$
משפט

כבודו יאתחל מחדש

מאות מיליוני שקלים ותקוות רבות הושקעו במערכת הנט משפט החדשנית, שמאפשרת לנהל תיקים בבתי המשפט ללא נייר, אלא שבפועל האתר מסורבל ואטי ולדברי עורכי הדין הופך את השימוש בו לבלתי נסבל. הנהלת בתי המשפט: "המצב ישתפר אחרי החגים"

ענת רואה 10:5811.08.09

בעיית אתר האינטרנט האיטי להחריד של מערכת בתי המשפט בישראל (למעט בית המשפט העליון שמופעל בשרת נפרד) היתה ידועה כבר שנים לכל עורך דין שגולש ברשת ומשתמש באתר ככלי עבודה. התשובה שסיפקה הנהלת בתי המשפט לאורך השנים היתה מעבר מתוכנן למערכת נט המשפט חדשה: בתי משפט ללא נייר, שיאפשרו ניהול מלא של תיקים מרחוק באמצעות האינטרנט.

 

בתום עיכובים שנמשכו שנים ועלויות של מאות מיליוני שקלים שהושקעו במערכת החדשה, היא החלה לעלות בהדרגה לאוויר לפני כשנה וחצי, אך מהר מאוד התברר שהציפיות היו גבוהות מדי: המערכת החדשה אינה מלהיבה כלל את עורכי הדין, שמרגישים שהיא מטילה עליהם עוד מעמסות רבות, מה גם שהיא אטית אפילו יותר מהמערכת הישנה.

 

המערכת החדשה (www.court.gov.il/NGCS.Web.Site/HomePage.asp) מיועדת לכלול באתר האינטרנט את כל המידע של כל תיק, כלומר לא רק פסקי דין, החלטות ופרוטוקולים של דיונים כפי שיש כיום במערכת הישנה, אלא גם את כל החומרים שהוגשו על ידי הצדדים בתיק, סרוקים בקובץ דיגיטלי.

 

מטרות המהלך היו בין היתר לעשות סדר בתוהו ובוהו ששרר ברבים מבתי המשפט, שעקב עומס התיקים, היו רבים מהם מפוזרים במסדרונות ובמעברים, וכן למנוע את הקושי הפיזי של התמודדות עם תיקים מנייר שכוללים מסמכים חדשים שמתווספים לתיק בכל פעם ודורשים את איתורו, העברתו לשופט, החזרתו למזכירות וכדומה. נוסף על כך, אמורה המערכת החדשה להקל על חייהם של עורכי הדין ולאפשר להם להגיש מסמכים ולעיין בתיקים 24 שעות ביממה, בלא צורך לגשת למזכירות.

 

 

עלייה מדורגת

 

הפעלת המערכת נעשתה במדורג: תחילה יושמה על בית המשפט המחוזי בפתח תקווה (מחוז מרכז), שהוקם בסוף 2007 ומיומו הראשון פעל באמצעות מערכת נט המשפט, ואט אט הוספו עוד בתי משפט. כיום גם בית המשפט המחוזי בחיפה פועל באמצעות המערכת החדשה וכך גם רוב בתי משפט השלום בארץ.

 

בשבועות האחרונים החלה היערכות להעברת פעילותו של בית משפט השלום בתל אביב - הנחשב העמוס בארץ מבחינת מספר התיקים המטופלים בו - למערכת החדשה. בית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב הועבר בחודשים האחרונים בשלמותו למערכת החדשה.

 

כל הצטרפות של עוד בית משפט למערכת החדשה כרוך במאבקים קשים מבחינת הנהלת בתי המשפט, הן במישור הפנימי עם בתי המשפט עצמם, השופטים והמזכירויות שנרתעים מהמערכת החדשה, והן מצד לשכת עורכי הדין, שמתריאה כבר שנים אחדות על הכשלים במערכת והעובדה שהיא מגלגלת עלויות ומעמסות רבות על עורכי הדין.

 

נזקים ותקלות

 

לדוגמה לפני מעבר בית המשפט המחוזי בחיפה למערכת החדשה, בסוף אוקטובר 2008, דרשה לשכת עורכי הדין, באמצעות עו"ד אלי שטרן המשמש יו"ר ועדת המחשוב בלשכה, להשהות לאלתר את התהליך, כדי "למנוע נזקים ותקלות אדירים לעורכי הדין ולכל משתמשי המערכת".

יורי גיא-רון. מעביר רשימת ליקויים יורי גיא-רון. מעביר רשימת ליקויים צילום: גרשון סמרס

 

לפי הנטען בשורת מכתבים שהפנתה הוועדה להנהלת בתי המשפט, הבעיה העיקרית במערכת במצבה הנוכחי היא זמני התגובה האטיים מאוד ונטייתה להיתקע ולהוציא הודעות שגיאה בתדירות גבוהה ביותר. נוסף על כך, המערכת החדשה אינה מאפשרת לפצל את המסך העיקרי ולהוסיף לו חלון משנה, כך שכדי לחזור למשל אחורה, נדרש המשתמש להתחיל את התהליך כולו מההתחלה. המסמכים נטענים בקובץ PDF שאינו מאפשר חיפוש במסמך או העתקת חלקים ממנו, כפי שניתן לעשות במערכת הישנה. טענות אלו הוצגו על ידי יועץ מקצועי לוועדה, ד"ר ישי דרור.

