$
סביבה

ניצחון לתושבים: חלופת האסדה הימית תיבחן על ידי משרד התשתיות

החברה להגנת הטבע מברכת: "יש למצות את מלוא האפשרויות לפני שמחליטים החלטה משמעותית כל כך". החלופה המועדפת: חדרה

ליאור גוטמן ורויטל חובל 19:1306.07.10

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להוסיף את האסדה בים ואת מיקום מפעל פרוטרום בעכו לבחינת החלופות לקליטת הגז מתמר ודלית, כפי שדרשו בחודשים האחרונים החברה להגנת הטבע, תושבי חוף הכרמל וגורמים נוספים. שני האתרים יתווספו לחלופות השונות שנבדקו עד כה.  ההחלטה התקבלה ברוב

של 11 חברי המועצה מול 9 מתנגדים.

 

ההחלטה מעכבת את הגעת הגז לחופי ישראל, ובכך מציבה בעיה למשק החשמל, שעלול להישאר ללא מקורות אנרגיה זמינים. כפי שרשות החשמל פרסמה אתמול, נראה שהאפשרות הכמעט יחידה להפעיל את תחנות הכוח בגז היא להגדיל את הרכש ממצרים.

 

מהחברה להגנת הטבע, שפנתה לפני כמה שבועות למועצה הארצית בדרישה להוסיף את חלופת האסדה בים לבחינת החלופות, נמסר: "אנחנו מברכים על ההחלטה של המועצה הארצית לבחון את האופציה הימית. למתקן קליטת הגז שיוקם יהיו השלכות לטווח הארוך, ולכן יש למצות את מלוא האפשרויות לפני שמחליטים החלטה משמעותית כל כך, שהנוכחות שלה בשטח תהיה לעשרות שנים קדימה".

 

ל"כלכליסט" נודע כי חדרה מובילה במרוץ להקמת נקודת הקליטה של מאגרי הגז. החלופות שנשארו רלוונטיות מלבד חדרה הן אשדוד (בסמוך לתחנת הקבלה הקיימת), מחלף קיסריה (בסמוך למתקני חברת החשמל), מחצבת עין איילה ושתי נקודות באזור חוף דור - אחת צפונית ואחת דרומית.

 

בדיקת חלופת האסדה הימית תעשה על ידי המשרד לתשתיות לאומיות. במשרד הפנים מדגישים שהוצג בפניהם היום תסקיר שנערך על ידי המשרד להגנת הסביבה, לפיו החלופה המועדפת בהיבטים הסביבתיים והבטיחותיים היא זו שהנמצאת צפונית לאשדוד ואילו החלופה הצפונית הטובה ביותר היא באזור חדרה. המשרד אף הוסיף שיש להשאיר את חלופת דור צפון כאחת החלופות, זאת במידה שהמיקומים האחרים יסתברו כבלתי ישימים.

 

עם זאת, ועדת העורכים, שמשמת כועדת משנה למועצה הארצית ובה חברים נציגי משרד הפנים, התשתיות והגנת הסביבה, המליצה להמשיך ולקדם את החלופה הנמצאת צפונית לחדרה, זאת לאור חסרונות המעמידים בספק את ישימותה של חלופת אשדוד. על פי משרד הפנים פיתוח מתקן בדרום יטיל מגבלות על מספר מתקני תשתית, לרבות נמל ושער הנמל המקומי ומתקן ההתפלה. בנוסף קיים חשש של כניסה לשטחי האש של צה"ל.

 

השותפות בקדוחי תמר - נובל אמרג'י, ישראמקו, קבוצת דלק ודור אנרגיה - מסרו בתגובה כי הן מצרות "על העובדה שהמועצה הארצית לתכנון ובניה לא קיבלה החלטה כלשהי בנוגע למיקום נקודת הקליטה לגז".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x