$
סביבה

"ללא שינוי במדיניות משק המים - ב-2025 לא יהיו מים טבעיים לחקלאות"

פרופ' אלון טל, מייסד עמותת אדם טבע ודין: לא נלקחים בחשבון הנזקים הסביבתיים בהקמת מתקני התפלה; צריכים להתבסס על אנרגיה מתחדשת

גלית שפיר 11:4514.01.09

מדינת ישראל לא תוכל לספק מים טבעיים לחקלאות בשנת 2025 אם לא יחול שינוי במדיניות משק המים - כך העיד הבוקר (ד') פרופסור אלון טל (התנועה הירוקה-מימד), מייסד ארגון "אדם, טבע ודין" ו"מכון ערבה ללימודי הסביבה".

 

בנייר עמדה שהגישה העמותה לוועדת החקירה הממשלתית למשק המים, נטען כי לפי נתונים של רשות המים, כ-80 מלמ"ק (מיליון מ"ק) יורדים לטמיון מדי שנה בגלל סגירת בארות מזוהמות.

 

לדברי פרופסור טל, "מאז שנת 1980 נסגרו 286 בארות מחמת הזיהום המתמשך. קידוחים רבים הוסבו לשימוש חקלאי בלבד כתוצאה מהעלייה בריכוזי המזהמים".

 

"עלות הטיפול בבאר מזוהמת נע בין חצי שקל לסילוק מזהמים במסנן פחם פעיל לשקל לקו"ב מים בטיפול ממברני. לשם השוואה, המחיר של קו"ב מים מותפלים הוא 2.8 שקל למ"ק. המסקנה היא כי הרבה יותר זול לטייב בארות מאשר להתפיל מים".

 

בעניין ההתפלה נמתחה ביקורת על כך שלא נלקחים בחשבון הנזקים הסביבתיים בהקמת המתקנים. "בחירת ההתפלה כפתרון מרכזי היא בחירה מוטעית. זאת בעיקר נוכח ההשפעות הסביבתיות: תפיסת שטחי חוף מצומצמים, זיהום אוויר, פליטת גזי חממה, השפעה שלילית על הסביבה הימית וזיהום אוויר".

 

עוד נקודה שציין פרופ' טל בעדותו בעניין ההתפלה, היא העובדה שמדובר בהליך שצורך כמות גדולה של אנרגיה. "מתקן ההתפלה באשקלון לדוגמא מנצל כמות חשמל המקבילה לעיר של 45 אלף תושבים. יש להבטיח כי מתקני ההתפלה יתבססו על אנרגיה מתחדשת, כפי שנעשה באחרונה בסידני אוסטרליה ולפעול לצמצום פליטות גזי חממה הקשורות בתהליך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x