$
סביבה

המאבק על מתקן הגז של תמר עובר מחוף הכרמל לחדרה

חדרה נבחרה כמיקום המועדף מבין שש החלופות היבשתיות להקמת המתקן. הוועדה המליצה בעבר לבחון את חלופת האסדה הימית, אולם חזרה בה

רויטל חובל 12:1705.07.10
המאבק על מתקן הגז עובר לחדרה. ועדת העורכים של תמ"א 37 ח', שמונתה על ידי המועצה הארצית, החליטה אתמול (א') בישיבתה להמליץ על קידום ובחינה של חלופת חדרה כמיקום העדיף ביותר להקמת מתקן קליטת הגז ממאגר תמר. תושבי חוף הכרמל אמנם יכולים לנשום לרווחה באופן זמני, אולם המאבק עובר לעיר חדרה, שצפויה גם כן לדרוש שהמתקן יקום על גבי אסדה ימית.

 

מחר אמורה להתכנס המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ולדון בממצאי תסקיר ההשפעה על הסביבה שהכינו חברת נובל אנרג'י וקבוצת דלק לששת המיקומים האפשריים להקמת מתקן קליטת הגז הטבעי: דור צפון (מושב דור), דור דרום (קיבוץ מעיין צבי), מחצבת עין איילה, מחלף קיסריה (ליד תחנת הכוח אורות רבין), מט"ש חדרה ואשדוד. המועצה היא זו שמכריעה בסוגיית המיקום.

 

בישיבה אמורה המועצה לדון גם בהמלצות ועדת העורכים של התוכנית, לפיה יש לבחון גם את מיקום מפעל תעשיות אלקטרוכימיות לשעבר בעכו. ל"כלכליסט" נודע כי ועדת העורכים חזרה בה מהכוונה להמליץ לבחון את חלופת האסדה הימית, ובחרה לקדם  את חלופת חדרה, שנבחרה כחלופה הגרועה ביותר בתסקיר ההשפעה שהוכן.

 

ההערכה היא כי הרקע לשינוי עמדת ועדת העורכים היא עמדתו של שר התשתיות, עוזי לנדאו, ורשות הגז הטבעי, לפיה הקמת אסדה ימית תביא לדחייה בחיבור הגז למערכת ההולכה ותעלה למשק כ-10 מיליארד שקל.  ברשות הגז אמדו את הנזק הסביבתי שייגרם למשק אם משק החשמל יצרוך סולר ומזוט במקום גז טבעי, חישוב שלא נעשה למשל בתוכנית קידום התחנה הפחמית.

 

עמדת רשות הגז שכנעה את השר עוזי לנדאו, שכבר המליץ בעבר על חלופת עין איילה, לשנות את דעתו ולהמליץ על חלופת חדרה או עכו, ולא לתמוך בהחזרת בחינת החלופה הימית. לעומת לנדאו, השר להגנת הסביבה גלעד ארדן מביע תמיכה בתושבי חוף הכרמל הנאבקים על הכוונה להקים את המתקן ביבשה ולא בלב הים. בפגישה שערך עמם לאחרונה התייחס ארדן ל"הפרטת" התכנון בתוכנית המתאר הארצית, כך ששותפות תמר היא שמקדמת את התכנון, ולא המדינה.

 

מממצאי תסקיר ההשפעה על הסביבה עולה כי חלופת דור דרום היא העדיפה ביותר, אחריה דור צפון ואחריהן חלופת המחצבה בעין איילה. חלופת חדרה, המועדפת על ידי משרד התשתיות, נחשבת לחלופה הגרועה ביותר.

 

ראש עיריית חדרה חיים אביטן נחרץ בעמדתו שהמתקן לא יוקם בחדרה. בעיריית חדרה ציינו היום כי העמדה היא מפורשת ונחרצת עד כדי כך שאם במידה ותיפול החלטה לרעת חדרה, אלפי תושבים יצאו להפגין ולהשבית צירים מרכזיים במדינה. "המאבק של חוף הכרמל יהיה כאין וכאפס לעומת המאבק של חוף הכרמל", אמרו בעירייה.

 

התסקיר מוצא את מתחם דור ומחצבת עין איילה כחלופות בעלת עדיפות מובהקת מבחינת ההיבטים ההנדסיים והאסטרטגיים. המגרעה עיקרית של חלופות דור היא בעיית ההשתלבות בנוף ואי התאמה לאופי הסביבה החקלאית. לעומת דור, לחלופת המחצבה משמעות של הארכה בלוח הזמנים ועלויות גבוהות. קיסריה זכתה לציון נמוך בשל לוח זמנים גבוה, צורך בהעתקת קו המתח העליון, עלויות גבוהות ופגיעה בשטחי חולות קיסריה הנדירים. חלופת חדרה תפגע בפארק נחל חדרה ומתחם חפציבה, וכן לוח הזמנים למימושה הינו ארוך יחסית, בשל הצורך בהסטת קווי חשמל ותוספי קווי גלם והולכה. 

 

בתוך כך, אתמול הגישו תושבי חוף הכרמל עתירה נוספת לבג"ץ, בצד העתירה של הרשויות המקומיות באזור חוף הכרמל שכבר הוגשה במרץ. התושבים שכרו את שירותיו של עורך הדין יוסי פרוכטמן, מומחה בדיני תכנון ובנייה. עיקר הטענה בעתירה לבג"ץ היא לעניין חוקיות העברת התכנון מהמדינה ליזמים.

 

היום אמורה להתכנס ועדת הפנים של הכנסת, שצפויה לאמץ את העצומה עליה חתמו 62 חברי כנסת, וקוראת למועצה הארצית לשקול את כל החלופות למיקום מתקן הגז בטרם תתקבל החלטה. חברי הכנסת מביעים חשש ש"התסקיר שהוכן בוצע על ידי היזם ובתהליך מזורז, ועולה החשש כי לא נבדקו עדיין לעומקן כל החלופות". חברי הכנסת הדגישו כי גם אם הקמת המפעל על גבי אסדה בלב ים תאריך ותייקר את בניית המפעל במידה סבירה, אפשרות זו מקובלת בעולם ותפחית את הסיכונים השונים לתושבים ולסביבה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x