$
משפט

רק היום - גט ב־2,000 דולר: התעריפים האמיתיים שגובים עורכי הדין

המצב הכלכלי וריבוי עורכי הדין מביאים ללחץ גובר והולך על המשרדים להוזיל את שירותיהם ולעבור משכר טרחה שמחושב לפי שעות עבודה לשכר קבוע מראש. ועדיין, בדיקת "כלכליסט" מצאה כי ברוב המקרים ישלם הלקוח סכום כפול תמורת ליווי משפטי של משרד גדול או יוקרתי

ענת רואה 08:0902.06.09

משרד עורכי דין גדול או משרד בוטיק מצליח יגבו בדרך כלל שכר טרחה כפול מזה שיידרש לשלם לקוח של משרד עורכי דין קטן - כך עולה מסקר מיוחד שנערך עבור "כלכליסט" ובחן את מחירי השוק המקובלים לשורת שירותים משפטיים בסיסיים.

 

מהסקר עולה, למשל, כי בעוד משרד עורכי דין קטן ידרוש בעבור טיפול במכירת דירה בשווי 300 אלף דולר שכר טרחה בשיעור של 0.6% (כ־1,800 דולר), הרי משרד גדול ידרוש שכר טרחה בשיעור של 1% (כ־3,000 דולר). הסכומים הם לפני מע"מ.

 

הסקר המיוחד נערך עבור "כלכליסט" ע"י חברת GLawBAL בראשות עו"ד דודי זלמנוביץ, העוסקת בייעוץ למשרדי עורכי דין. הסקר בוחן את פערי שכר הטרחה בעבור טיפול בענייני נדל"ן, תביעות לבתי משפט, בעניינים מסחריים וכן בגין כמה שירותים בתחומי המיסוי, עבודה, משפחה ונזיקין. המחירים לשירותים השונים נקובים בשקלים או בדולרים, כנהוג בכל ענף בשוק.

 

תחרות קשה בפריפריה

זלמנוביץ'. מחירון מוצרים לצד מחירון השעות הרגיל זלמנוביץ'. מחירון מוצרים לצד מחירון השעות הרגיל צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

ההשוואה נערכה לגבי משרדי עורכי דין בגוש דן בלבד, שבו ממוקמים רוב משרדי עורכי הדין הגדולים. בערים מחוץ לגוש דן, שבהן יש בעיקר משרדי עורכי דין קטנים, נמצאה שונוּת רבה בתעריפים, שמושפעת בין היתר מהתחרות הקשה נוכח ריבוי עורכי הדין, כך שהתעריפים שם אינם מובהקים ובמקרים מסוימים יורדים הרבה מתחת לתעריפי משרדים קטנים במרכז הארץ.

 

מהסקר עולה כי פערי שכר הטרחה בין משרדים שונים נוטים להיות קטנים יותר בתחומי המשפט האזרחי־מסחרי, כולל עסקאות, הופעות בבתי משפט ונדל"ן. בתחומי התמחות ספציפיים, כמו עבודה, משפחה וקניין רוחני, פערי שכר הטרחה גדלים.

 

בעבור ייצוג בהסכם לשכירת דירה, למשל, ידרוש משרד גדול שכר בשווי דמי שכירות של חודש אחד. משרד קטן יותר עשוי להסתפק במחצית הסכום או מעט יותר מכך. כשמדובר בחוזי שכירות לעסקים, למשל חנות, משרד גדול ידרוש עדיין שכר העומד על דמי שכירות לחודש, בתנאי שהסכום יהיה 10,000 שקל לפחות. משרד קטן יותר יהיה מוכן להסתפק ב־3,000 שקל, בתנאי שזהו גובה דמי שכירות לחודש.

 

בעבור ליווי משפטי של תביעה מסחרית בסכום של חצי מיליון שקל בבית משפט שלום יבקש משרד גדול תשלום מקדמה של 5,000 דולר ובנוסף 15% מהסכום שייפסק בבית המשפט (עד 75 אלף שקל בתרחיש האופטימי ביותר שבו התביעה תתקבל במלואה). משרד קטן יותר יסתפק במקדמה של 2,000 דולר ובאחוזים נמוכים יותר מהסכום שייפסק, בדרך כלל 10%–12%.

 

כוח מיקוח גובר

 

כשמדובר בליווי לשירות משפטי רגיל ולא מורכב במיוחד, רבים ממשרדי עורכי הדין מעדיפים תמחור לפי שעות עבודה, שמבטיח להם תגמול מקסימלי ונטול סיכון גם אם הטיפול בתיק מסתבך ומתארך, וכך אכן היה נפוץ בשוק עד לפני כמה שנים. ואולם, מערכת השיקולים של הלקוחות שונה, והלקוח מעדיף בדרך כלל לדעת מראש מה יהיה החיוב המקסימלי שיידרש לשלם, במקום לקבל בסוף התהליך חשבון מבהיל ומנופח שמורכב מעשרות ואף מאות שעות עבודה.

 

בשנים האחרונות, בעקבות הגידול המהיר במספר עורכי הדין, גדל כוח המיקוח של הלקוחות, בעיקר כשמדובר בשירותים משפטיים בסיסיים שכמעט כל עורך דין בעל ניסיון של כמה שנים יכול לספקם בהצלחה. לדברי זלמנוביץ, התוצאה היא היווצרות של אמות מידה ותמחור מוצר מדויק. "כיום", אומר זלמנוביץ, "יש משרדים שמגדילים לעשות, ויש להם מחירון מוצרים לצד מחירון השעות הרגיל".

 

לדברי זלמנוביץ, ישנם מקרים רבים שבהם משרד גדול או משרד בוטיק מתמחה לא יעסוק כלל בליווי משפטי מסוים, מכיוון שהלקוח אינו מוכן לשלם את התעריף המינימלי שהוא דורש. "במקרים מסוימים, בגלל פערי המחיר בין המשרדים, אפשר לראות משרדים גדולים ש'משרשרים' עבודה של לקוחותיהם למשרדים קטנים יותר בתעריף נמוך יותר, וזאת בין השאר כדי לשמר את הלקוח תחת שליטת המשרד", אומר עו"ד זלמנוביץ.

 

כמה תשלמו: נדל"ן

כמה תשלמו: תביעות בבתי משפט

כמה תשלמו: מיסוי / משפחה / עבודה / נזיקין

 

 

שרשור לקוחות

 

"בתמחור לפי שעות עבודה, ככל שיורדים ברמת הבכירות של השותפים נותרים בדרך כלל שולי רווח גדולים יותר למשרד. לדוגמה אם שעת מתמחה עולה 250 שקל וסך ההוצאות של המשרד עליו עומד על 100 שקל לשעה, זה מותיר למשרד שולי רווח נאים של 60%, שמוכפלים במתמחים רבים ובשעות שנתיות רבות", אומר זלמנוביץ. אלא שבתנאי השוק כיום יש גבול למינוף שעות העבודה ולגובה השכר לשעה שניתן לגבות מלקוח - ומה שהיה מקובל אך לפני כמה שנים לא עובר היום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x