$
משפט

צווארון לבן, הדור הבא

היורשים של פרקליטי הצמרת בתחום הצווארון הלבן כבר הולכים ומבשילים במשרדיהם של אלי זהר, דן שינמן, יעקב וינרוט, יהושע רזניק וגיורא אדרת. "כלכליסט" חושף את הרשימה המובילה של אלה שייצגו את ראשי הממשלה והשרים הבאים שיסרחו

איתי הר אור 09:3608.07.09

אם בכוונתכם להיות נאשמים בפרשה שתסעיר את המדינה בעוד כעשר שנים, אולי כדאי לכם לגזור ולשמור את הכתבה הזאת. הדור הבא של הסנגורים הבכירים בתחום הצווארון הלבן כבר עובדים במרץ במשרדי האם והופכים מרכזיים יותר משנה לשנה, עד שבמהלך טבעי ייכנסו בהדרגה בעשור הקרוב לנעליהם של מוריהם. עורכי דין כמו אלי זהר, דן שינמן, גיורא אדרת ויהושע רזניק מטפחים, כל אחד במשרדו, את מחליפיהם, שבעוד זמן לא רב יקבלו בעצמם את הטלפון הראשון מהשר הבכיר הבא שיסתבך בפלילים.

 

בשיחות שקיים "כלכליסט" עם בכירי הפרקליטים בארץ, התגלתה תמימות דעים לגבי זהות עורכי הדין שתופסים בשנים האחרונות את מקומותיהם בשורה הראשונה של הסנגורים הבכירים בתחום הצווארון הלבן: נוית נגב ממשרד שינמן־נגב, שרבים ציינו כי היא למעשה כבר נמצאת בשורה הראשונה; נתי שמחוני ממשרד אדרת שמחוני; ז'ק חן ממשרד רזניק־חן; ואיתן מעוז ורועי בלכר, שניהם ממשרד מ. זליגמן ושות', משרדו של אלי זהר. כולם מופיעים דרך קבע בשנים האחרונות בעשרות תיקי הלבנת הון, ניירות ערך ועבירות מס, וכולם גם ממוקמים בצמרת הדירוגים המשפטיים השונים המתפרסמים כמה פעמים בשנה.

 

צווארון לבן, עבודה שחורה

 

"חשיבותם של היורשים גבוהה ביותר, משום שאחד המאפיינים הבולטים בענף המשפטי הזה הוא הייצוג האישי, שמתבטא במשרדים קטנים - ששומרים על היותם קטנים", מסביר אחד מעורכי הדין הבכירים בתחום. "הרי רצונו של הלקוח עתיר האמצעים הוא לקבל את הטיפול הטוב ביותר, האישי, והוא לא רוצה שמתמחה יטפל בתיק שלו. הוא רוצה רק עורך דין עם ניסיון, עם בכירות ועם ותק, שייצג אותו אישית".

 

חרף הרוח היוקרתית הנושבת מכיוונו של מועדון הצמרת הזה, חשוב לזכור שמדובר בענף תובעני במיוחד. אלפי שעות עבודה על תיק אחד אינן נתון מופרך, כאשר בכל תיק ישנו היקף עצום ומורכב של חומר חקירה וראיות, ותחכום בתשתית העובדתית שמאחורי האישומים וקווי ההגנה. "מעטים קורצו מהחומר הנכון", אומר ל"כלכליסט" סנגור בכיר, "הדרישות מעורכי הדין בתחום הן בעיקר יסודיות, יצירתיות, התמדה ועמידה בפני שחיקה". מעבר לעבודה המשפטית־גופא, הוא מוסיף, כדי להצטיין בהגנה על אישי ציבור בכירים שנהפכים לנאשמים נדרשת גם כימיה מיוחדת עמם, רמה גבוהה של דיסקרטיות וכישורי יחסי ציבור, המאפשרים לסנגר על הלקוח גם בזירה התקשורתית.

