$
קריירה

התורה של החרדים בלונדון: אפשר גם לעבוד

המכון לדמוקרטיה פרסם מסמך המלצות לשילוב חרדים בשוק העבודה, לקראת פורום קיסריה. בין ההמלצות - הקמת גוף מיוחד במשרד התמ"ת, זאת לצד השוואה מאלפת לקהילה בבריטניה

תומר זלצר 14:2014.06.10

המכון הישראלי לדמוקרטיה ממליץ למנות במשרד התמ"ת גוף שיהיה אחראי לעידוד תעסוקת חרדים, ולהקצות לו תקציב ייעודי. כך עולה ממסמך שפורסם לקראת פורום קיסריה להתוויית מדיניות כלכלית לאומית, שיתקיים השבוע בנצרת. חברי הצוות, בראשות פרופ' יוסי תמיר מהאוניברסיטה העברית, ממליצים על נקיטת שני צעדים נוספים כדי להתמודד עם שיעורי התעסוקה הנמוכים והעוני הגובר בחברה החרדית: לקרוא למעסיקים חשובים ומשפיעים - במגזר הפרטי ובשירות הציבורי - לקלוט כוח אדם איכותי מהמגזר החרדי ולפעול ליצירת שיתוף פעולה עמו; לעודד לימודי מתמטיקה ואנגלית במגזר החרדי

ולהשלים פערים במקצועות כלליים.

 

 

דוד ברודט, המנהל האקדמי של פורום קיסריה, ציין בדברי הפתיחה שלו למסמך ההמלצות: "המגמות של שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה וההתפתחויות במגזרים המרכיבים את החברה הישראלית יוצרות את האתגר הכלכלי־חברתי הגדול של השנים הבאות. מגמות אלה יקבעו לא רק את איתנותו של המשק הישראלי, אלא גם את גורל המדינה".

 

בשנת 2008 היה שיעור העוני בקרב האוכלוסייה החרדית כ־55% - וזאת בהשוואה לעוני בשיעור 13% בשאר האוכלוסייה (לא כולל ערבים, שבקרבם שיעור העוני עומד על 49%). עורכי המחקר מציינים כי הסיבה לעוני החריף במגזר החרדי טמונה בשיעור ההשתתפות הנמוך בכוח העבודה, לצד ריבוי טבעי מהיר ורמת הכנסות פחותה מאוד מהממוצע בשאר האוכלוסייה.

 

"שיעור התעסוקה הכולל יצנח בשיעור לא מבוטל"

 

שיעור התעסוקה של גברים חרדים בני 25–64 עמד ב־2008 על 40% - רמה הנמוכה מעט משיעור התעסוקה של אוכלוסייה זו עשור קודם לכן, ונמוכה מאוד משיעורי התעסוקה בקרב גברים ממגזרים אחרים (שיעור תעסוקה של 72% בקרב גברים ערבים, ושיעור תעסוקה של 82% בקרב גברים לא ערבים ולא חרדים). לעומת זאת, שיעור התעסוקה של נשים חרדיות קרוב יותר לממוצע האוכלוסייה ועמד על כ־57% ב־2008 (בהשוואה ל־73.5% בקרב נשים לא ערביות ולא חרדיות).

 

 

על רקע ההתפתחויות הדמוגרפיות, עורכי המחקר מציינים כי האוכלוסייה החרדית צפויה לתפוס נתח הולך וגדל באוכלוסייה הכללית. בקבוצת הגיל המרכזית של שוק העבודה, למשל, שיעורה עומד כעת על כ־6%, וצפוי לגדול ל־11% ב־2020 ול־17% ב־2030. "לנוכח קצב גידול האוכלוסייה בחברה החרדית, ואם שיעורי התעסוקה הנוכחיים לא ישתנו בעשורים הקרובים, שיעור התעסוקה הכולל בישראל צפוי לצנוח בשיעור לא מבוטל", כתבו עורכי המחקר.

 

עורכי המחקר השוו בין שיעור הגברים החרדים הלומדים בכולל בישראל (לפי קבוצות גיל) לבין שיעור זה בלונדון. מהשוואה זו עולה כי למרות העובדה שהקהילה החרדית בלונדון דומה מאוד לקהילה החרדית בישראל, שיעור הגברים החרדים המקדישים את כל זמנם ללימוד בלונדון קטן מאוד לעומת הנתון המקביל בישראל. לדברי עורכי המחקר, "מההשוואה עולה כי לא חייבת להיות סתירה בין התפיסות של החברה החרדית לבין השתלבות רחבת היקף בשוק העבודה".

 

"נהגי אוטובוס חרדים - לא מענה מספק"

 

עורכי המחקר ציינו כי "הציבור החרדי וממשלת ישראל נמצאים כיום לאחר השלב הראשוני של חזרת גברים חרדים לשוק העבודה, ואולם, עד כה נעשה מאמץ לחפש נישות ייחודיות הנובעות מהצרכים הייחודיים של הציבור החרדי. כך, למשל, הרשויות המקומיות החרדיות יצרו מרחב של מילוי צרכים פנימיים - החל בנהגי אוטובוס חרדים וכלה באנשי מקצוע ושירותים בתוך היישובים. נראה כי דרך זו לא תוכל לתת מענה לשילוב בתעסוקה של היקף גדול של האוכלוסייה החרדית. האתגר העיקרי היה ועודנו להביא למיזוג משקים ולשילוב החרדים בתעסוקה גם בכלל המשק".

 

לפני כשבוע פורסם ב"כלכליסט" כי שר האוצר יובל שטייניץ מקדם תוכנית רב־שנתית מקיפה לעידוד שילוב החרדים בשוק העבודה - במטרה להעלות את שיעור התעסוקה בחברה החרדית ל־63% בשנת 2020. לפי המסתמן, התוכנית תורכב מכמה חלקים ובהם הכנסת לימודי מקצועות המתמטיקה והאנגלית לחינוך החרדי על זרמיו השונים; מתן פטור מחובת שירות בצה"ל לגברים נשואים בני 22 ומעלה עם שני ילדים ויותר; מתן הכשרות מקצועיות לחרדים המעוניינים להיכנס לשוק העבודה; ועידוד גברים ונשים מהמגזר החרדי לרכוש השכלה גבוהה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x