$
מוסף סוכות

"שכר הטרחה לרו"ח בישראל הוא מהנמוכים בעולם"

רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל, Deloitte בריטמן אלמגור זהר: "שכר הטרחה במקצוע אינו הולם את האיכות המקצועית הנדרשת"

אילן בירנפלד 01:0801.10.09

המקצוע שלי עובר שינוי בעשור האחרון. מה שבעבר נתפס כמקצוע טכני, שמרני ויבש משהו הוא היום מצע מקצועי לדור שלם של מנהלים, דירקטורים, אנשי כספים ופיתוח עסקי. אני עברתי את מסלול הביקורת, וחבריי בחרו במסלולי הייעוץ הכלכלי, ניהול הסיכונים, ייעוץ המס והייעוץ הניהולי. מידת ההתפתחות במקצוע, מהימים שבהם התחלתי את צעדיי הראשונים בו ועד עצם היום הזה, מדהימה, ובהחלט תואמת את השינויים שנעשו בסביבה העסקית ובשוקי ההון. בעיניי מדובר במקצוע מרתק, שמציע לכל העוסקים בו עשייה משמעותית, הימצאות בצמתים של קבלת החלטות, חירות מקצועית וסביבת עבודה איכותית וערכית. רבים מחבריי שעזבו את המקצוע מציינים את אלו כמטענים המשמעותיים ביותר שהם נושאים עמם.

 

קווים לדמותם של רואי החשבון קווים לדמותם של רואי החשבון

 

התוצר המוכר ביותר שלנו הוא חוות הדעת על דו"חות כספיים של תאגידים, שמתבססות על הבנה עסקית עמוקה של התאגידים הללו. בעידן עסקי מורכב וגלובלי כל כך, עם מודלים עסקיים משתנים ותהליכים עסקיים מורכבים וממוחשבים - מדובר באתגר גדול. גם כללי החשבונאות והביקורת משתנים כל העת ומחייבים אותנו בלימוד ועדכון תמידיים. מהפכת ה־IFRS עשתה זאת באופן גורף בשנים האחרונות.

 

הריגושים של רואי החשבון

 

ולא מספיק רק להתעמק ולהתעדכן. היכולות הטכניות שעמדו בעבר בלב המקצוע הן כיום רק חלק מחיינו המקצועיים. בעידן הנוכחי עלינו להבין את התמונה האסטרטגית, עלינו לאמץ יכולות של ניתוח וניהול סיכונים, להבין את סביבת מערכות המידע, מודלים סטטיסטיים ועוד. כדי להצליח, אנחנו צריכים להיות גם בעלי מיומנויות ניהול צוות וניהול עסקי, ולזכור שאנחנו נותנים שירות מקצועי ללקוחות. במילים אחרות, עלינו להתאים את עצמנו ואת הכלים שלנו לכל לקוח ולקוח, בכל מגזר ומגזר. פעילותו של צוות המלווה בנק שונה לחלוטין מזו של צוות המשרת חברת תוכנה, חברה תעשייתית או חברת נדל"ן. לכל מגזר יש שפה, צרכים וסוגיות מקצועיות שונות.

 

המשבר הכלכלי הנוכחי מציב בפנינו התמודדויות מורכבות עם שאלת איתנותן הפיננסית של חברות רבות וסוגיית המשך קיומן כעסק חי. סוגיות כאלה דורשות מאיתנו להפגין את מיטב שיקול הדעת המקצועי, לצד כושר הניתוח העסקי. כל החלטה שלנו נשענת על כללי האתיקה, היושרה וההגינות, שהם ערכי הליבה של המקצוע. ולא פחות חשוב - אנו מעודדים עבודת צוות, כזו המעצימה את החשיבה ואת היכולת להגיע לפתרונות ראויים.

 

העולם המקצועי הדינמי הזה, שבו אין יום עבודה אחד דומה למשנהו, כולל תמרון בין כללים וכלים משתנים, לקוחות מגוונים, אזורים גיאוגרפיים שונים ומעל לכל - עבודה עם אנשים ולמען אנשים. כל אלה מספקים עניין גדול, שסיפוק אדיר בצדו.

 

אני בטוח כי החוויה שאני מתאר כאן אינה מנת חלקם של כל העוסקים במקצוע, בוודאי לא של החבר'ה הצעירים. אך בתחום הזה לניסיון יש משמעות רבה. לאורך השנים נוכחתי לדעת כי אין כאן קיצורים, וכדי להצליח וליהנות מכל רכיבי המקצוע (והם רבים) צריך לעבור כברת דרך מסוימת.

 

לצד כל אלו אני נתקל לפעמים בתחושה שלא תמיד ברור לכל מה בדיוק תפקידנו, על מה אנו אחראים ועל מה לא. "איפה היו רואי החשבון?", זועקות כותרות העיתונים כל אימת שחברה נקלעת לקשיים, מגלה טעות או מעילה. לא קל להיתקל בטענות כאלה, שנובעות פעמים רבות מפער ציפיות ומשקפות את האי־הבנות של הגורמים השונים בתפיסת מהות המקצוע.

 

בעיה אחרת היא שכר הטרחה. הסכום המשולם לרואי חשבון בישראל, שאמור לשקף את מידת החשיבות המיוחסת לביקורת, הוא מן הנמוכים ביותר בעולם, ובוודאי אינו הולם את האיכות המקצועית הנדרשת מעבודה שכזו. אחרי הכל, כדי לעמוד בכל האתגרים הללו נדרשת רמה גבוהה של הון אנושי.

 

הכותב הוא שותף מנהל, Deloitte בריטמן אלמגור זהר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x