$
קריירה

המלצות יימסרו לפי דרישה: איך לכתוב קורות חיים

בתקופה כזאת, שבה המשק מוצף בדורשי עבודה, יש חשיבות גדולה לקורות החיים ככרטיס ביקור ראשוני. "כלכליסט" מציג תוצאות של מחקר חדש שבחן את הסוגיה, וגם טיפים של אנשי מקצוע בתחומי השמה שונים, מהייטק ושוק ההון ועד משפטים וראיית חשבון, ושמע מהם מה עובד ומה לא

הדר קנה 08:2326.04.09
גופן בולט ומנקר עיניים או סולידי ומשעמם? לציין את השירות הצבאי בצריפין? ומה באשר לגביע הכסף מתחרות הבאולינג השכונתית? קורות החיים הם כרטיס הכניסה בחזרה לשוק העבודה, וככמות מחפשי העבודה כך רבות גם התיאוריות בנוגע לניסוח הנכון שלהם. מהי הנוסחה הנכונה לקורות חיים שיזכו בזימון לראיון המיוחל?

 

ליאת בסיס. ערכה מחקר שבדק איזו השפעה יש לכל אלמנט המרכיב את קורות החיים ליאת בסיס. ערכה מחקר שבדק איזו השפעה יש לכל אלמנט המרכיב את קורות החיים צילום: עמית שעל
מחקר חדש במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר־אילן ניסה לאתר את הנוסחה החמקמקה הזאת. ליאת בסיס, דוקטורנטית לפסיכולוגיה ארגונית שערכה את המחקר, מספרת כי בספרות המקצועית נכתב רבות בנושא כתיבת קורות חיים, אך הדברים מתבססים בעיקר על תחושות בטן, ולא על ממצאי מחקרים. בשנים האחרונות החלו לחקור בצורה מדעית את ההשפעה של קורות החיים על ההצלחה במיון לעבודה. המחקר שערכה בסיס עסק בחקר ההתנהגויות שיוצרות רושם בראיונות, ובדק איזו השפעה יש לכל אלמנט המרכיב את קורות החיים.

 

כך התנהל המחקר: 240 סטודנטים למדעי הרוח וההתנהגות קראו שני תיאורי תפקיד, רכז גיוס כוח אדם ומתכנת מחשבים, וקיבלו שני קורות חיים, אחד לכל תפקיד. קורות החיים שחולקו לסטודנטים אמנם היו זהים מבחינת כישוריו של המועמד, אך נבדלו זה מזה באופן הצגת הדברים. למשל, חלק מהגרסאות נופחו לשני עמודים, חלק אחר כלל סעיף תחומי עניין רלבנטי לסטריאוטיפ של התפקיד, וגרסה אחרת כללה תחביבים וכישורים הסותרים אותו לחלוטין. הסטודנטים התבקשו להעריך את קורות החיים בטופס חוות דעת מובנה. בין היתר הם נשאלו מה הסיכוי שהיו מזמינים את המועמד לראיון על סמך קורות החיים, והאם הוא נראה להם מתאים לתפקיד. על סמך תשובותיהם, גובשו המלצות לכתיבת קורות חיים.

 

יפתח יופה, Deloitte ראיית חשבון. "מיותר לציין תחביבים" יפתח יופה, Deloitte ראיית חשבון. "מיותר לציין תחביבים"
כדי לבדוק אם המלצות המחקר אכן מעוגנות במציאות האכזרית של שוק העבודה היום, הצגנו אותן בפני שורת אחראים על גיוס עובדים מתחומים שונים ובעלי חברות השמה. קבוצת הביקורת כללה את יפתח יופה, סמנכ"ל משאבים בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר; דפנה בן־ארי, מנהלת גיוס והדרכה ביוניליוור ישראל; רועי שילוח מקבוצת נישה, המתמחה בהשמה של עובדי הייטק, ביו־טק ושוק ההון; דלית כהן, מנהלת הגיוס בחברת HOT; יהודית בוכניק, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת דאסו סיסטמס ישראל; יעקב אבידר, מנהל חברת סימרקס (Simerax) מקבוצת פוקוס, מתמחה בניהול קריירה ובהשמת מנהלים בדרגים בכירים; ועו"ד ברק טל, אחראי על קליטת עורכי הדין והמתמחים במשרד יגאל ארנון ושות'. המעסיקים עברו על ההמלצות, וסיפרו על השיקולים שהם עצמם מביאים בחשבון בבואם לבחור את מי לזמן לראיון.