 

אבל מעל לכל, כדי להיות עורך דין בכיר בתחום הצווארון הלבן אתה צריך ש"יגדלו אותך", מסכימים כל המומחים בתחום. "אתה צריך שיכירו את ה'מנטור' שלך, ולאט לאט גם אותך", מסביר אחד מהם.

 

איתן מעוז איתן מעוז צילום: עמית שעל
כסף, הרבה כסף

 

וכאשר ההכרה הזו מגיעה, היא טומנת בחובה לא רק יוקרה ומעמד משפטי, אלא גם כסף, והרבה - בין מאות אלפי למיליוני דולר לתיק. דוגמאות לכך ניתן למצוא בידיעות שפורסמו באחרונה, לפיהן שילם אברהם הירשזון מאות אלפי דולרים בעבור ייצוגו בידי עו"ד יעקב וינרוט, וישראל פרי שילם לצוות ההגנה במשפטו 2 מיליון דולר. מנתונים שהגיעו ל"כלכליסט" מטפלים לעתים פרקליטי הצמרת בעשרות תיקי צווארון לבן במקביל - 10 עד 15 כשמדובר בתיקים "פעילים", ועשרות בודדות כאשר מדובר בתיקים בכל הדרגות של רמות הפעילות.

 

איתן מעוז: "הספק הסביר חמקמק, אבל כשמוצאים אותו הסיפוק עצום"

 

שנת לידה: 1964

ותק מקצועי: 13 שנה

תפקידים קודמים: התמחות אצל נשיא בית המשפט העליון מאיר שמגר; שבע שנים במשרדו של פרופ' דוד ליבאי; הצטרף למשרד זליגמן ב־2005.

תפקיד נוכחי: שותף במשרד מ. זליגמן ושות'

מקום מגורים: מושב עין ורד

מצב משפחתי: נשוי + 3

 

לקוחות/תיקים בולטים: שלמה איזנברג מערד השקעות; יורם קארשי מרשות המסים; מיכאל ורות האפרתי בפרשת הסוס הטרויאני; החשב בפרשת הירשזון; מנכ"ל רשות הנמלים והרכבות.

 

ההצלחה הבולטת: זיכוי בית החולים אסותא מאחריות לגרימת מותה של נטע־לי בורובסקי. תיק מרתק משפטית, אבל מצמרר ומטריד מבחינה אנושית.

 

הכישלון /הטעות הבולטים: משתדל להימנע מהם, אבל לאחרונה היתה הקביעה בדבר היותו של אברהם מונדרוביץ בר הסגרה לארצות הברית, אף שהעבירות המיוחסות לו התרחשו לפני יותר מ־20 שנה. הנושא נתון עתה לערעור בפני בית המשפט העליון.

 

מוטו: להיות אנושי.

 

שאיפות מקצועיות: להמשיך להיות אנושי.

 

ממי למדת הכי הרבה? משניים: מהשופט שמגר, שאצלו התמחיתי ושהטמיע בי את אהבת המשפט, ומפרופ' ליבאי שלימד אותי את הפיזיולוגיה של המשפט הפלילי.

 

עצה לעורך דין מתחיל בתחום: לחפש תמיד את הספק הסביר. הוא חמקמק, אבל לעתים נדירות, כשמוצאים אותו, הסיפוק המקצועי מכך הוא עצום.

 

איזון בין חיי משפחה לעבודה: כשנפרדתי מפרופ' ליבאי, לקחתי שנה חופש וטיילתי עם המשפחה. גרנו באוטובוס שאיתו הקפנו את כל אוסטרליה. חווינו חוויה משפחתית צנועה ומרתקת. אני ממליץ על כך גם לעורכי הדין הספקנים והחרוצים ביותר.

רועי בלכר רועי בלכר צילום: מאיר אזולאי

 

מה הקו האדום המקצועי שלך? אם ארגיש קושי לעמוד מאחורי הייצוג בהיבט המקצועי והאישי, לא אטפל בתיק. לא אטעה את בית המשפט.

