$
משפט

יצרנית התרופה ציפרלקס מערערת לעליון על אי-הארכת הפטנט

חברת לונדבק הדנית ביקשה להאריך את הפטנט במדינות בהן מופצת התרופה, אך בקשתה נדחתה בישראל. לטענתה החברות הגנריות בארץ מעוניינות בפקיעת תוקף הפטנט כדי לצאת במהירות עם חיקוי מתחרה

איתי הר אור 22:3523.06.09

חברת לונדבק הדנית, יצרנית התרופה ציפרלקס לטיפול בדיכאון ובחרדה, הגישה היום (ג') לבית המשפט העליון בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים, שלא האריך את תקופת חיי הפטנט של התרופה. בערעורה מבקשת לונדבק באמצעות משרד לוטי ושות', לבטל את פסק דין המחוזי ולהורות לרשם

הפטנטים להאריך את תוקפו של הפטנט.

 

בסוף מאי השנה החליט בית המשפט המחוזי שלא לקבל את ערעורה של לונדבק, בו ביקשה לבטל את החלטת רשם הפטנטים שקבע כי אין להאריך את תוקפו של הפטנט הישראלי, המתייחס לתרכובת מסויימת שהיא המרכיב הפעיל בתרופת הציפרלקס. לטענת לונדבק, הפטנט נרשם בישראל בסוף מאי שנת 89, והוא פקע זמן קצר לאחר מתן פסק הדין של בית המשפט המחוזי בסוף מאי 2009. לונדבק הגישה בקשה להארכת תוקף הפטנטים המקבילים שלה בכל אותן מדינות שדיניהן מאפשרים הארכת תוקף. לטענת החברה בערעור, הבקשות אושרו ב-19 מדינות. אלא שלטענת החברה, לגבי הפטנט הישראלי אירעה לה תקלה אדמיניסטרטיבית, והיא לא הייתה מודעת לכך שהחקיקה בישראל שונתה לגבי האפשרות להאריך את תוקפם של פטנטים, כמו גם להוראות בעניין המועדים להגשת בקשות להארכת תוקף.

 

לטענת לונדבק, המשיבות בערעור, אוניפארם בע"מ והתאחדות התעשיינים – איגוד הכימיה והפרמצבטיקה, המייצגות את תעשיית התרופות הגנרית בישראל, מעוניינת להיבנות מוקדם ככל האפשר מעבודת הפיתוח וההשקעות של לונדבק ומהצלחתה של תרופת הציפרלקס, ולצאת לשוק עם תרופת חיקוי מתחרה במהירות האפשרית.

 

החברות האחרות ביקשו לדחות את בקשת הארכת הפטנט, בעילה של איחור בהגשת הבקשה, חוסר תום לב בהגשת הבקשה ובטענה כי המרכיב הפעיל בציפרלקס – אסיטלופרם – הינו בעצם המרכיב הפעיל בתרופה ציפרמיל שנרשמה זה מכבר, ועל כן הפטנט אינו ניתן להארכה מכיוון שרישום תרופת הציפרלקס איננו הרישום הראשון. כאמור, רשם הפטנטים קיבל את ההתנגדות להארכת הפטנט, ובית המשפט המחוזי אישר את החלטתו.

 

לונדבק מבקשת מבית המשפט העליון לבטל את החלטת בית המשפט המחוזי שדחה את הבקשה לביטול רשם הפטנטים, ומבקשת להאריך את הבעלות בפטנט על הציפרלקס בישראל.

 

בבקשת הערעור שוטחת החברה את הפגמים והסתירות המשפטיים הקשים שנפלו, לדעתה, בפס"ד בית המשפט המחוזי. לטענת החברה, פס"ד זה שגוי ביסודו, תוך שהוא מכריע בשאלות משפטיות עקרוניות בעלות השלכות מרחיקות לכת על תעשיית התרופות כולה המצמצמות בצורה ניכרת את האפשרות לקבל הארכת תוקף פטנט בישראל, ככלל. 

 

בין נימוקיה המשפטיים מציינת החברה את מגמת "הנהפוך הוא" התמוהה המתקבלת מפס"ד, ולפיה מתפרש כאילו חוק הפטנטים הישראלי חוקק לטובת החברות הגנריות ולא כתכליתו האמיתי – מתן פיצוי על שחיקת רוב חיי הפטנט עקב שנות הפיתוח הארוכות.

 

לטענת החברה מטרת הוראות הארכת תוקף הפטנט במסגרת חוק הפטנטים היא להתאים את החוק בישראל לחוק בארה"ב ובאירופה, שמטרתו לפצות את החברה המפתחת על תקופת המחקר והפיתוח הארוכה והיקרה, ששחקה הלכה למעשה את רוב חיי הפטנט (13.5 שנים מתוך 20 השנה הניתנים בחוק).  לונדבק מצביעה על כך שהפטנטים המקבילים הוארכו במדינות רבות, וקובלת על כך שהשופט סירב ללמוד מפסיקה והפרשנות באותן מדינות. 

 

לצד נימוקיה המשפטיים מעלה חברת לונדבק נימוקים ואינטרסים ציבוריים המצדיקים, גם הם, ביטולו של פס"ד המחוזי וקבלת ערעורה. קובי שרון, מנכ"ל לונדבק ישראל: "אם לא תינתן בישראל הגנה מספקת לפטנטים, אזי לחברות התרופות, המשקיעות זמן רב ומשאבי עתק בפיתוח תרופות חדשות, לא תהיה כדאיות להשיק אותן בארץ. מכאן, שהציבור הישראלי לא יוכל ליהנות מאותן תרופות, וללא רישומן בישראל גם לא יוכל ליהנות מגרסאות גנריות שלהן. המחוקק הישראלי רוצה לעודד פיתוחים חדשים של מדענים ישראלים, והדרך לעשות כן היא על ידי חיזוק דיני הקניין הרוחני ולא על ידי החלשתם".

 

באשר לחברה, תוצאת פסק הדין היא קשה ביותר: המדובר בתרופה שמאות מיליונים של דולרים הושקעו בפיתוחה ומשך הפיתוח שלה שחק את מרבית חיי הפטנט. התרופה הושקה בישראל 13.5 שנים לאחר הגשת בקשת הפטנט, והיא המוצר העיקרי של המבקשת. אם תישאר תוצאת פסק הדין על כנה, וייקבע כי אכן הפטנט פקע ביום 30.5.09, הנזק הכלכלי לחברה יהיה כבד ביותר.

 

חברת לונדבק, היא חברת תרופות אינובטיבית שמקום מושבה בדנמרק. לונדבק מתמחה בפיתוח תרופות בתחום מערכת העצבים המרכזית ובכך ייחודה. בשנת 2003 הקימה לונדבק בישראל חברה בת (לונדבק ישראל בע"מ) שמלבד שיווק מוצריה של לונדבק בישראל עוסקת גם במחקר ופיתוח מקומי, לרבות ניהולם ועריכתם של מחקרים קליניים במרכזים רפואיים ברחבי הארץ. התרופה החשובה והמפורסמת ביותר של לונדבק היא התרופה ציפרלקס לטיפול בדיכאון ובחרדה. ציפרלקס הושקה בישראל בשנת 2003 לאחר שנים רבות של פיתוח בהשקעות עתק.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x