$
50 נשים

הנשים המבטיחות באקדמיה ומדעים

האם יגלו מיכל שרון ורונית סצ'י-פאינרו תרופה לסרטן; כמה זמן יעבור עד שהרקמות המהונדסות שמפתחת שולמית לבנברג יעזרו לחולים, ולאיזה יישום אנטי-ויראלי תוביל נעמה אלפנט

שירות כלכליסט 10:5205.03.09

רונית לובצקי (40)

 

רונית לובצקי. רופאה רונית לובצקי. רופאה צילום: עמית שעל

מקצוע: רופאה

 

תפקיד: רופאה בכירה במחלקת ילדים ומנהלת מרפאה לטיפול בהשמנת יתר בילדים, מרצה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.

 

מקום עבודה קודם: "מתחילת החיים המקצועיים שלי אני בבית החולים דנה באיכילוב".

 

הישג בתפקיד הנוכחי: "מחקר שערכתי בנושא שימוש בחלב אם לאוכלוסייה של פגים, שהוכיח עליונות מטבולית של חלב אם לתזונתם. זה מאפשר לשפר את העלייה במשקל בקרב פגים, באמצעות כלי טיפולי פשוט".

 

שאיפה בתפקיד: "להמשיך ולהתפתח מבחינה מחקרית, ומקווה גם להמשיך ולהתפתח במסלול הניהולי והאקדמי".

 

שיא מקצועי: "עצם העובדה שאני מצליחה לעסוק בכל התחומים שחשובים לי בעת ובעונה אחת: גם לעבוד במחלקה בבית החולים על בסיס יומיומי, גם לעסוק בהוראת סטודנטים ומתמחים לרפואה וגם להתמקד במחקר בתחום שבו אני מומחית - תזונת תינוקות. אמנם עם הלשון בחוץ ועם הרבה מאוד מאמץ, אבל אני מנסה להצליח לאחוז בכל".

  

מודל לחיקוי: "שלושה. פרופ' צבי שפירר, שהקים את בית החולים לילדים דנה ונחשב לאבי רפואת הילדים בארץ; מי שהיה מנטור עבורי מבחינה מחקרית, פרופ' פרנסיס מימוני, שהיה מנהל הפגייה בבבית החולים איכילוב והיום מנהל אגף הילדים בשערי צדק; וכמובן מנהל המחלקה כיום, פרופ' שמעון רייף"

 

איפה לא תעבדי: "במקום שאי אפשר יהיה להקדיש בו תשומת לב לחולים"

 

על מה את לא מוכנה לוותר: "על זמן איכות עם המשפחה"

 

מוטו: "לנסות בצורה מאוזנת שלא לוותר על כלום - וזה קשה. גם לעשות קריירה ולתת שם את מה שאפשר, וגם לנהל משפחה ולחיות בצורה הגיונית, כדי להיות מרוצה".

 

נימוקים לבחירה: נחשבת לרופאה צעירה ומבטיחה, שנהפכה בתוך שנים מעטות מסיום התמחותה לאחת המובילות בבית החולים דנה. היא משלבת יכולות קליניות מצוינות עם פעילות מחקרית ופעילות הוראה לסטודנטים ולמתמחים ברפואה, ונבחרה כמה פעמים למורה מצטיינת בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. היא בעלת אישיות חמה ועוטפת, וזוכה להערכה והוקרה מצד ההורים והילדים כאחד.

 

ד"ר מיכל שרון (36)

מיכל שרון. מרצה בכירה במכון ויצמן מיכל שרון. מרצה בכירה במכון ויצמן צילום: עמית שעל

 

תפקיד: מרצה בכירה במכון ויצמן ומנהלת מעבדה של שמונה דוקטורנטים ופוסט דוקטורנטים, העוסקת בחקר מנגנון פירוק ומיחזור החלבונים בתא החי. הקבוצה משתמשת בטכנולוגיה ייחודית, המאפשרת ללמוד על מבנה החלבונים ומנגנון פעולתם באמצעות מדידה מדויקת של משקל צברי חלבונים ענקיים".

 

לימודים קודמים: פוסט דוקטורט באוניברסיטת קיימברידג'.

 

הישג בתפקיד הנוכחי: "בשנה בלבד הצלחנו לתכנן ולהקים מעבדה הכוללת מערכת טכנולוגית מורכבת עם המיכשור המתקדם בעולם; והכל עובד! תוך שנה אנחנו כבר מצליחים להוציא תוצאות".

 

שאיפה בתפקיד: "לענות על השאלות המחקריות שאנחנו עובדים עליהן. אם נצליח להבין את מקור הכשלים בפעולת המנגנון שאותו אני חוקרת, נוכל להסיק על הגורמים המובילים למחלות כמו סרטן, אלצהיימר ופרקינסון".

