$
בארץ

אושר לקריאה שנייה: גם מלגות לסטודנטים ולחוקרים תורניים יהיו פטורות ממס

לפי ההצעה שאישרה ועדת הכספים, החוקרים והסטודנטים יתחייבו להקדיש את "מירב מרצם וזמנם" ללימודים ולמחקר

תומר אביטל 12:3910.02.10

ועדת הכספים אישרה היום (ד') לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שהוגשה ע"י ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) וח"כ רונית תירוש (קדימה), המעניקה פטור ממס על מלגות באקדמיה - וגם למכוני המחקר התורניים.

 

כיום המלגות הניתנות לסטודנטים פטורות ממס, מאחר שהמוסד המעניק אינו מקבל

מהסטודנטים תמורה כנגדן. ואולם לדברי ח"כ מילר הוציאו רשויות המס שומות בדרישה לחייב במס את המלגות הניתנות לסטודנטים הלומדים לתארים מתקדמים. ההצעה מבקשת לעגן בחקיקה את הפטור במס לכלל הסטודנטים בכל המסלולים והתארים - כדי למנוע את המצב שנוצר.

 

לאחר משא ומתן ארוך בין נציגי האוצר, נציגי הסטודנטים, ההשכלה הגבוהה ומציעי החוק, הוסכם בין הצדדים כי כדי לקבל את הפטור החוקרים והסטודנטים לא יתבקשו שלא לעבוד כלל - אלא יתחייבו להקדיש את "מירב מרצם וזמנם" ללימודים ולמחקר. עוד הוסכם כי ההטבה תינתן למשך תקופת המחקר בלבד: לתלמידי תואר שני עד 4 שנות מס ולתלמידי תואר שלישי עד 8 שנות מס.

 

ח"כ מילר, העומד גם בראשות שדולת הסטודנטים בכנסת, אמר היום: "אישור ועדת הכספים היווה את הנדבך החשוב ביותר לסיום החקיקה בנושא זה. ממשלת ישראל חרתה על דגלה את נושא ההשכלה הגבוהה ואת המאבק בבריחת המוחות האקדמאים לחו"ל, ולכן ביטול המס על מלגות הוא צעד חיוני ומתבקש".

 

הפטור לחוקרים התורניים התווספו להצעת החוק בעקבות בקשתם של יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) וח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). לדברי ח"כ מילר, החוק מסדיר מצב אפור שבו החוקרים התורניים בין כה קיבלו פטור ממס. אם החוקרים לא היו נכללים בהחוק, זכויותיהם הקיימות היו נגרעות.

 

לדברי ח"כ אריאל, במהלך הדיונים הוצע לו פיתרון מנהלתי, ללא שינוי החוק באופן רשמי - אך הוא סירב לכך. "מלבד הצדדים הטכניים הבעייתיים בהצעה זו, אני רואה בכך הכרה ממלכתית בחשיבות היצירה התורנית והנחלתה לדורות הבאים באמצעות מכוני המחקר", אמר.

 

ח"כ חיים אורון בירך על ההחלטה להעניק פטור ממס לסטודנטים אולם תקף את הרחבתו והחלתו על תלמידי ישיבות. "מי שתורתו אומנותו ממילא נסמך על כספי מדינה ומנוע מלעבוד, ואילו מי שרשום באופן פיקטיבי כתלמיד תורה אין שום סיבה לפטור את הכנסתו ממס. גם כאשר מגיע נושא נכון לוועדת הכספים הוא יוצא ממנה לאחר ששולם מס לחרדים וכניעה לסחטנותם."

 

לפי הגדרת החוק, מכון מחקר תורני הוא מוסד ציבורי אשר מקבל תמיכה רשמית ממשרדי החינוך או התרבות, שמקדם, עורך או מקיים מחקרים בתחומי לימודים תורניים. משרד התרבות מכיר בכ-100 מכונים תורניים העוסקים ביצירה תורנית, הוצאת כתבי יד ישנים ויישום ההלכה בחיי היום יום מבחינה טכנולוגית, רפואית ועוד.

  

ח"כ תירוש אמרה כי הצעת החוק תסייע ליצירת ה"עדה יונת" הבאה של מדינת ישראל.

 

החוק יעלה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה בשבועות הקרובים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x