$
דעות

עסקת פסגות: הבוקר שאחרי האקזיט

עד כה הורגלנו לראות חברות ביטוח שמקימות בתי השקעות, אולם לא מן הנמנע שבמקרה של פסגות התהליך יהיה הפוך

הדר רז 07:3024.11.09
המשא ומתן שמנהלת קרן יורק עם הקרנות אייפקס והלמן־פרידמן האמריקאית בנוגע למכירת פסגות מעלה כמה סימני שאלה בנוגע לעתיד בית ההשקעות הגדול בישראל. השאלות הגדולות נוגעות לעתיד כוח האדם שמוביל בשנים האחרונות את בית ההשקעות ולתוכניותיו האסטרטגיות.

 

הקרנות שמתעניינות

ברכישת פסגות, המנהל היום נכסים בהיקף של יותר מ־120 מיליארד שקל, אמורות לשים לעצמן למטרה לשמור על כוח האדם שלו. חורבותיו של בית ההשקעות פריזמה יכולות להעיד שבית השקעות אי אפשר לבנות על נכסים בלבד, ושהמשאב האנושי המנהל אותו לא פחות חשוב. אלא שבמקרה של פסגות, מיליוני השקלים שבכיריו צפויים לגרוף מהאופציות שקיבלו עשויים להוות מכשול, או לפחות נקודת פתיחה בעייתית לרוכשים.

 

שמירה על המשאב האנושי

 

למשל, מנכ"ל בית ההשקעות רועי ורמוס צפוי לקבל כ־25 מיליון שקל ממימוש אופציות ואילו היו"ר אריק שטיינברג עשוי לקבל בין 12 ל־15 מיליון שקל. אליהם תצטרף רשימה ארוכה של בין 15 ל־20 בכירים בהנהלת פסגות, שצפויים גם הם לקבל סכומים נכבדים שינועו לפי הערכות סביב ממוצע של כ־3 מיליון שקל לכל אחד: ורד דר, האסטרטגית הראשית בפסגות; חגי בדש, מנכ"ל קופות הגמל; שי ירון, מנכ"ל פסגות ניירות ערך; טל ורדי, מנכ"ל פסגות תעודות סל;

וטל קדם, סמנכ"ל המכירות. לאור הסכומים הגדולים הללו, ניתן לשער כי הקונים הפוטנציאליים ייאלצו להתאמץ להציע בטווח הארוך פיתוי גבוה במיוחד כדי להשאירם בבית ההשקעות.

 

ואולם, אתגר שימור כוח האדם אינו היחיד שעומד בפני הגוף שירכוש את פסגות. המטרה המרכזית של הרוכשים היא להציף ערך לבית ההשקעות, ובמקרה שלפנינו, מנקודת פתיחה הכוללת שווי של כ־3 מיליארד שקל לא מדובר במהלך טריוויאלי.

 

שתי המועמדות לרכישה הן קרנות השקעה, וככאלה הן בוודאי ירצו לקבל תשואה שנתית של כ־20% על ההשקעה. מכאן, שבעוד כמה שנים יבקשו הרוכשים לראות בית השקעות שלכל הפחות מכפיל את שוויו, ומעניק לבעליו תשואה גבוהה מהאלטרנטיבות המצויות בשוק ההון.

 

ומהי הדרך להשיג כזה ערך? בשלב הראשון לבנות תוכנית אסטרטגית סדורה, שהמשמעות שלה היא גם הזרמת סכומי כסף נוספים לצורך מימון רכישות. סביר להניח שהרוכשים הפוטנציאליים לא רוצים רק בית השקעות, גדול ככל שיהיה. לצד ההתפתחות של תחומי הליבה שלו בשנים האחרונות, החלו גם בפסגות להתרחב לתחום החיסכון ארוך הטווח. לצד רכישות משמעותיות בתחום הגמל (גדיש וקופות הגמל של פריזמה), בדצמבר 2008 נהפך פסגות לבעל מניות (20%) בקרן הפנסיה מגן של איילון, עם אופציה לשלוש שנים להשקיע במגן סכום נוסף, עד לאחזקה של כ־49% מהון המניות של מגן. נוסף על כך, פסגות רכש גם אחזקות בסוכנויות ביטוח, ואף הקים סוכנות בבעלות מלאה - אומגה.

 

יצור חדש בשוק ההון

 

כל הצעדים שפסגות כבר נקט, לצד הצורך העתידי להתפתח, עשויים לברוא יצור חדש בנוף של שוק ההון הישראלי. אם עד כה הורגלנו לראות חברות ביטוח שמקימות בתי השקעות, לא מן הנמנע שבמקרה של פסגות התהליך יהיה הפוך. יצירת שיתופי פעולה, פיתוח מוצרי ביטוח מוטי חיסכון או רכישת חברת ביטוח או חלקים ממנה, עשויים להיות הצעדים האסטרטגיים הבאים של פסגות בשנים הקרובות, ובסיס הנתונים של לקוחות קופות הגמל של בית ההשקעות יכול להוות כר

פורה לפעילות הזו.

 

במקרה כזה, האתגר של פסגות יהיה להצליח לפתח את התחום בלי לסכן את מערכת היחסים החשובה עם הבנקים (דוגמת מתן אשראי), כך שאלו ימשיכו להיות ערוץ הפצה משמעותי עבורו, וכן לפתח תחום פעילות נוסף בלי לזנוח את פעילויות הליבה הקיימות שלו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x