 

שיא מקצועי: "אני עובדת בשיטה חדשנית: טכנולוגיה שלא היתה קיימת קודם לכן ומצויה בידי מספר מצומצם מאוד של קבוצות מחקר מובילות בעולם. לכן, כל הישג שעשיתי במחקר הפוסט דוקטורט היה מאוד חלוצי ומרגש, כי לא היינו בטוחים שאפשר בכלל לעשות את זה".

 

מודל לחיקוי: "המנחה שלי מתקופת הפוסט דוקטורט בבריטניה, קרול רובינסון, פרופסור לכימיה בקיימברידג'. היא מוכיחה שאפשר להיות אמא ולשלב קריירה כמדענית. היא עלתה כמטאור בעולם המדע בשנים מועטות" 

 

על מה את לא מוכנה לוותר: "על המשפחה. יש לי בעל ושלושה ילדים"

 

מוטו: "צריך להסתכל על דברים בצורה חיובית, וגם אם נדמה לך שקרה משבר בסוף הכל לטובה".

 

מעמד האשה הוא... עדיין באמצע הדרך. צריך להסתכל על שוויון האישה כעל סוגיה הנוגעת לכל המשפחה ואפילו לחברה כולה"

 

נימוקים לבחירה: פועלת בחזית המחקר העולמית (בעולם יש לא יותר מחמש מעבדות בתחומה). מחקריה יסייעו להבנת תהליכים בסיסיים וחיוניים בתא, ובעתיד יוכלו לתרום לטיפול במחלות כמו סרטן ואלצהיימר ומחלות אוטו־אימוניות.

 

נעמה אלפנט (29)

 

נעמה אלפנט. דוקטורנטית במסלול משולב בביואינפורמטיקה ולימודי רפואה באוניברסיטה העברית נעמה אלפנט. דוקטורנטית במסלול משולב בביואינפורמטיקה ולימודי רפואה באוניברסיטה העברית צילום: גיא אסייאג

תפקיד: דוקטורנטית במסלול משולב בביואינפורמטיקה ולימודי רפואה (MD-PhD) באוניברסיטה העברית.

 

לימודים קודמים: תואר ראשון במדעי המחשב וביולוגיה חישובית באוניברסיטה העברית.

 

הישג בתפקיד הנוכחי: "פיתוח טכניקה חישובית ייחודית שהובילה לגילוי מנגנון שבאמצעותו וירוסים מתחמקים מהמערכת החיסונית. התגלית, שכתב העת 'Nature Medicine' הכריז עליה כעל אחת התגליות החשובות ב־2007, היא פתח ליישומים חשובים כמו כיוון חדש לטיפול אנטי־ויראלי, או אפשרות לדיכוי המערכת החיסונית של חולים במחלות אוטו־אימוניות ומושתלים. עבור הפיתוח קיבלתי את פרס ברנהולץ ליצירתיות ומקוריות במדע יישומי".

 

שאיפה בתפקיד: "להמשיך להצליח לשלב בין לימודי הרפואה למחקר, ולהמשיך לכוון את המחקר לכיוונים רפואיים ישומיים".

 

רגע מכונן בקריירה: "כשהייתי בת 15 נפטרה מסרטן בת דודתי נעמי, שהיתה גדולה ממני ביומיים. על ערש דווי היא הסתכלה על הרופאים ואמרה להם: 'אני יודעת שיום אחד תצליחו לרפא את כל הילדים כאן'. באותו רגע ידעתי שאני רוצה, יום אחד, להיות מעורבת במאמץ הזה".

 

מוטו: "לזכור שלא 'כוחי ועוצם ידי' (בהשראת הפסוק בדברים ח, י"ז) — שלדרך ולהצלחה שותפים עוד אנשים, וגם יד שמכוונת מלמעלה" 

 

פעילות למען הקהילה: "היום אני מתנדבת במרכז למידה לילדים שזקוקים לסיוע לימודי, אבל תמיד הייתי מעורבת - אם בהתנדבות במרכזים רפואיים, עם עולים, ואם בפעילות הסברתית בחו"ל".

 

מעמד האשה הוא... מה שהיא תרצה שיהיה"

 

נימוקים לבחירה: יכולתה לשלב במחקריה את הידע שרכשה במדעי המחשב, ברפואה, בביואינפורמטיקה, בגנומיקה ובמיקרוביולוגיה, לצד חשיבה מקורית, הן שהופכות אותה למדענית מעולה ומבטיחה.

 

רונית סצ'י-פאינרו (37)

רונית סצ'י-פאינרו. ראש מעבדה לחקר סרטן ואנגיוגנזה רונית סצ'י-פאינרו. ראש מעבדה לחקר סרטן ואנגיוגנזה צילום: יובל חן

 

תפקיד: ראש מעבדה לחקר סרטן ואנגיוגנזה, מרצה בכירה במחלקה לפרמקולוגיה ולפיזיולוגיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ופרופסור אורח בבית הספר לרפואה של הרווארד.