 

רועי בלכר: "לדעת הכול, ואז לקרוא שוב"

 

שנת לידה: 1970.

ותק מקצועי: 15 שנה.

תפקיד נוכחי: שותף במשרד מ. זליגמן ושות'.

תפקידים קודמים: קצין ייעוץ בכיר בפרקליטות הצבאית; ממלא מקום הסנגור הצבאי המחוזי במרכז; הצטרף למשרד מ. זליגמן ושות' בשנת 1997.

מקום מגורים: תל אביב.

מצב משפחתי: נשוי + 3.

 

לקוחות/תיקים בולטים: מייצג את אהוד אולמרט, ביחד עם עו"ד אלי זהר, בפרשות טלנסקי, ראשונטורס, כרמיה ועוד. ייצג את רב־ניצב משה קראדי בפני ועדת זיילר, את סגן ניצב ירון מאיר בוועדת אור, ואת אלחנן טננבוים. הגיש שתי עתירות לבג"ץ נגד עיכוב קידומו של אל"מ ניר גלילי, שנחשד בהטרדה מינית.

 

ההצלחה הבולטת: הלכת יששכרוב, שקבעה שיש לבית המשפט שיקול דעת לפסול ראיות שנגבו שלא כדין.

 

הכישלון הבולט: אל"מ ניר גלילי, שלא קיבל דרגת אלוף, אבל פורח בחיים האזרחיים כמנכ"ל חברת ניו קופל.

 

מוטו: מקצוענות עד הסוף.

 

ממי למדת הכי הרבה? מאלי זהר.

 

נתי שמחוני נתי שמחוני צילום: יריב כץ

עצה לעורך דין מתחיל בתחום: להכיר את התיק על בוריו, ואז להתחיל לקרוא מההתחלה.

 

איזון בין חיי משפחה לעבודה: אני אבא של יום שלישי. מגיע כל שלישי בארבע להיות עם הילדים. לאשתי ממילא אין זמן אליי. היא שופטת בבית משפט השלום בראשון לציון.

 

נתי שמחוני: "כל אדם ראוי להגנה"

  

משרד אדרת, שמחוני ושות'

שנת לידה: 1963.

ותק מקצועי: 18 שנה.

תפקיד נוכחי: שותף במשרד אדרת, שמחוני.

תפקידים קודמים: התמחות אצל אורי סלונים; הצטרפות ב־1992 למשרד גיורא אדרת; ב־1999 פתח משרד עצמאי וב־2004 התמזג עם משרדו של אדרת.

מקום מגורים: בית דגן.

מצב משפחתי: נשוי+3.

 

לקוחות/תיקים בולטים: תא"ל יצחק יעקב, יחד עם עורכי הדין יהושע רזניק וז'ק חן; פרד בלק מנאשמי רמדיה; דוד אבוטבול מפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים; פרשת קרטל הגז (פזגז), יחד עם משרד צבי אגמון.

 

הצלחה בולטת: פרשת יצחק יעקב ופרשת אורסיס.

 

הכישלון הבולט: מובן שבמהלך שנותיי, כמו כל סנגור אחר, היו תיקים שהסתיימו לא כפי שסברתי לנכון, אך לדעתי אין הם מעידים על כישלון שכן עשיתי ככל יכולתי כדי להביא לתוצאה הראויה בנסיבות העניין.

 

מוטו: למצות כל סיכוי, ולו הקלוש ביותר, ולהפוך כל אבן כדי להגן על שולחיי.

 

ממי למדת הכי הרבה? מעו"ד גיורא אדרת, שהוא מבחינתי המנטור המקצועי שלי. מעבר לכך, דרכי המקצועית והשכלתי בתחום מושתתות בראש ובראשונה על גרסא דינקותא - לימודיי בישיבה התיכונית כפר הרוא"ה, שם חונכתי על ערכי המשפט העברי.

