$
דו"ח המבקר 2010
מבקר המדינה 2010

מבקר המדינה: לחברת החשמל 60 יועצים בעלות של כ-4 מיליון דולר

משרד מבקר המדינה רואה "בחומרה את התופעה של התקשרות עם יועצים בלא לקבוע מראש את התוצרים הנדרשים מהם, ואת אופן הגשת הדיווחים והוכחת התמורה שהם נותנים עבור התשלום שהם מקבלים"

ליאור גוטמן 16:0011.05.10

דיווחים לוקים בחסר, הענקת משרות ללא מכרזים והתעלמות מהערות קודמות של מבקר המדינה בנושא. התיאורים העגומים הללו לא מיוחסים להתנהלות חנות מכולת בעיירה שכוחת אל, אלא להתנהלות הנהלת החברה הגדולה בישראל – חברת החשמל - ומערך התקשורת שהוחזק על ידה.

 

לכתבות נוספות מדו"ח מבקר המדינה 2010 לחצו כאן

 

מסקנות מבקר המדינה מציגות תמונה קשה של זלזול בתקנים, הערות או שימוש בכספי ציבור בכל הקשור למערך התקשורת בחברת החשמל. הבדיקה כוללת את התקופה שבין ינואר 2007 ועד לדצמבר 2009. הבדיקה הראשונית, אגב, כללה גם את פרשת הטוקבקים המושתלים נגד בכירי הממשל שנכתבו על ידי משרד גוב-קרטין אולם המבקר גנז את המשך הבדיקה לאחר בדיקה נוספת שניקתה את דובר החברה מחשדות. .

  

לדברי לינדרשטראוס, לחברת החשמל היה כנראה הרבה מה לספר לציבור שכן היא החזיקה בתקופה האמורה יותר מ-60  יועצים. עם זאת, דיווחי ההנהלה לדירקטוריון לסוף שנת 2008 (במסגרת הדיווח החצי-שנתי) בנוגע להתקשרויות של יחידות המינהל הכללי עם יועצים לקו בחסר, כך שסכום ההתקשרות המצטבר - יותר מ-15.5 מיליון שקל - שצוין בדיווחי ההנהלה לסוף שנת 2008 היה קטן מזה שצוין בדיווחיה למחצית הראשונה של שנת 2008. לטענת המבקר מדובר בהפרש של כ-18%.

 

בנוסף, אין בסיס נתונים שבו מרוכז מידע על היקפן הכספי של ההתקשרויות בין החברה ליועציה השונים ועל תקופת ההסכמים עם היועצים, למרות שכבר בשנת 2008 מבקר המדינה כבר העיר על כך. במילים אחרות: הכסף יצא מקופת חברת החשמל, אבל לא ברור כמה יצא ומי קיבל מה. מה שכן ברור שחצי מסכום – כ-7 מיליון שקל - התגלגל ליועצים שנתנו "שירותי ייעוץ לדירקטוריון".

  

חוזה עבודה? בשביל מה זה טוב?

  

אחד מהיועצים האסטרטגים של החברה (אורי יוגב – ל"ג) הועסק מינואר 2007 שלא לפי נוהלי החברה, מה גם שבמשך כל תקופת ההתקשרות "לא דרשה החברה בהסכמים עם היועץ תוצרי עבודה בכתב, ולכן לא ניתן לעמוד על היקפם ומהותם של השירותים שהוא סיפק". היועץ זכה לפטור ממכרז כיוון שהוא "מילא בעבר תפקיד בכיר במשרד האוצר, ו"הוא מכיר את השיקולים המשקיים לרבות המטרות והאילוצים. יש לו היכרות רחבה ועמוקה עם גורמי הממשלה השונים העוסקים בנושא בכלל ובמשרד האוצר בפרט". עלות ההתקשרות עם יוגב נאמדת ב-900 אלף שקל.

 

יועצי התקשורת של חברת החשמל - כמה הם מקבלים?

