$
בארץ

הביטוח הלאומי: העלאת שכר המינימום תביא לירידה של 9% במספר העניים

המוסד יוצא נגד עמדת האוצר וטוען כי העלאת שכר המינימום ב-750 שקל ל-4,600 שקל לחודש תוציא 130 אלף נפשות מהעוני

מיקי פלד 18:3406.07.10

הביטוח הלאומי נותן רוח גבית להצעתה חוק להעלאת שכר המינימום של ח"כ עמיר פרץ (עבודה) שתגיע היום לקריאה טרומית במליאה. על-פי הביטוח הלאומי, העלאת שכר המינימום ב-750 שקל ל-4,600 שקל לחודש תביא להורדת העוני ב-9%, או 130 אלף נפשות. בקרב עניים עובדים ההשפעה אף גדולה יותר: העוני יירד ל-9.8%, לעומת 12.2% ב-2008, ירידה של 24%. בכך יוצא הביטוח הלאומי נגד משרד האוצר, שמתנגד להעלאת שכר המינימום.

 

עם זאת, החיסרון הגדול של המודל של הביטוח הלאומי הוא בכך שהוא מניח שלא יהיו פיטורים כתוצאה מהעלאת שכר המינימום. לדברי כותביו, "יש בקרב כלכלני שוק העבודה בעולם ממצאים סותרים לגבי השפעת העלאת שכר המינימום על התעסוקה: חלקם מבחינים בהשפעות שליליות על התעסוקה וחלקם מוצאים השפעה הפוכה לפיה התעסוקה של עובדים מעוטי יכולת גדלה, ורווחיות העסקים משתפרת".

 

האוצר: חלקי מסקנות

 

מנכ"לית המוסד, אסתר דומיניסיני, אומרת כי "יש צורך ביצירת שולחן עגול בין הצדדים המעורבים, ההסתדרות, המעסיקים והממשלה כדי להגיע לאיזון בין צורכי העובד למעסיקים במטרה להבטיח תנאי מחייה בכבוד לעובדים, תוך שמירה על רמת תעסוקה נאותה. חשוב שבמידה ויוחלט לקדם צעד כזה הרי שהוא יעשה בהדרגה".

 

ממשרד האוצר נמסר, כי "מצער שהמוסד לביטוח לאומי מנסה לצייר תמונה לא מציאותית ולמכור לציבור חלקי מסקנות של דו"ח מעין "מקצועי". מדובר בסימולציה פשטנית שלא לוקחת בחשבון השלכות ישירות על כלל המשק. כפי שהציגו בממשלה נגיד בנק ישראל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה ומנכ"ל משרד האוצר - העלאת שכר המינימום באופן המוצע עלולה להביא לפיטוריהם של עשרות אלפי עובדים ואף לסגירתם של עסקים ומפעלים בישראל ובכך להביא להקטנת התעסוקה והגדלת העוני".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x