 

עצה לעורך דין מתחיל בתחום: הכן עצמך לעבודה קשה, השקע עצמך בלימוד, הרחב אופקים אל מעבר לתחום המקצועי, ומעל לכל - היה אדם.

 

מה הקו האדום המקצועי שלך? אני מאמין גדול בחזקת החפות ובזכות לייצוג הולם, ולכן כל אדם ראוי להגנה, תהא האשמתו אשר תהא.

 

נוית נגב נוית נגב צילום: עמית שעל
נוית נגב: "אחריות כבדה ביותר לחיי אדם"

  

משרד שינמן־נגב

שנת לידה: 1966.

ותק מקצועי: 18 שנה.

תפקיד נוכחי: שותפה במשרד.

תפקידים קודמים: עובדת במשרדו של דן שינמן עוד מימי הלימודים, לפני ההתמחות.

מקום מגורים: גבעתיים.

מצב משפחתי: נשואה + 2.

לקוחות/תיקים בולטים: תיק דיסקונט השקעות; גד זאבי; בעלי רמדיה משה מילר; ראש עיריית רחובות שוקי פורר; ראש עיריית אילת לשעבר רפי הוכמן; יעקב נאמן; יצחק הרצוג; חיים רמון; השימוע של עו"ד יעקב וינרוט.

 

ההצלחה הבולטת: ההצלחה הבולטת שלי בשנים האחרונות היא הזיכוי בפרשת אופמת, העוסקת באופציות מעו"ף - לדעתי, תיק ניירות הערך המורכב ביותר שנדון עד כה בישראל. התביעה ערערה על חלק מן הזיכוי והתיק תלוי ועומד היום בערעור.

 

מוטו: לנהל מלחמה עיקשת למען הלקוח, תוך שמירה על ענייניות, אמינות ויושר אישי.

 

שאיפות מקצועיות: להמשיך לשמור על המשרד הזה כמשרד בוטיק העוסק בתיקי צווארון לבן, תוך שמירה על רמה מקצועית מעולה, לצד יחס אישי ואווירה חברית ומשפחתית.

 

ממי למדת הכי הרבה? מעו"ד דן שינמן, הסנגור המושלם.

 

עצה לעורך דין מתחיל בתחום: זהו תחום שבו האחריות לחיי אדם, פשוטה כמשמעה, היא אולי הכבדה והמשמעותית ביותר. הדרך ארוכה וקשה, אך סיפוק רב בצדה.

 

ז'ק חן: "לא אייצג לקוח שאיני מגלה בו צד שאני יכול לחבב"

  

משרד רזניק־חן

גיל: 43.

ותק מקצועי: 16 שנה.

תפקיד נוכחי: שותף במשרד.

תפקידים קודמים: התמחות בפרקליטות המדינה; עבודה בפרקליטות עד 2000 כסגן בכיר לפרקליט המדינה; הקמת משרד רזניק־חן עם עו"ד יהושע רזניק.

תפקיד נוכחי: שותף בכיר במשרד רזניק־חן ושות'.

מקום מגורים: תל אביב.

מצב משפחתי: נשוי + 2.

 

לקוחות/תיקים בולטים: תא"ל יצחק יעקב; ליאורה גלט־ברקוביץ; משה טלנסקי; מיכאל צ'רנוי; תיקים בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים.

 

ההצלחה הבולטת: זיכויו של תא"ל יצחק יעקב, שאותו ייצגתי לצדם של רזניק ונתי שמחוני. הארץ רעשה וגעשה נוכח ההאשמות החמורות נגד האיש, ונאלצנו להתמודד מול מערכות אדירות כוח.

 

הכישלון/הטעות הבולטים: אני לא יכול להצביע על טעות או משהו שהייתי יכול לעשות אחרת.

מוטו: כבד את המקצוע, את יריביך ואת בית המשפט.

