$
משפט

ביהמ"ש: ניצולי שואה מרומניה ובולגריה יהיו זכאים לפיצויים מהמדינה

בית המשפט המחוזי בת"א דחה את הערעור של משרד האוצר בעניין ואישר כי גם ניצולי שואה ששהו בתנאי עוצר יהיו זכאים לתגמולים

מארק שון 15:4902.06.09

בית המשפט המחוזי בתל אביב החליט אתמול (ב') לדחות את הערעור שהגיש משרד האוצר ולהכיר בניצולי שואה מרומניה ובולגריה כזכאים לפיצויים על פי חוק נכי רדיפות הנאצים. בית המשפט המחוזי אישר כי גם ניצולי שואה ששהו בתנאי עוצר יהיו זכאים לתגמולים.

 

הרשות המוסמכת מטעם משרד

האוצר ערערה על החלטת ועדת הערר, שקיבלה את תביעתם של 110 ניצולים מרומניה ובולגריה, וקבעה כי העוצר החלקי שהיה באותן מדינות החל משנת 1941 עד סוף המלחמה היווה שלילת חירות על פי ההגדרות של חוק הפיצויים הפדרלי הגרמני. מדובר על צווים שהוצאו על ידי שלטונות רומניה ובולגריה שאסרו על היהודים לצאת מבתיהם בשעות מסויימות במהלך היום.

 

הרשות טענה כי החקיקה הגבילה את המקרים הזכאים לפיצויים למקרים קשים במיוחד, בהם היתה הגבלה קשה ביותר על חופש התנועה, תוך פיקוח הדוק וצמוד ואיום בענישה ודאית, תנאים שהניצולים מרומניה ובולגריה לא עמדו בהם.

 

הזכות לפיצויים לניצולי השואה נקבעה בחקיקה לאחר הסכמי השילומים השנויים במחלוקת שנחתמו בין ממשלות ישראל וגרמניה בשנת 1952, אז נקבע כי גרמניה תשלם למדינת ישראל פיצוי כספי כולל תמורת ויתורה של המדינה על זכותם של אזרחיה לתבוע פיצויים מגרמניה. בעקבות הסכמים אלו נחקק בישראל באותה שנה חוק נכי רדיפות הנאצים המסדיר את הפיצויים לאזרחים ישראלים, חוק המבוסס על הקריטריונים של החוק הגרמני לקבלת פיצויים.

 

במשך שנים רבות ניסו יהודי רומניה ובולגריה לבקש פיצויים עבור שנות המלחמה בהן שהו בתנאי עוצר תחת השלטון הרומני והבולגרי, ולא תחת הרייך השלישי, אך נתקלו בסירוב מצד הרשות המוסמכת לפי חוק נכי רדיפות הנאצים.

 

בית המשפט שקיבל את טענותיהם של ניצולי השואה הוסיף קריטריון נוסף לתשלום הפיצויים, לפיו על התובע להוכיח שגם מעבר לשעות העוצר, הוטלו הגבלות על חירות התנועה שלו, כגון שיכול היה לצאת רק לעבודה או רק להצטיידות במזון.

 

בעקבות התקדים, גם תובעים שתביעתם נדחתה בעבר, יוכלו לשוב ולפנות בתביעה מחודשת למשרד האוצר בגין שהות בתנאי עוצר ובמידה ויעמדו בקריטריונים, יוכלו לזכות בתגמול.

 

העתירה בשם הניצולים הוגשה באמצעות עו"ד אילן יעקבובוביץ ממשרד ובר-יעקובוביץ-פדר. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x