$
דו"ח המבקר 2010
מבקר המדינה 2010

דו"ח המבקר מתריע: עומס במחלקות לרפואה דחופה

ליקויים נוספים עליהם מצביע המבקר: חסרה הגדרה מדויקת בחוק לקבלת ההתחייבות הכספית (טופס 17), כמו כן אין למבוטחים חופש בחירה מלא לבחירת המקום בו יהיו מטופלים

רימונה פרקש ברוך 16:0011.05.10

למרות העובדה כי ההוצאה הציבורית על מחלקות הרפואה הדחופה עומדת על למעלה ממילארד שקל בשנה, התקינה בכל מה שקשור לתחום עדיין לא סדורה ולא מוגדרת באופן ברור, כל עולה מדו"ח המבקר על מערכת הבריאות. גם משרד הבריאות מצידו לא ביצע מעולם הליך של הבטחת איכות במחלקות הרפואה הדחופה

ולא נקבעו תהליכי פיקוח ובקרה פנימיים. לא נבדקו בין השאר איסוף נתונים ומידע על העומס שיוצר משכי המתנה ארוכים של הפונים.

 

לכתבות נוספות מדו"ח מבקר המדינה 2010 לחצו כאן

 

 

המלצת מבקר המדינה למשרד הבריאות לקיים עבודת מטה שתבחן את השפעת ההסכמים הנהוגים כיום בין קופות החולים לבין בתי החולים על הקמה והתקשרות של קופות החולים עם מוקדים רפואיים ומתוך כך גם על העומס במחלקות לרפואה דחופה.

 

ליקוי נוסף עליו מצביע הדוח קשור בחוסר ההגדרה המדויק בחוק לקבלת ההתחייבות הכספית (טופס 17). מדי שנה מגיעות לנציבת הקבילות של משרד הבריאות כ-5,000 תלונות שקשורות לנושא ויותר מ-20% מתוכן נמצאות מוצדקות. מתוך בדיקת המבקר ובהתבסס על התלונות הרבות שהגיעו עולה שבשל הבעייתיות הקיימת בהגדרת התנאים לקבלת האישור: "איכות סבירה", "זמן סביר" ו"מרחק סביר", קיים חשש שפרשנות שונה של הגדרות אלו עשויה לצמצם את מתן השירות ולפגוע בזכויות המבוטח.

 

נושא נוסף אליו מתייחס הדו"ח קשור להסדרי הבחירה בין קופות החולים לבתי החולים. הדו"ח מציין למשל את קופת חולים כללית אשר מעדיפה לשלוח את מבוטחיה לבתי חולים של הכללית ואוסרת או מקשה על הפניית מבוטחים לבתי חולים אחרים. כתוצאה מכך, מנותחים או מטופלים פונים לרפואה פרטית, דבר שמגדיל את ההוצאה הפרטית על בריאות. באופן נקודתי מתייחס הדו"ח לחולים אונקולוגיים בקופות חולים מאוחדת ולאומית שם לדבריו אין למבוטחים חופש בחירה מלא לבחירת המקום בו יהיו מטופלים (בניגוד למבוטחי כללית ומכבי). מבקר המדינה ממליץ לבחון אפשרות לשנות את החוק ובכך לאפשר למבוטחי כל הקופות חופש בחירה בתחום האונקולוגיה ומחלות קשות אחרות.

 

תגובת כללית שרותי בריאות: לשירותי בריאות כללית בנוסף לשירותי קהילה ומרפאות בכל רחבי הארץ כ-14 בתי חולים כלליים ומיוחדים הנותנים מענה ללקוחות בכל תחומי הרפואה באיכות המתקדמת והטובה ביותר וברמת נגישות גבוהה. חשוב לציין כי הכללית מאפשרת מעבר לכך אפשרויות בחירה אזוריות בבתי החולים הממשלתיים והאחרים כנדרש מצורך רפואי.

 

מזה כשנה הרחיבה הכללית את אפשרות הבחירה לחולים אונקולוגיים לכל בית חולים על פי רצונם והסירה חסמים בפניה לרפואה דחופה ובתחומים נוספים בכל בתי החולים מיוזמתה ובמימונה העצמי.  אנו שמחים כי מדיניות הפתיחות באפשרויות הבחירה מתבטאת גם בירידה של למעלה מ-35% בפניות הציבור בנושא זה".

 

תגובת קופת חולים לאומית: "לאומית שירותי בריאות היא הקופה שלה יש את הסדרי הבחירה המקיפים והרחבים ביותר מבין הקופות . מרגע הקביעה שמטופל זקוק לשירות רפואי בבית חולים המטופל הוא זה שבוחר את בית החולים ברוב בתי החולים בארץ לכל תחומי הטיפול וללא יוצא מהכלל. בתי החולים הם כל 11 בתי החולים הציבוריים הממשלתיים והרוב הגדול של בתי החולים של הכללית וכל הפרטיים. בפועל, הרוב הגדול של המחלקות האונקולוגיות פתוחות בפני מטופלי לאומית. על אף זאת מנכ"ל לאומית שירותי בריאות מר ניסים אלון ישקול בחיוב ליישם את המלצת מבקר המדינה ולאפשר גם במעט המחלקות שנותרו את חופש הבחירה וזאת במסגרת מהפיכת השירות שמוביל המנכ"ל בלאומית".

 

תגובת קופת חולים מאוחדת: "ל'מאוחדת' הסכמים כלכליים עם בתי חולים כלליים המקנים עדיפות לקופה ומאפשרים נגישות טובה יותר למטופלים מכוח אותם הסכמים. כיוון שכך, חולים הזקוקים לטיפול או בדיקה בבתי חולים, מופנים לבתי חולים שבהסכם. המדובר בכלל בתי חולים הציבוריים והממשלתיים בהם הטיפול הנדרש ניתן ברמה הטובה ביותר הקיימת. על אף האמור, בשל המצוקות הייחודיות של חולים אונקולוגיים יכולים מטופלים אלו לבחור את בית החולים הנראה להם, הגם שאין איתו הסכם ייחודי, ולקבל השרות הנדרש שם. אין שירות אונקולוגי כלשהו, בבית חולים כללי, בין אם הוא בהסכם עם הקופה ובין אם אין ל"מאוחדת" הסכם מוסדר איתו, החסום בפני חולה אונקולוגי מבוטח הקופה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x