יועצי התקשורת של חברת החשמל - כמה הם מקבלים
שם
תפקיד
עלות שכר
אורי יוגב
יועץ מול גורמי ממשל
900 אלף שקל עבור כ-30 חודשים
יובל רכלבסקי
ייעוץ בשינוי מבני
600 אלף שקל עבור 18 חודשים
משרד הלובינג פוליסי
ייעוץ מול ועדות הכנסת
5.6 מיליון שקל עבור 14 שנה
אייל ארד
דוברות ויחסי ציבור
800 אלף שקל עבור 3 שנים
עמירם פליישר
דוברות ויחסי ציבור
240 אלף שקל עבור שנה
אליהו סברלדוב
ייעוץ בענייני ביקורת פנים
400 אלף שקל עבור 9 חודשים

 

המבקר אף מבהיר ש"בפרוטוקול ישיבת ועדת המכרזים מיוני 2007 שדנה בהארכת ההתקשרות עם היועץ נמחק סעיף ולפיו היה היועץ אמור לדווח לדירקטוריון החברה בסוף כל חודש על פעולותיו, ובמקומו נכתב בכתב יד (ובתוספת חתימה, אך ללא ציון שם הכותב והחותם) כי 'לאור התייעצות טלפונית' הוחלט לקבל מהדירקטוריון חוות דעת בכתב 'לתיאור משימותיו ושביעות הרצון ממנו".

 

 בנוסף אליו, מאוגוסט 2008 הועסק בחברת החשמל יועץ לביצוע שינוי מבני וארגוני (יובל רכלבסקי – ל"ג) ואף "הוסכם כי היועץ יועסק יומיים עד יומיים וחצי בשבוע". עם זאת, העסקתו בחברה התבצעה ללא אישור ועדת מכרזים, כך שההחלטות הנוגעות להתקשרות ולחתימת ההסכמים התקבלו ואושרו בדיעבד. יועץ זה הרוויח עד סוף 2009 כ-600 אלף שקל.

  

אחת הפרקים בביקורת נוגעת היא העסקתו של יועץ תקשורת ופוליטיקה משנת 1994 ועד 2009 כאשר במהלך התקופה "לא נמסר לדירקטוריון מידע מלא על הפעילויות שביצע היועץ במסגרת ההתקשרויות ועל ההישגים שהשיג במסגרתן". מצד שני, כך טוען המבקר, "החברה לא דרשה מהיועץ לספק לה תוצרים בכתב (דו"חות, חוות דעת וכו') במסגרת ההסכמים שנחתמו עמו. ואף לא במהלך תקופת ביצוע ההסכמים". עלות היועץ הנ"ל (משרד הלובינג "פוליסי") הסתכמה ב5.6- מיליון שקל

  

דו"חות בתקשורת ולא בדירקטוריון

  

יועצים נוספים שהועסקו (אייל ארד ועמירם פליישר – ל"ג) קיבלו לטענת המבקר יותר ממיליון שקל, לאחר שנשכרו מבלי לערוך מכרז כנדרש. אם לא די בכך, לטענת מבקר המדינה, תהליך התקשרות החברה עם בודק חיצוני לבדיקת ההדלפות מדיוני הדירקטוריון על הדו"חות הכספיים של החברה, מצביעה על התנהלות לא ראויה מבחינת סדרי מינהל תקין:

 

חברת החשמל העסיקה את המבקר הפנימי (אליהו סברלדוב - ל"ג) הקודם שלה כנותן שירותי ביקורת מיד לאחר שפרש מחח"י מסוף שנת 2007 ועד ספטמבר 2008. הממונה על שכר וכוח אדם ברשות החברות הממשלתיות אישרה את הסכם העסקתו, אף כי הדבר לא התיישב עם הוראתה המפורשת של רשות החברות עצמה או של חברת החשמל. בעניין הדלפת דו"חותיה דווקא משבח המבקר את פעולת החברה למגר את התופעה, אולם לטענתו הדבר טרם הושלם סופית.

  

לסיכום הביקורת מזכיר הדובר שהטענות כבר עלו בעבר מה שמוכיח שהחברה "לא הפיקה לקחים מטעויותיה, לא תיקנה את הליקויים שהעלתה הביקורת ואף לא את החלטותיה היא", מה גם שמשרד מבקר המדינה "רואה בחומרה את התופעה של התקשרות עם יועצים בלא לקבוע מראש את התוצרים הנדרשים מהם ואת אופן הגשת הדיווחים והוכחת התמורה שהם נותנים עבור התשלום שהם מקבלים".

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "החברה יישמה את הערות מבקר המדינה. דירקטוריון חברת החשמל אישר הוראת שעה מפורטת, שהוראותיה מחייבות את החברה בנוסף לנוהלי החברה הקיימים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x