$
בארץ

"מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל שסועה מבפנים"

פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה הגבוהה, מתכוון לפקח על ועדות ההשקעה של האוניברסיטאות, דוחה בשנה את תוספת השכר לסגל, ודן עם הסטודנטים על העלאת שכר הלימוד

נעמה סיקולר 07:0206.10.09

"למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל לא תהיה תקומה אם לא יהיה שינוי משמעותי בתדמיתה", אומר פרופ' מנואל טרכטנברג, היו"ר הנכנס של ות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב, שהיא חלק מהמועצה להשכלה גבוהה).

 

"לאורך שנים הטענה המרכזית היתה של חוסר תקציב, אבל לא הכל הוא מול האוצר", אומר

טרכטנברג לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית. "מערכת ההשכלה הגבוהה שסועה גם מבפנים. המטרה היא לייצר מעכשיו אינטראקציות חיוביות בין כל השותפים ולהצעיד את המערכת קדימה. זו ריצה למרחקים ארוכים, אבל זה אפשרי".

 

מאז נכנס לתפקידו פועל טרכטנברג לייצוב המערכת כדי לאפשר את פתיחת שנת הלימודים. אחד הצעדים הראשונים היה סיכום שהושג לאחרונה מול האוצר על חשיפת נתוני השכר באוניברסיטאות. "שקיפות היא כלי ניהולי", אומר טרכטנברג על ההסכם, שיאפשר לראשונה זה עשור גם הסדרה של חריגות השכר באוניברסיטאות.

 

במקביל, דיווח אתמול טרכטנברג על מו"מ אינטנסיבי מול סגל האוניברסיטאות על דחיית תוספת השכר לסגל, שהיתה אמורה להיכנס לתוקפה בתחילת 2010. מדובר בפעימה האחרונה של תוספות השכר, בשיעור של 6.7%, שתידחה בשנה. בתמורה יעביר האוצר את הסכום לאוניברסיטאות עצמן, ויכפיל אותו ל־300 מיליון שקל. "הרעיון עלה כשחיפשנו מה לעשות כדי לגייס סכום משמעותי להשכלה הגבוהה בלי לפרוץ את מסגרת התקציב", מסביר טרכטנברג. "פנינו לסגלים עם ההצעה לדחות את תוספת השכר בשנה: האוניברסיטאות יקבלו את החיסכון בשכר, ועל כל שקל שיחסכו יקבלו שקל נוסף מהמדינה. החשיבות היא לא רק בהזרמת הכספים אלא גם בהגדרת דרך חדשה של שותפות בין הגורמים".

 

המשא ומתן מתנהל בצורה נפרדת מול הגורמים באוניברסיטאות השונות. לדברי גורמים במערכת ההשכלה הגבוהה, הכוונה היא ליצור שותפות גורל בין חברי סגל באוניברסיטאות יציבות, כמו מכון ויצמן, לבין אוניברסיטאות בגירעון, כמו האוניברסיטה העברית.

 

טרכטנברג אמר עוד כי ות"ת מחפשת מנגנונים להסדרת פעילות ועדות ההשקעה של האוניברסיטאות. באחרונה חשף "כלכליסט" כי תיק ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב נמכר בניגוד לדעתה של ועדת ההשקעות. "אנחנו ערים לבעיה, ונבדוק את הדרכים להסדיר את מערכות היחסים בנושא זה", אמר טרכטנברג. "צריך להבין שמודל התרומות לאוניברסיטאות דרך קרנות וניהול תיקי השקעות חדש יחסית. פעם תורם היה נותן כסף להקמת בניין, היום הוא נותן את התרומה לקרן השקעות, וצריך לבחון כיצד מפקחים על ניהולה. אנחנו לא מעוניינים להתערב בניהול מקצועי של תיק ההשקעות של כל אוניברסיטה, אבל מחפשים דרך לוודא שתהליך קבלת ההחלטות תקין".

 

טרכטנברג סיפר עוד כי מתנהל משא ומתן גם מול הסטודנטים ב"סוגיות הכבדות", לרבות העלאת שכר הלימוד. "בעבר היו לי ספקות גדולים אם ניתן להגיע למשהו במשא ומתן כזה", אמר. "היום אני יכול לדווח על אופטימיות זהירה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x