 

מקום עבודה קודם: "חוקרת בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד ובית החולים לילדים בבוסטון. בנוסף, ייעוץ למספר חברות ביו־טכנולוגיות ישראליות ובינלאומיות".

 

הישג בתפקיד הנוכחי: "עבודה על כמה פרויקטים בנושא בניית מודלים של גידולים סרטניים וכלי הדם המזינים אותם. עיקר עבודתנו בפיתוח תרופות ננו־לוגיות העובדות כמו טיל מונחה ישירות לאזור הגידול, בלי לפגוע בתאים בריאים. המעבדה רשמה 12 פטנטים, שאת חלקם רכשו חברות ביו־טכנולוגיות וכבר מפתחות תרופות".

 

שאיפה בתפקיד: "למצוא את הטיפול הנכון לסרטן, שיהפוך אותה למחלה כרונית. השאיפה היא למצוא תרופה שתגיע בדיוק לנקודה החולה, וגם למצוא את המרקרים הנכונים שיאתרו את הסרטן בזמן, בלי להשתמש בתרופות רעילות".

 

שיא מקצועי: "ההישג הגדול יגיע כשנצליח למצוא רפואה לחולי הסרטן. ההישג הגדול עד היום הוא רכישת הדוקטורט שלי, 'הכוונת תרופות על ידי פולימרים לעיכוב התפתחות כלי דם בגידול סרטני', בידי חברת ביו־טכנולוגיה גדולה".

 

מודל לחיקוי: "ג'ודה פולקמן, שנפטר במפתיע בשנה שעברה. איש יקר לאנושות"

 

מוטו: "במדע, כמו בחיים, צריך לקחת סיכונים וללכת עם דברים עד הסוף. גם אם הדרך קשה ורצופת בעיות, הסיפוק בהצלחה אחת שווה את הכל".

 

ד"ר שולמית לבנברג (39)

ד"ר שולמית לבנברג. חוקרת בתחום הנדסת רקמות ותאי גזע ד"ר שולמית לבנברג. חוקרת בתחום הנדסת רקמות ותאי גזע צילום: גיל נחושתן

 

תפקיד: מרצה בכירה בפקולטה להנדסה ביו־רפואית בטכניון, חוקרת בתחום הנדסת רקמות ותאי גזע.

 

מקום עבודה קודם: אוניברסיטת MIT בבוסטון.

 

הישג בתפקיד הנוכחי: "אחת המטרות שלנו היא ליצור רקמה שמורכבת מכמה סוגי תאים. הצלחנו ליצור רקמת שריר עם תאים שיוצרים כלי דם, והראינו שכאשר משתמשים בה להשתלה היא נקלטת טוב יותר מרקמה מהונדסת ללא כלי דם. זהו צעד קדימה בתחום הנדסת הרקמות".

 

שאיפה בתפקיד: "להמשיך להתקדם, ולהגיע למצב שבו הרקמות המהונדסות יוכלו באמת לעזור לחולים".

 

ההישג המקצועי הזכור ביותר: "היו כמה, שקשורים בניסויים משמעותיים. אני זוכרת את הניסוי הראשון, שבו ערבבנו תאים שונים, מתוך כוונה שכל תא יתארגן בצורה שלו. אני זוכרת את הפעם הראשונה שראינו שהכל עובד — שתאי השריר הצליחו ליצור סיבי שריר והתאים שיוצרים כלי דם הצליחו ליצור צינורות".

 

מודל לחיקוי: "יש לי שניים: פרופ' בני גייגר, שהיה המנחה שלי לדוקטורט במכון ויצמן, ופרופ' רוברט לנגר מ־MIT, שהיה המנחה שלי בפוסט דוקטורט. שניהם מדענים מובילים, אנשים מצוינים ומנחים נהדרים. עד היום אני לומדת מהם" 

 

פעילות למען הקהילה: "אני מרצה בפני בני נוער ומבוגרים, בניסיון לחשוף עוד קהלים למדע".

 

מעמד האשה הוא... לשמחתנו, אנחנו חיות בדור שבו נשים באמת יכולות לשלב בין דברים שמעניינים אותן לדברים שחשובים להן".

 

נימוקים לבחירה: מתאפיינת במצוינות מדעית, ותרומותיה הייחודיות השאירו חותם כבר בשלב כה מוקדם בקריירה שלה, והעניקו לה מוניטין בינלאומיים כמובילה בתחומה. משכילה לשלב בין הדיסציפלינות השונות בתחום הנדסת הרקמות, ובזכות הישגיה העפילה לראש הסולם העולמי בין המדענים מן השכבה שלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x