$
משפט

המשטרה על הולילנד: מערכת השוחד הגדולה במדינה

גורמים במשטרה אמרו ל"כלכליסט": "אם יש במדינה משהו שנקרא 'פשע מאורגן', אז פה יש שוחד מאורגן"

איתי הר אור 15:1215.04.10

גורמי משטרה שוחחו היום (ה') עם "כלכליסט" והסבירו את משמעות פרשת הולילנד: "אם מה שחשפנו זה אמיתי, ואם כל החשדות שלנו נכונים, מדובר במערכת השוחד הגדולה במדינה. מדובר במערכת שלמה ששימנו אותה לאורך כל הדרך. בכל הפרויקטים האלה יש דברים שמחייבים הסבר. אם יש מתחם שיועד למלונאות והוא צמח להיות מפלצות פרטיות - מישהו צריך להסביר את זה. אנחנו מדברים על שינוי כל כך קיצוני, על רמת השבחה אחרת. אם היו אלף התנגדויות לפרויקט הזה וכל האלף נדחו באותו יום, מישהו צריך להסביר את זה".

 

את דבריו סיכם הגורם המשטרתי באמירה הבאה: "אם יש במדינה משהו שנקרא 'פשע מאורגן', אז פה יש שוחד מאורגן", והוסיף כי "לא ירחק היום שבו יתברר כי בחודש האחרון התעסקנו רק בחדק וכל הפיל היה מוסתר". עוד אמר הגורם: "מרבית העצורים עד כה זה מהצד הבונה. איפה הצד המאשר? יהיה מעניין", אמר.

 

פרשת הולילנד: העצורים והמנגנון

 

קודם לכן הותר לפרסום כי אולמרט הוא האישיות הציבורית הבכירה החשודה בקבלת שוחד בפרשה. בית המשפט התיר כמו כן לפרסום כי המשטרה חתמה על הסכם עד מדינה בפרשת הולילנד. מדובר באדם מרכזי המצוי בפרטי הפרשה ומעורה בה היטב. הסכם עד המדינה נחתם עוד בתחילת הפרשה.

 

אורי מסר אורי מסר צילום: יריב כץ

הפרשה החלה להתפרסם בשבוע שעבר. בדיון הראשון שהתקיים בבית משפט השלום בראשון לציון בבקשת המשטרה להאריך את מעצרו של החשוד אורי מסר, הגישו חוקרי המשטרה לבית המשפט דו"ח סודי המפרט לטענתם את הכספים שקיבל מסר כדי להעבירם לאולמרט בשנת 1999. לטענת המשטרה, בידיה פירוט של הפרויקטים הנדל"ניים שמסר פעל כדי להיטיב עם יוזמיהם, ששילמו לכאורה את השוחד, הן בחברה הנקראת הזרע והן בפרויקט הנקרא צוק מנרה בגליל העליון.

 

המשטרה טוענת כי בידיה ראיות בעניין חלוקת הכספים והפעולות שנקט לכאורה מסר שהן, לטענת המשטרה, בפני עצמן, פעולות פיקטיביות, שכן מסר פעל לטשטוש ולהסתרת דרכי פעילותו. על פי החשד, מסר הוציא קבלות וחשבוניות עבור כספי השוחד, במסווה של ייעוץ משפטי. מסר אף חשוד בעבירות של שיבוש הליכי חקירה, לאחר שלא שיתף פעולה עם החוקרים בחקירתו.

 

חשוד נוסף בפרשה הוא אורי שטרית, מהנדס עיריית ירושלים לשעבר. שטרית נחקר אף הוא בעבר במסגרת פרשיות אולמרט, ובעיקר בפרשת הבית ברחוב כרמיה. שטרית כיהן כמהנדס העיר ירושלים ובמקביל ניהל משרד אדריכלים ביפו. על פי החשד, במהלך כהונתו קיבל מבעלי הפרויקט שוחד כספי ושוחד בשווה כסף, ובתמורה לכך פעל באופן שיטתי ונמרץ לקידום הפרויקט.