 

1. קצת חנופה

 

המחקר ממליץ על הוספת פנייה של המועמד בראשית קורות החיים, המכילה את התרשמותו האישית (והחיובית, כמובן) מהארגון. למרות ההערכות הגבוהות שלהן זכתה פסקת החנופה מהסטודנטים, המעסיקים חלוקי דעות בעניין. אבידר טוען שפסקת החנופה מראה על מאמץ נוסף מצד המועמד, וכך גם יופה. "הפסקה הזו יוצרת תחושה של אינטימיות והיכרות של המועמד עם הארגון", אומר יופה, "זה מראה שהוא התאמץ לבדוק מי אני, ולכן יהיה לי יותר נוח לזכור אותו, לקדם אותו ולהעדיף אותו על פני קורות חיים אחרים". לדברי בן־ארי, פסקה מנוסחת היטב תרשים את המעסיק. "הניסוח יכול להצביע על האינטליגנציה של המועמד וכמו כן על הקוהרנטיות ורמת המיקוד שלו", היא מסבירה, "זה מעיד כי המועמד יודע מה הוא רוצה ולמה הוא מכוון".

 

כהן מספרת כי לא נתקלה בפסקאות חנופה רבות בקורות החיים שנשלחים ל־HOT. "אם המועמד נחוש להוסיף פסקה כזו לקורות החיים, עליו להסביר בנימה אישית מדוע דווקא הוא מתאים לתפקיד, ולפרט את הנקודות החזקות שלו", היא אומרת. לעומת זאת, בוכניק מתנגדת נחרצות לפסקאות החנופה וטוענת כי אינן מרשימות אותה. "אני עוברת ישר לקורות החיים עצמם. ההישגים של האדם יותר מעניינים אותי. זה אולי מרשים שמישהו קרא על הארגון שלנו, אבל זה משהו שאני אצפה לו בראיון, ולא בקורות החיים". עו"ד טל טוען כי הפסקאות הללו עלולות ליצור את הרושם ההפוך. "פנייה אישית יכולה להעיד על המועמד שהוא חנפן, וזה לא דבר חיובי", הוא אומר אך מסייג: "אם הפסקה תתרכז במועמד וברצון שלו להשתלב בארגון זה עשוי להוסיף".

 

2. קצר ותמציתי

 

המחקר מצא כי קורות חיים קצרים אמנם זכו ליותר זימונים לראיונות עבודה, אך האפקט היה בולט יותר עבור תפקידים טכנולוגיים מאשר תפקידי משאבי אנוש, למשל. הממצא החשוב כאן מלמד כי קורות חיים הנראים מרשימים לתפקיד אחד, יכולים להיתפס אחרת לגמרי עבור תפקיד אחר.

 

המעסיקים סוברים כי יש לשמור על תמציתיות בכל מחיר. "חד־משמעית - כתבו קורות חיים קצרים, ועדיף עמוד אחד בלבד, במיוחד היום, כשאנחנו נאלצים להתמודד עם עומס", אומר שילוח מנישה.

 

כהן אומרת שקורות חיים קצרים יכולים להצביע על יכולות ארגון טובות של המועמדים. "אני ממליצה אפילו לשחק עם השוליים ועם הגופן כדי להכניס את כל קורות החיים לעמוד אחד", היא אומרת. בן־ארי מיוניליוור מוסיפה כי אין מניעה שאדם בעל ניסיון רב יכתוב שני עמודי קורות חיים, אבל בכל מקרה יש להימנע מפירוט יתר.

 

3. תמונה אטרקטיבית

 

יעקב אבידר, סימרקס. "תמונה סקסית מעוררת אנטי" יעקב אבידר, סימרקס. "תמונה סקסית מעוררת אנטי" צילום: עמית שעל
לפי נתוני המחקר, מועמדים שהוסיפו תמונה אטרקטיבית לקורות החיים שלהם, או אף תמונה סטנדרטית מבחינה חיצונית, זכו להערכות גבוהות יותר וליותר זימונים לראיונות עבודה.

 

במקרה הזה, הממיינים כמעט תמימי דעים. "אני הייתי מעדיף שלכל קורות החיים שאני מקבל תצורף תמונה", אומר אבידר, "אתה יכול לקלוט הרבה על האדם דרך תווי הפנים שלו. נוסף על כך, אם פונה אליי מועמד לתפקיד של מנהל שיווק או סמנכ"ל פיתוח, גם חשוב לי איזו תמונה הוא צירף - איזו חולצה הוא בחר, איזו עניבה, אם יש לו עגיל באוזן". מיניות לא משחקת כאן תפקיד. "תמונות סקסיות יכולות לעורר בי אנטי", אומר אבידר, "לדוגמה, אדם שהתמודד לתפקיד סמנכ"ל בחברה מסוימת שלח לי פעם תמונה שלו בבגד ים - זה מעיד מבחינתי על חוסר רצינות".

