$
דעות

מה הבעיה, תנו לנציב המים מקל

אם משבר המים אינו סיבה לשנות את מבנה קבלת ההחלטות במדינה בכלל ובאוצר בפרט - אז כבר לא נמצא סיבה טובה יותר

מיכאל תבור 08:5910.04.09

לאחרונה הועלתה כמה פעמים הדרישה למנות ועדת חקירה לבדיקת האחראיות למשבר המים. ממש נדרשת ועדה כזו. הרי ברור מי אשם. כל הדתיים שלא התפללו את תפילת "משיב הרוח ומוריד הגשם" בכוונה גדולה. אלמלא הם, הרי היתה שנת ברכה והכול היה מסתדר.

 

אחת הבעיות החמורות של בני ישראל

ביציאת מצרים היתה כמובן מים. הבעיה התבררה כעניין פעוט לפתרון. לאחר דין ודברים בין משה רבנו לריבונו של עולם וליבון כמה סוגיות טכניות, ניגש משה לסלע, הכה עליו במטה ופרצו ממנו מים.

מן הסתם, שר התשתיות הקודם ואגף התקציבים באוצר קראו בעיון על הפתרון המקצועי הזה וחשבו עליו כבר-ביצוע. בינתיים התכנסו ועדות בכנסת וגופים מקצועיים והחליטו לשלש את מספר הפקחים שילכו מגינה לגינה ובכל מקום שימצאו גינה ירוקה, יוציאו את בעלי הבית, יצליפו בהם בשוטים ובעקרבים ויקנסו אותם בקנסות דרקוניים.

 

מי שזוכר, החלטות על התפלת מים התקבלו כבר לפני כעשור. חברות פרטיות היו אמורות לבנות את המתקנים, ומשרד האוצר היה רק אמור להבטיח להן רכישת כמות מינימום במחיר נתון. מעין ערבות. ואז באה שנה גשומה וחכמי האוצר החליטו שאין צורך בהתחייבות כזאת. מן הסתם העניין לווה בחוות דעת נוספת שהציגה את התחממות כדור הארץ כעניין חולף וסיכויים גדולים להתפתחות מזג אוויר אירופי שישרור באזורנו וימלא את הכנרת עד גדותיה.

 

המחיר של מ"ק התפלת מים הוערך בכ-0.6 דולר, ולפי הערכה הנוכחית של רשות המים 3.1-2.6 שקלים. מחיר המ"ק השולי (יש מדרגות למחיר המים לאזרחים) עומד על כ-8 שקלים למ"ק. זו גם ההערכה של רשות המים לגבי הנזק הכלכלי מכל מ"ק שאינו מסופק היום לחקלאות. גם אם ניקח את בזבוז המים המתרחש בתהליך ההולכה (15%, גם כאן רק עד שישקיעו את הסכומים הנדרשים על מנת לשקם את הצנרת) ואת העלות הנוספת שיש לשלם לפקידי העירייה ולפקידי מקורות, לא נגיע ליותר מ- 4  שקלים למ"ק. כלומר כל בעל גינה שהיה רוצה להשקות את גינתו ממים מותפלים ומוכן לשלם את המחיר השערורייתי הנוכחי היה מייצר רווח של 4 שקלים לעירייה, למקורות או למדינה (מחקו את המיותר).

 

כיום, גם למי שמוכן לשלם - האופציה הזו לא קיימת.

 

על פי דברי שר התשתיות היוצא, הבעיה נוצרה במשרד האוצר שלא אישר את ההתחייבות, למרות המאמצים הגדולים של הנהלת המשרד לקדם את הנושא. אולי הוא צודק ואולי גם הוא לא עשה את כל המאמץ הנדרש, אבל לפחות מניסיון העבר אנו יודעים שיש דברים בגו. יש משהו מביך, בכמות הכוח שנתונה באופן אמורפי (למה אמורפי? מישהו יכול להצביע על הפקיד הספציפי שעצר את התפלת המים בישראל?) בידי קבוצת פקידים אנונימיים במשרד האוצר, שלא אישרו את ההתחייבויות שלמעשה פוגעות במאות אלפי אנשים שלא לומר במיליונים. זאת מבלי שהוכיחו כושר ראות מפותח, יכולת אנליטית וחיזוי, פשוט פקידים עם כוח.

 

מערכת המים מספקת בשנה קרוב ל- 1.2 מיליארד מ"ק, מתוכם מספקים מתקני התפלה קיימים כ-150 מיליון מ"ק. כעת נמצאים בתהליך הקמה, החל מתכנון וכלה בביצוע שעוכב כאמור, מתקנים שיספקו עוד כ-400 מיליון מ"ק, במהלך 10-4 השנים הקרובות. אילו רק רבע ממתקנים אלה היו עובדים לא היה צריך לבצע את הצעדים מרחיקי הלכת שמתכננים כעת; אילו מחציתם היו פועלים, גם החקלאות היתה במקום טוב יותר וכן הכנרת - גם כמקום נופש (ולא מדובר רק בייצוא מים באמצעות כותנה, כמו שאוהבים כל האובר-חכמים להמחיש את אי הכדאיות שבייצוא החקלאי).

 

הכל רק עניין של כמה פקידים שהחליטו שאין צורך בכך. אם זו אינה סיבה לשנות את מבנה קבלת ההחלטות במדינה בכלל ובאוצר בפרט, אז כבר לא נמצא סיבה טובה יותר, או במחשבה שנייה, אוי לנו אם תיווצר סיבה טובה יותר בעתיד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x