$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

האמריקאים מכינים את הקרקע

למרות האופוריה, הצרכן האמריקאי מכין עצמו לימים קשים יותר

אמיר ארגמן 08:1018.06.10

אחת הטענות המרכזיות שלי היא לגבי התפקיד המרכזי של ממשלת ארה"ב ב"התאוששות" של הכלכלה האמריקנית.

 

הטענה היא לא שאין זה מתפקידה של הממשלה לתמוך בכלכלה בעת מיתון ומשבר, אולם צריך להיות מודע לכך שממשלה, הפועלת באופן זה, מוגבלת במימון המשך התהליך ובייחוד ממשלה כמו ממשלת ארה"ב אשר מנהלת תקציב גירעוני ענק.

 

כאשר מציינים בפני אדם מן הישוב כי הממשלה מגדילה את ההוצאה שלה על מנת לתמוך בכלכלה, הדבר הראשון שעולה בראש הוא עבודות יזומות ופרויקטי תשתית ממשלתיים. לכן, כאשר ראינו כי התאוששותו של הצרכן האמריקאי עלתה, עלתה גם השאלה כיצד אותו צרכן, שמתקשה למצוא עבודה, מתקשה להגדיל את שכרו ומתקשה לקבל אשראי, מצליח בכל זאת לעלות לרמת הצריכה שאפיינה אותו ערב המשבר.

 

על מנת לתת את התשובה חשוב להבין קודם כי תוכנית התמרוץ הממשלתית האמריקאית הייתה נחוצה, אך היא תוכננה ואושרה בצורה שאינה אופטימלית בלשון המעטה והמבררים טוענים כי היא מתאפיינת בפופוליזם וכניעה לתכתיבים פוליטיים.

 

דיוויד רוזנברג, אסטרטג וכלכלן ראשי של חברת הייעוץ הקנדית גלוסקין שף, טוען באופן בוטה כי בניגוד לשפל הגדול, אז תוכנית התמרוץ שילמה לאנשים על מנת לעבוד גם אם בעבודות לא נחוצות, הרי שתוכנית התמרוץ של שנת 2009 שילמה לאנשים על מנת לא לעבוד, או לעבוד בשירות הממשלתי במקרה הטוב.

 

על מנת לבחון את הטענה הזו שלפתי את הנתונים של התפלגות ההכנסה של הצרכן האמריקני ובחנתי האם הטענה אכן תקפה. לצערי הנתונים אכן מצביעים כי הדבר נכון וכי ההתפלגות של ההכנסה קיבלה חיזוק משמעותי במיוחד בסעיף השכר שמשלמת הממשלה ובעיקר מכיוון תשלומי ההעברה.

 

לפניכם התפלגות סך השכר של אזרחי ארה"ב ואנא שימו לב לגידול של הרכיב הכחול העליון המסמל את תשלומי ההעברה:

  

מקור: בלומברג, אופנהיימר ישראל מקור: בלומברג, אופנהיימר ישראל

 

למי שמתקשה לזהות את המציאות ברזולוציה של הגרף העליון, בודדנו את שני המרכיבים הממשלתיים (שכר + העברה) וציירנו גרף המבטא את האחוז של שניהם מתוך סך ההכנסה הכוללת (ללא שכר פנסיוני ותשלומי ביטוח לאומי), והנה התמונה באופן ברור יותר. יש לזכור כי עלייה של 5% בחלק היחסי של ההכנסה הפנויה שווים למעלה מחצי טריליון דולר.

  

מקור: בלומברג, אופנהיימר ישראל מקור: בלומברג, אופנהיימר ישראל

 

האם בשנת 2011, עת תתחיל ממשלת ארה"ב לטפל בגרעון העצום שלה, ישתנו הדברים? ייתכן שכן ואז סביר כי נראה חזרה לצמיחה אפסית אם לא גרוע מכך. האם ממשלת ארה"ב תפעל מסיבות פוליטיות לשימור המצב וכתוצאה מכך להגדלת הגרעון ושימור יכולת הקנייה של הצרכן? גם זה ייתכן...

 

יש הטוענים כי החלשות הצרכן החל מחודש אפריל מקורה גם בתהליך ההופכי של תשלומי ההעברה וההפנמה של הצרכן כי ייתכן והוא עדיין צריך להכין עצמו לימים קשים יותר.

 

הכותב הוא אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x