$
בארץ

פישר: "ניתן למתן את מחירי הנכסים גם באמצעים רגולטוריים"

נגיד בנק ישראל, רומז על דרכים, אפשריות לפתרון בועת הנדל"ן, ומוסיף: "פיקוח על מטבע חוץ אינו נוח ואינו יעיל, אך לבנקאים מרכזיים אף פעם לא כדאי להגיד אף פעם"

אמנון אטד 22:5324.04.10

 

הנגיד סטנלי פישר שולח רמז עבה באשר לכוחו של בנק ישראל בוויסות עליית מחירי הנכסים ומטבע החוץ: לדבריו, בנק מרכזי אינו חייב להשתמש רק במכשיר

הריבית כדי להגיב על עלייה במחירי הנכסים במשק. הוא יכול להשתמש לשם כך גם במכשירים רגולטוריים, כמו קביעת התנאים לקבלת משכנתאות או שינוי ביחסי הנזילות (כמות הכספים שהבנקים המסחריים חייבים להפקיד בבנק המרכזי). התבטאות זו מעניינת במיוחד על רקע דיוני הריבית לחודש מאי שמקיימת הנהלת בנק ישראל היום ומחר.

 

בנאום שנשא לאחרונה פישר בכנס לציון 50 שנה לבנק המרכזי של אוסטרליה הוא הסביר כי יהיה הכרח להשתמש בכלים אלה, אם מדינות העולם ירצו להימנע ממשבר כלכלי נוסף. סוגיה זו, גילה נגיד בנק ישראל, עומדת במרכזו של דיון פעיל בבנק להסדרים בינלאומיים בשוויץ (BIS), שנחשב לבנק המרכזי של הבנקים המרכזיים בעולם, "ומוטב שנתקדם בעניין זה במהרה".

 

בדבריו התייחס פישר לנושא חשוב נוסף המעסיק את בנק ישראל כבר זמן רב: רכישות מטבע חוץ על ידי הבנק המרכזי במטרה למתן את התחזקות המטבע המקומי. לדבריו, כאשר מדינה הפועלת בדרך זו תחליט להפסיק את התערבותה במסחר במטבע חוץ, יהיה עליה לשקול הטלת פיקוח על זרימת הון פנימה. "פיקוח כזה בדרך כלל אינו נוח ואינו יעיל, ואף אינו תואם את גישת השוק הכללית. על קובעי המדיניות לעשות כל מאמץ כדי להימנע מלהשתמש בו, אך לבנקאים מרכזיים לא כדאי להגיד 'אף פעם'".  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x