$
משפט

מחקר חדש מגלה עד כמה התכווצו פירמות עורכי הדין בארה"ב

השותפים במשרדי עורכי הדין הגדולים בצפון אמריקה מתמודדים עם ירידה מתמשכת בביקוש לייעוץ משפטי, עם התכווצות כוח האדם ועם נסיגה בהכנסות ובשורת הרווח

מארק שון וענת רואה 16:0217.11.09

המשבר הכלכלי ממשיך לפגוע במשרדי עורכי הדין הגדולים בארצות הברית: הכנסות הפירמות ירדו בחציון הראשון של השנה ב־11.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וזאת בהמשך לירידה של 10% בהכנסות המשרדים הגדולים בשנת 2008 לעומת 2007. כך עולה ממחקר שביצעו עבור "כלכליסט" אנשי המחקר של חברת

GLawBAL בראשות עו"ד דודי זלמנוביץ.

 

התופעה החלה עם כניסתה של הכלכלה האמריקאית למיתון, בסוף 2007. בשבע השנים שקדמו למשבר רשמו פירמות עורכי הדין הגדולות במדינה עלייה שנתית ממוצעת של 11.4% בהכנסות. היפוך המגמה, שמלווה בירידה מתמשכת בביקושים לייעוץ משפטי ובכוח אדם בענף, מביא רבים העוסקים בתחום להגדיר את מה שמתחולל בו בשנתיים האחרונות בתור לא פחות ממהפכה.

 

לדברי עו"ד זלמנוביץ, המשבר הכלכלי גרם שינוי עמוק בדפוסי החשיבה וההתנהלות של עורכי הדין בחו"ל. זלמנוביץ, ששב לאחרונה מהכנס השנתי של פורום השותפים המנהלים בפירמות הגדולות מצפון אמריקה ובאירופה, מספר: "הכנסים בשנתיים האחרונות עומדים בסימן המשבר, והשינויים בתחום הם בגדר מהפכה, כמעט בכל הקשרים".

 

 

המגמות בסקטור המשפטי נמדדות לפי שלושה קריטריונים עיקריים: ביקוש לייעוץ משפטי, העסקת כוח אדם ורמת ההכנסות. לפי הנתונים שנאספו מדו"חות הפירמות הגדולות, בחציון הראשון של 2009 ניכרה ירידה בביקוש לייעוץ משפטי בכל התחומים פרט לתחום חדלות הפירעון. "הירידה נובעת מקיצוצים עמוקים בתקציבי המחלקות המשפטיות ובאלו של היועצים המשפטיים, ריכוז העבודה במחלקות המשפטיות הפנימיות על חשבון משרד עורכי דין חיצוני, ושינוי בסדרי העדיפויות של חלק מהחברות ומשקי הבית", אומר עו"ד זלמנוביץ.

 

מבין כלל הפעילויות של פירמות עורכי הדין, התחומים שנפגעו במידה הרבה ביותר בעקבות המשבר הכלכלי הם נדל"ן ומיסוי. שני תחומים אלו רשמו ירידות בביקושים כבר בשנת 2008 - ירידות שהמשיכו גם במחצית הראשונה של השנה הנוכחית. הירידה בהכנסות המשפטיות בתחום הנדל"ן נותרה עקבית על 8%, הירידה בתחום החברות נבלמה במידה מסוימת ועמדה בתחילת 2009 על 4.5% בממוצע, לעומת ירידה חדה של 10% ב־2008. תחום המיזוגים והרכישות, שרשם ב־2008 עלייה של יותר מ־6% בביקושים, רשם במחצית הראשונה של 2009 ירידה חדה של 10%.

 

תחומי הליטיגציה והמשפט האזרחי הכללי, שרשמו אף הם ירידות במהלך 2008, מציגים בלימה של מגמת הירידה ואף עלייה בביקושים, אך בשיעורים נמוכים של עד 2% בלבד. לעומתם, תחום חדלות הפרעון והפירוקים פורח: מאז ינואר עלה הביקוש לשירותים משפטיים בתחום זה בשיעור של יותר מ־15%, לעומת המחצית הראשונה של 2008.

25 אלף משרות התאדו

 

לפי נתוני המחקר שערך זלמנוביץ, איבד הסקטור המשפטי בארה"ב יותר מ־25 אלף משרות מאז פרוץ המשבר. יותר מ־7,000 מהן משרות עורכי דין. "הירידה היא משמעותית בכל אחת מקטגוריות כוח האדם: הן בשותפי ההון, הן בשותפי השכר והשכירים והן בעובדי המטה, שם הירידה היא המאסיבית ביותר".

 

"מעניין לציין שתי תופעות ייחודיות לחו"ל המיוחסות לתובנות שאליהן הגיעו המשרדים בעקבות המשבר", מוסיף זלמנוביץ. "הראשונה היא שבירה של שיטת 'קומות השכר'. כיום, יותר ויותר שכירים מקודמים בשכרם ובתנאיהם בגלל ביצועים ולא בעקבות הוותק שלהם במשרד, כפי שהיה בעבר. התופעה השנייה נוגעת לשותפי השכר, שנחשבו לכוח האדם היעיל והרווחי במשרד עורכי הדין. יחסית לשכרם נמצא שהם פחות רווחיים משותפי הון ומהשכירים, בממוצע", אומר זלמנוביץ.

 

ארגון היועצים המשפטיים בארה"ב (ACC) מציג נתון שמתאר את אפקט הבועה שנוצר בענף: מאז שנת 2000 עלו כלל הוצאות החברות ב־20%, בשעה שההוצאות לייעוץ משפטי עלו בשיעור חסר תקדים של כ־75%. לדברי זלמנוביץ, משרדי עורכי הדין בארה"ב ואנגליה נהנו משבע שנים שבהן התעריפים עלו באופן קבוע ובממוצע שנתי של 7%. מגמה זו נבלמה בשנת 2008. גם אם לא רואים ירידת תעריפים פומבית, אלו יורדים באופן סמוי דרך הנחות אגרסיביות יותר, עקב לחץ לקוחות או מחיקת שעות עבודה. "השוק האמריקאי חווה שידוד מערכות בתחום זה", אומר זלמנוביץ.

 

בארץ המצב יותר טוב

 

בכל הנוגע לסקטור המשפטי בארץ, המצב טוב יותר: "בישראל עוצמת המשבר לא היתה כפי שהיא נחוותה מעבר לים, וגם ההתאוששות מהמשבר היתה ועודנה מהירה יותר מבחו"ל", הוא אומר. "כך, לדוגמה, בעוד תחומי חדלות הפירעון, הליטיגציה ודיני העבודה ממשיכים להדגים רמות ביקוש גבוהות, אנו עדים בחודשים האחרונים להתאוששות גדולה בתחומי הנדל"ן, העבודה המסחרית ואף בתחומי שוק ההון".

 

זלמנוביץ אומר שבישראל אף נרשמת לאחרונה עלייה בגיוס כוח אדם וחזרה למתן בונוסים והטבות. "בזהירות רבה ניתן לומר שלקראת סוף 2009 מרבית המשרדים הגדולים בארץ צופים התאוששות משמעותית, גם אם לא תהיה חזרה לביצועים של 2006 ו־2007", מסכם זלמנוביץ בנימה אופטימית.

 

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x