$
בארץ

בנק ישראל חושש מהמשך התייקרות הדיור: "העליה במחירי הדירות תשליך על יציבות המגזר הפיננסי"

פרוטוקולי הנהלת בנק ישראל חושפים את החשש מפני השלכות שליליות של מגזר הנדל"ן על המגזר הפיננסי. עוד פורסם כי היחלשות היורו גרמה לצניחה של 1.5 מיליארד דולר ביתרות המט"ח של ישראל בחודש מאי

אמנון אטד 22:1707.06.10

הנהלת בנק ישראל חוששת מהשפעת התייקרות הדירות בישראל על המגזר הפיננסי, כך עולה מפרוטוקולי דיוני הריבית של בנק ישראל שהתפרסמו היום (ב'). "סביר כי להמשך העליות החדות במחירי הדירות עלולות להיות השלכות שליליות על יציבות המגזר הפיננסי" - כך נאמר בדיוני הריבית שהתקיימו לפני שבועיים, ושבהם השתתפו המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר וארבעה חברי הנהלת הבנק המרכזי.

 

השתתפותו של חזקיהו בדיוני הריבית, זו הפעם השנייה תוך שלושה חודשים, היא סימן מובהק לחשיבות הרבה שמייחס בנק ישראל לנושא התייקרות הדיור בישראל - מאחר שחזקיהו אינו חבר בפורום הריבית המצומצם. המשתתפים בדיונים העריכו כי לא קיימת "בועה" בשוק הדיור, אף שב־12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות בישראל בשיעור של 21.9%.

 

 

היורו נחלש, פישר ממשיך לקנות, והיתרות מצטמקות

 

מפרסום נוסף ששחרר היום בנק ישראל עולה כי היחלשותו המתמשכת של מטבע היורו בעולם כרסמה גם בחודש מאי בהיקף יתרות המט"ח של ישראל. יתרות מטבע חוץ, המוצגות במונחי דולר, צנחו ביותר מ־1.5 מיליארד דולר במהלך החודש הקודם, על רקע היחלשות של כ־8% בשער היורו מול הדולר בתקופה זו.

 

למרות התנודות ביורו ובדולר המשיך בנק ישראל גם בחודש שעבר לרכוש מטבע חוץ, בסכום מצטבר של 625 מיליון דולר. רכישות אלו קיזזו חלקית את הצניחה "על הנייר" ביתרות המט"ח, שנגרמה מהיחלשות היורו, וזו הסתכמה בכ־1.06 מיליארד דולר. בסוף מאי היקפן של יתרות המט"ח של ישראל עמד על כ־63.4 מיליארד דולר. הרכב יתרות המט"ח והנתח של היורו מתוכן מעולם לא נחשפו על ידי בנק ישראל, כנהוג בבנקים מרכזיים בעולם.

 

איתות מהפרוטוקולים: הריבית תישאר ללא שינוי

 

פרוטוקולי הדיונים שפורסמו היום מגלים עוד כי בכוונת בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 1.5%, גם במהלך החודשים הבאים. זאת אף על פי שהריבית הריאלית (היחס בין ריבית בנק ישראל לאינפלציה הצפויה) ירדה בחודש מאי לרמה של 1.2%־ לעומת 1.1%־ באפריל.

 

פרוטוקול דיוני הריבית מגלה כי חברי הנהלת הבנק ציינו בפני פישר שהעלאת ריבית לפני ביצוע מהלך דומה בחו"ל מגדילה את האטרקטיביות של השקל וגורמת לייסוף. משתתפי הדיונים ציינו כי על רקע ההתפתחויות בכלכלה העולמית צפויה הריבית בארה"ב לעלות רק במחצית השנייה של השנה, ואילו באירופה לא מתוכננת העלאת ריבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x