 

4. פונט שגרתי

 

מחקרים שנערכו בארצות הברית מצאו כי קורות חיים שנכתבו בגופן Corbel הועדפו על פני אלו שנכתבו ב־Tempus או Vivaldi. בישראל, כך מצא "כלכליסט", המעסיקים מעדיפים את הגופנים Times New Roman, Arial ו־David.

 

עו"ד ברק טל ממשרד יגאל ארנון. "להימנע מגופן קטן או צפוף" עו"ד ברק טל ממשרד יגאל ארנון. "להימנע מגופן קטן או צפוף" צילום: אוראל כהן
הנשאלים מסכימים שיש להשתמש בגופנים סטנדרטיים, ולא לבחור בגופן ייחודי שיקשה על הקריאה. "אני מעדיף גופנים רגילים", אומר עו"ד טל, "אם המועמד משתמש בגופן אחר, או גופן קטן מדי או צפוף, זה מעורר הסתייגות מקורות החיים".

 

5. כישורים נוספים

 

קורות חיים שכללו תחביבים ותחומי עניין רלבנטיים לתפקיד זכו להערכה גבוהה יותר. למשל, המחקר ממליץ למתכנת לספר למעסיקים שהוא "בעל חשיבה לוגית", ו"נותן שיעורים פרטיים במתמטיקה". למועמד לתפקיד גיוס כוח אדם כדאי לכתוב שהוא "בעל כושר ארגון" ו"בעל יחסי אנוש טובים". הממיינים דווקא לא מתלהבים. "מניסיוני רוב המעסיקים לא מתייחסים לנושא התחביבים ושעות הפנאי של האדם", אומר שילוח. לעומתו, בוכניק מדאסו סיסטמס ישראל סבורה כי הכישורים הנוספים מעניינים. היא בעיקר תומכת בלהוסיף פרטים על תרומה לקהילה: "אם לאדם אכפת מחיי הקהילה זה מוסיף, כי אנחנו ארגון שתומך בחיי הקהילה ואיכות הסביבה".

 

עו"ד טל ממשרד יגאל ארנון ושות' דווקא ממליץ על סעיף הכישורים הנוספים. "חשוב לי, מעבר לרמה האינפורמטיבית, לנסות להבין מי האדם העומד מאחורי קורות החיים".

 

6. הישגים וממליצים

 

לפי המחקר, מועמדים שכללו אזכור הישגים או שמות ממליצים חשובים, זכו ליותר זימונים לראיונות.

 

גם ההמלצה הזו מעוררת הסתייגות בקרב המעסיקים. אבידר מסימרקס סבור כי בשום פנים ואופן אסור להוסיף שמות שאמורים להרשים את הממיין. "אם מועמד כותב שמות מפוצצים בתור הממליצים שלו, אני תמיד שואל את עצמי איך הוא הכיר אותם", הוא אומר, "אמנם מסתורין לא מזיק, אבל ציון השמות מעורר חשד. פרט לכך, אם הממליץ הוא אדם שאני לא מחבב, המועמד ייפסל מראש לפני שהספקתי בכלל להתרשם ממנו".

 

הממיינים מעניקים טיפים: 10 כללים לכתיבת קורות חיים

 

1. את רשימת התפקידים רצוי לציין בגבולות של שנים ולא של חודשים.

 

2. אל תצרפו ציון פסיכומטרי, וציינו הצטיינות בלימודים רק אם סיימתם לפני פחות מחמש שנים.

 

3. צרפו רק המלצות אמיתיות שבאות מהלב. המלצה בנוסח "ביצע את התפקיד לשביעות רצון הממונים" עדיף לשמור בבית.

 

4. הימנעו מפרחים, קישוטים וצבעוניות חריגה. אלה מראים על ייאוש.

 

5. פרטו על השירות הצבאי רק אם הוא רלבנטי לתפקיד. עדיף לא להשמיט את הסעיף לחלוטין כדי לא לעורר סימני שאלה.

 

6. לתפקיד הדורש עבודה עם חברות בחו"ל או אנגלית ברמת שפת אם רצוי לשלוח קורות חיים באנגלית.

 

7. השתמשו במשפטים קצרים והימנעו מפעלים סבילים כמו "נכנסתי לתפקיד מנהלת גיוס". כתבו: "מנהלת גיוס ב...".

 

8. אם אתם רואי חשבון, ציינו את שם המוסד האקדמי שבו למדתם.

 

9. לפני שאתם מפיצים את קורות החיים שלכם, העבירו אותם לכמה אנשים קרובים לשם קבלת פידבק.

 

10. ציינו תחומים שעשויים להביא ערך מוסף לתפקיד. לדוגמה, חברות מזון יכולות להתרשם ממועמדים בעלי ניסיון בקמעונאות ועולם הצריכה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x