 

שאיפות מקצועיות: להיות במקום שבו אסתכל לאחור ואוכל להגיד שסייעתי לבני אדם ברגעי מצוקה ומשבר.

 

ממי למדת הכי הרבה? מיהושע רזניק, שאחרי עשרות שנות קריירה נשאר נאמן לעצמו ולעקרונותיו.

 

עצה לעורך דין מתחיל בתחום: גלה סבלנות, התבונן ולמד. היום לכולם אצה הדרך.

 

איזון בין חיי משפחה לעבודה: אני מקפיד להיות פעיל בבית הספר של הילדים שלי.

 

מה הקו האדום המקצועי שלך? אני מתעסק בצווארון לבן, ולכן אף פעם לא נתקלתי בדילמות אתיות מהסוג הזה במלוא העוצמה. אבל אני לא מייצג ולא אייצג לקוחות שלאחר המפגשים הראשונים אני לא מגלה בהם צד שאני יכול להתחבר אליו או לחבב אותו.

 

יעקב וינרוט יעקב וינרוט צילום: אוראל כהן
מי יירש את יעקב וינרוט?

 

בניגוד לכמעט כל המשרדים המפורסמים בתחום הצווארון הלבן, שבהם מסומן יורש ברור, דווקא במשרדו של אחד הסנגורים הבולטים ביותר, ד"ר יעקב וינרוט, לא נמצא מועמד מוביל - לפחות לא בעל מעמד דומה לזה של השותף הזוטר בצמדים שינמן־נגב, רזניק־חן או אדרת־שמחוני, למשל.

 

עם זאת, אחד מעורכי הדין הבולטים במשרד וינרוט הוא ישראל ולנרמן, שנמצא כרגע בראש שכבת הביניים של המשרד, זו שאמורה ביום מן הימים לקבל לידיה את השרביט מהשותפים הבכירים, עורכי הדין יעקב ואבי וינרוט.

ולנרמן, נשוי ותושב תל אביב, הוא בעל ותק של 12 שנה בלבד כעורך דין, אבל הוא מופיע בשנים האחרונות ביותר ויותר תיקי ענק של עבירות כלכליות. בין היתר, ניהל ולנרמן את ההגנה במשפט הפלילי נגד חברת הביטוח "לה נסיונל", והיה חלק מצוות ההגנה במשפטו של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון.

 

בשלב זה מוקדם עדיין להעריך האם ולנרמן אכן ימשיך וישתלב בצמרת המשרד, או שיעזוב לבסוף לפרקטיקה עצמאית, כפי שעשה למשל עו"ד אלון רון, גם הוא בוגר מבטיח של משרד וינרוט.

 

רון לא ממתין להעברת השרביט

 

בניגוד למקובל ברוב המשרדים בתחום הצווארון הלבן, שבהם ממתינים היורשים בסבלנות עד ליום שבו מחליטים פטרוניהם להעביר להם את השרביט רשמית, הרי יש עורכי דין שמסתמנים כהצלחה ודאית גם לאחר שפרשו כנפיים לדרך עצמאית.

 

עו"ד אלון רון אמנם עבד במשרדו של ד"ר יעקב וינרוט במשך 11 שנה, אך החליט שלא לחכות עד להעברת השרביט במשרד האם ולפני כשש שנים פרש עם עורך דין נוסף, והקים את משרד ורדי־לשם־רון. מאז הוא תופס את מקומו כאחד מעורכי הדין המבטיחים בתחום עבירות ניירות הערך, המסים והלבנת ההון.

 

בין לקוחותיו הגדולים של רון: פקיד השומה הבכיר שוקי ויטה, בעל השליטה בחברת פרופשיונל שוקי הון שלום קופרמן, המשנה למנכ"ל חברת הביטוח "לה נסיונל" מיכאל רוזנבלט, ואיגור שניידר, אחד החשודים בחקירת אביגדור ליברמן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x