 

על פי החשד, בעקבות פועלו של שטרית, נחסכו מבעלי הקרקע מיליוני שקלים, ושטרית אף גרם לכך שהוגדלו משמעותית אחוזי הבנייה במתחם ומספר יחידות הדיור שניתן היה לבנות בפרויקט. על פי החשד, שטרית ניסה לטשטש, להסתיר ו"להכשיר" את כספי השוחד ששולמו לו לכאורה על ידי הוצאת חשבוניות כוזבות של משרד האדריכלים שלו, ובכך, מעבר לעבירת הרישום הכוזב, עבר גם עבירות של הלבנת הון.

 

רפ"ק רייס טען בדיון בבית המשפט כי שטרית נשא באחריות ציבורית במסגרת תפקידו והיה אחראי על כך שהבנייה בירושלים תנוהל כדין ותוך שמירת האינטרס הציבורי. "שטרית התנהל תוך רדיפת בצע חסרת מעצורים, לקח שוחד, עבר עבירות הלבנת הון וגרם לפגיעה בלתי הפיכה באינטרס הציבורי ובאמונו", אמר רייס.

 

הלל צ'רני הלל צ'רני צילום: צביקה טישלר
חשוד נוסף בפרשה הוא איש העסקים הלל צ'רני, שהיה מבעלי הקרקע עליה הוקם פרויקט הולילנד וכן הבעלים של פרויקט צוק מנרה. על פי החשד, לגבי שני הפרויקטים שילם צ'רני שוחד וטובות הנאה לגורמים בעלי עמדות מפתח בעיריית ירושלים ובוועדות לתכנון ולבנייה, וכן לגורמים נוספים שתמיכתם נדרשה. צ'רני חשוד כי נתן שוחד לגורמים בעלי עמדות מפתח במינהל מקרקעי ישראל או לגורמים שעבדו מול מינהל מקרקעי ישראל. המשטרה טוענת כי בידיה ראיות ספציפיות לגבי כל אחד ממקבלי השוחד.

 

סניגורו של צ'רני, עו"ד גיורא אדרת, טען בדיון הארכת המעצר כי כל הפרשה החלה לאחר שצ'רני נסחט על ידי עד המדינה בפרשה ששמו נאסר לפרסום, עמו יש לצ'רני סכסוך כספי. לטענתו, משלא הסכים צ'רני לשלם לעד המדינה את הכספים שדרש, הלך האיש והגיש נגד צ'רני תלונה במשטרה ואף חתם עמה על הסכם עד מדינה, והכל בכד לסחוט מצ'רני כספים רבים. "משהבין אותו עד מדינה שאת צ'רני אי אפשר לסחוט, הלך למשטרה וסיפר את כל הדברים שהיו ידועים לנו ממנו כבר שנה וחצי", טען אדרת.

 

עצור נוסף בפרשה הוא מאיר רבין, עסקן נדל"ן ידוע. על פי החשד, רבין, במסגרת פועלו, פעל עבור יזמי פרויקט הולילנד, והועסק על ידי יזמי הפרויקט החל משנת 1997. על פי החשד, בעלי

הקרקע שילמו במישרין ובעקיפין באמצעות רבין תשלומי שוחד בסך עשרות מיליוני שקלים לגורמים רבים ולבעלי תפקידים ועמדות בעיריית ירושלים. לטענת המשטרה. רבין חשוד כי שימש כמתווך בין בעלי הקרקע וכצינור להעברת הכסף, וכן עסק בגיוס אותם אנשים שיכלו לסייע בהרמת חסמים בירוקרטים. רבין אף חשוד בתיווך לשוחד בפרשות נוספות.

 

עצור נוסף בפרשה הוא אליהו חסון, רואה חשבון ועורך דין בהכשרתו, אשר שימש כחשב של החברות הולילנד תיירות והולילנד שירותי נופש. חסון היה אחראי על ניהול הכספים בחברות וברישומן, והוא חשוד כי ביצע בעצמו העברות כספים שמטרתם שוחד לאותם גורמים בעיריית ירושלים, בוועדה המקומית לתכנון ובניה ולאנשי מפתח האחראי על ועדות אלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x