגון הבינ"ל של הבנקים המרכזיים) פרסמה באחרונה מחקר בנושא בנקאות בינ"ל. המחקר גורס כי הצמיחה המהירה של פעילות הבנקים, בעיקר בשנים שלפני המשבר, תרמה לפגיעות המודל העסקי שלהם. לפי המחקר, המשבר האחרון הבליט את חוסר היעילות שבניהול הסיכונים של בנקים בינ"ל רבים, כמו גם פערים בסביבה הרגולטורית.

 

שיעור הצמיחה הוכפל

 

הפעילות הבינ"ל של בנקים התרחבה באופן משמעותי ב-30 השנים האחרונות. לאורך רוב תקופה זו, התפתחה הבנקאות הבינ"ל לצד התפתחות הסחר העולמי ומילאה תפקיד מרכזי בצמיחת פירמות גלובליות. נוסף על כך, טוענים ב־BIS, תפקידם של הבנקים הבינ"ל בכלכלה העולמית משלימים את התפקיד שממלאים בהקשר זה שוקי ההון העולמיים. כשהבנקים מקמצים במתן אשראי, שוקי ההון העולמיים מהווים תחליף עבור פירמות גדולות שמבקשות לגייס מימון. במקביל, הבנקים משמשים מענה למימון עבור משקי בית ופירמות קטנות ובינוניות, שהגישה שלהם לשוקי ההון מוגבלת.

 

 צילום: shutterstock

 

הבעיה החלה בתחילת שנות האלפיים, כשצמיחת פעילות הבנקים הבינ"ל הואצה ועברה את צמיחת הסחר העולמי ובכך "התנתקה" מהפעילות הכלכלית הריאלית. בין 1980 לתחילת שנות האלפיים צמחה הפעילות הבינ"ל של הבנקים בעולם בשיעור שנתי של 4%. בין 2002 ל-2008 שיעור צמיחה זה כמעט הוכפל. כתוצאה מהמשבר נרשמה ירידה חדה באשראי הבינ"ל שמעמידים בנקים, עובדה המשקפת את נטייתם להיצמד לשוקי הליבה שלהם במשבר. כך פעלו בשנתיים האחרונות גם הבנקים הישראליים.

 

בין תחרות לניהול סיכונים

 

ב-BIS טוענים שיש לגרום לבנקים הבינ"ל לחזק את ניהול הסיכונים שלהם, אך להיזהר שלא לפגוע בתרומתם לפיתוח הכלכלה העולמית: "יש לקדם צמיחה תוך קידום התחרות בין הבנקים הבינ"ל. במקביל, דרישות ההון והנזילות ותמריצים שיינתנו לפתרונות מימון יציבים אמורים לצמצם את האפשרות שלחצים תחרותיים יעודדו בנקים בינ"ל מלקיחת סיכונים עודפים. יש לקדם גם שיתוף פעולה בינ"ל כדי למנוע פערים ברגולציה".

 

לצד החמרת הדרישות הרגולטוריות מבנקים זרים, הבנקים הישראליים ימשיכו לסבול מקשיים בחדירה ישירה לשווקי חו"ל, עקב התחרות מול בנקים מקומיים בעלי מסורת ארוכה של פעילות עם התושבים המקומיים. נראה שברמה הבסיסית, האסטרטגיה של הבנקים הישראליים לא השתנתה בעקבות המשבר: כניסה אפקטיבית ליעד בינ"ל תהיה דרך רכישת בנקים זרים קיימים ומיזוגם. ועדיין, על רקע השינויים במפת הבנקאות העולמית - זה ממש לא מובן מאליו שבנק ישראלי אכן יצליח לבצע מהלך מוצלח בחו"ל בשנים הקרובות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x