$
בארץ

בימים הקרובים: מתווה חדש למערכות הסולאריות

למרות המצופה, בתום ישיבה בין משרד התשתיות, רשות החשמל וחברת החשמל לא הודיעו השלושה על הגדלת המכסה להתקנת מערכות סולאריות קטנות על גגות. בינתיים מסתמן פתרון לבקשות שהוגשו וחורגות מהמכסה הקיימת, אך לא מעבר לכך

ליאור גוטמן ורויטל חובל 18:1921.12.09

האם נמצא פתרון למחסור למכסת הייצור למתקנים פוטו וולטאים? משרד התשתיות, חברת החשמל ורשות החשמל סיכמו היום (ב') על מתווה חדש של תעריפים ומכסות חדשים ליצרני חשמל פרטיים, שברשותם מערכת פוטו וולטאית.

 

עד סוף השבוע אמורים רשות החשמל, משרד התשתיות וחברת החשמל לפרסם

את החלטתם המגובשת לפתרון לבקשות שהוגשו להתקנת מערכות סולאריות ואשר חורגות מהמכסה של 35 מגה ואט. ממשרד התשתיות מסרו שהיזמים שכבר הגישו בקשה להקמת מערכת יטופלו במהרה, גם אם היקף יצור החשמל שלהם חורג מהמכסה שאושרה, כאשר מבדיקת משרד התשתיות עולה כי מדובר בחריגה של כ-8 מגה וואט.

 

המתווה יחשף בימים הקרובים, כאשר אחד הרעיונות שעלו הוא העברת מכסת ייצור החשמל הפרטי שנותרה פנוייה (14 מתוך 15 מגה וואט) לידי המגזר העסקי. במקביל, נשקלת האפשרות להורדת תעריף החשמל הנוכחי (1.97 שקל לקילווואט שעה- ל"ג) בטווח שבין 10%-15%.

 

המתווה יחשף בימים הקרובים, כאשר אחד הרעיונות שעלו הוא העברת מכסת ייצור החשמל הפרטי שנותרה פנוייה (14 מתוך 15 מגה וואט) לידי המגזר העסקי. במקביל, נשקלת האפשרות להורדת תעריף החשמל בטווח הארוך.

 

טכנולוגיה פוטו־וולטאית מבוססת על מוליכים שממירים אנרגיה מקרינת השמש ישירות לחשמל. מדובר בטכנולוגיה נקייה לייצור חשמל, אולם העלויות שכרוכות בהקמתה גבוהות יחסית, כך שהשימוש בה מתבצע רק במדינות שמעודדות את התחום באמצעות הטבות מיסוי או הענקת תעריפי חשמל אטרקטיביים למתקינים.

 

על פי ההערכות, סך ייצור החשמל בעולם בטכנולוגיה זו נושק ל-7,000 מגה וואט. אורך חיי מתקן פוטו וולטאי לייצור חשמל נאמד ב-20 שנה, תקופה זמן הזהה לחוזה התשלומים שמועבר לבעלי מתקנים אלו מחברת החשמל. על פי החישוב הכלכלי הנפוץ, החזר ההשקעה הנדרש למתקיני מערכות אלו נע בין 10 ל-13 שנה.

 

בהודעה משותפת שהוציאו שלושת הגורמים נמסר כי: "המשתתפים הסכימו שהביקוש הגדל מבורך, וכי שוק הנמצא בצמיחה ועובר תמורות, הינו שוק דינאמי הנתון לשינויים שצריכים להיקבע על פי קריטריונים אחראיים ומדודים."

במשרד התשתיות ציינו ש"שיקולי טובת המשק הם שיהוו את הבסיס לקביעת המשך המדיניות, שתגובש במהלך הימים הקרובים בתיאום עם כל הגורמים הרלוונטיים תוך מתן מענה לבקשות שמעמדן לא סופי".

 

החשמל נגמר מהר מדי

 

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", מכסת ייצור החשמל עבור המגזר העסקי שמקורה במתקנים פוטו-וולטאים (PV) שמפיקים חשמל מהשמש, הסתיימה. ההודעה המפתיעה על כך נמסרה לפני מספר ימים על ידי חברת החשמל. מדובר ב-5 מגה וואט, אשר רובם ככולם "נתפסו" על ידי יזמים וחברות מתמחות בפרק זמן של מספר חודשים.

 

לעומת זאת, מכסת הייצור עבור המגזר הפרטי, בהיקף של כ-15 מגה וואט, כמעט ולא נוצלה. הסיבה: יזמים מעדיפים להתקין מערכות גדולות על גבי מבנים ציבוריים או חקלאים כיוון שתקבולי הכסף שם גבוהים משמעותית, מה גם שרשויות מקומיות לא מקלות על בתים משותפים להקים מתקנים מסוג זה. נכון להיום משלמת חברת החשמל ליצרני חשמל פרטיים שברשותם מתקן פוטו וולטאי 1.97 שקל לקילוואט, תעריף גבוה פי ארבע מזה שמשולם על ידי הצרכן הפרטי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x