 

השימוש ברוב הפונקציות של המערכת החדשה כרוך ברכישת "כרטיס חכם", שהוא מעין תעודת זהות אלקטרונית שמזהה את המשתמש. נוכח התקלות הרבות בפעילות המערכת, מעדיפה הנהלת בתי המשפט שלא לעודד את השימוש בכרטיסים חכמים עד ייצוב פעולת המערכת, ואחת התלונות של הלשכה נוגעת לכך שבלא כרטיס כמעט אי אפשר לבצע פעולות באתר. נושא זה מטופל לאחרונה.

 

 

תמריצים לעורכי הדין

 

נוסף על כך מתלוננים עורכי הדין שבמצב הנוכחי אין להם כל סיבה מעשית או כלכלית להשתמש במערכת, והלשכה ביקשה לבחון תמריצים אפשריים לעורכי הדין המשתמשים בה, למשל מתן הנחה באגרות בית המשפט (שמהן ייהנו לקוחות עורכי הדין הנושאים בעלות האגרה) או הארכת מועדים להגשת החומר. בין היתר נטען בהקשר זה כי עורכי הדין נדרשים להעלות קובצי ענק למערכת, ולצורך זה עליהם לממן תשתית אינטרנט מהירה בהרבה מזו הקיימת במשרדיהם היום, שמיועדת להורדה של מסמכים ולא להעלאת מסמכים לרשת.

 

לבקשת לשכת עורכי הדין, פרסמה הנהלת בתי המשפט בחודש שעבר תוכנית לפריסה מלאה של המערכת, כפי שאושרה על ידי מנהל בית המשפט, השופט משה גל. מהתוכנית עולה כי עד מרץ 2010 אמורה להיות מושלמת הטמעת המערכת: העברת בית משפט השלום תושלם בתוך שבועיים, ואחרי החגים, בסוף אוקטובר 2009, תחל העברת בית המשפט המחוזי בתל אביב, שהטמעתו אמורה להסתיים עד סוף נובמבר 2009. במועד זה תחל במקביל הטמעת שורת בתי משפט נוספים, עד לפריסה מלאה של המערכת החדשה. התוכנית, כך נמסר, נתונה לשינויים וסביר להניח שהמהלך ייארך זמן רב מהמתוכנן. העברת כל אחד מבתי המשפט למערכת החדשה כרוכה בהשבתתו לתקופה של שבועיים.

משה גל. מתחשב בעמדת הלשכה משה גל. מתחשב בעמדת הלשכה צילום: תומריקו

 

"התנגדות טבעית לשינוי"

 

במכתב שהפיץ לאחרונה עו"ד ברק לייזר, עוזרו של מנהל בתי המשפט משה גל, הוא מתייחס לטענות נגד המערכת ותולה אותן בהתנגדות מובנת לשינויים אצל בני אנוש. "הדבר לגיטימי ומובן, שכן מעצם טבענו כבני אדם אנו לא אוהבים שינויים ועושים כל שלאל ידינו כדי להימנע מהם", נכתב במסמך. לדברי עו"ד לייזר, סביר להניח שלציבור המשתמשים יהיו חששות, הסתייגויות וגילויי חוסר שביעות רצון, אך בכל יום נעשים שיפורים ושדרוגים בעבודת המערכת.

 

ועדת המחשוב בלשכה מתעקשת מצדה שהסתייגויותיה מבוססות על כשלים במערכת ולא מסיבות אחרות. בפועל נראה שכל הצדדים מסכימים שאין דרך חזרה, כך שהפתרון הוא רק לנסות ולשפר ככל הניתן את המערכת. הנהלת בתי המשפט מקבלת באופן שוטף את הסתייגויות הלשכה ומטפלת בחלקן לפי שיקול דעתה. ל"כלכליסט" נמסר שבעיית האטיות מטופלת בימים אלו ותיפתר אחרי החגים.

 

דוברת בתי המשפט מסרה בתגובה לכתבה: "מערכת נט המשפט היא מערכת לניהול ממוחשב של התיקים המתנהלים בבתי המשפט. מדובר באחת המערכות המתקדמות והמורכבות מסוגה, המוטמעת בימים אלה בבתי המשפט השונים ברחבי הארץ. עם סיום הטמעתה, עתידה המערכת להחליף את מערכות המידע הישנות ולשפר משמעותית את השירות לציבור על כל היבטיו השונים.

 

"מטבע הדברים, תהליך הטמעתה של מערכת מחשב חדשה, בוודאי בסדר גודל שכזה, כרוך בקשיים מסוגים שונים. מדי יום מתבצעים שיפורים ושדרוגים בעבודת המערכת וביצועיה ובכלל זה באתר האינטרנט. כיום מצב המערכת הוא טוב והוא מאפשר את המשך פריסתה בבית משפט השלום בתל אביב.

 

"כאמור, גם באתר האינטרנט מתבצעים שיפורים על בסיס יומיומי ובכלל זה הוספו שרתים שיאפשרו זמני תגובה טובים יותר, תוקנו תקלות והוספו יישומים. העבודה על האתר טרם הושלמה. עם זאת, העבודה באמצעות האתר אפשרית ומרבית היישומים זמינים ומתפקדים כראוי.

 

"לצורך שיפור אתר הרשות השופטת והתאמתו לעבודה בהיקפי בית משפט השלום בתל אביב, הוקם צוות עבודה מיוחד לטיפול בנושא אשר ביצע עד כה שורה של פעולות. הכוונה היא לשפר משמעותית את האתר עד לעלייה לאוויר בבית משפט השלום בתל אביב ולהתאימו לצורכי העבודה בהיקפים המדוברים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x