$
בארץ

בנק ישראל: מחריפה הצניחה בגביית מס מחברות ומהבורסה

ברבעון השלישי צנחה ההכנסה ממס חברות ב־27.7% בהשוואה לרבעון הקודם, וההכנסה ממיסוי שוק ההון נפלה ב־56.5%

אמנון אטד 20:5930.11.08

מחריפה הצניחה בגביית מס הכנסה מחברות ומרווחי הון בבורסה. ברבעון השלישי של השנה צנחו ההכנסות ממס החברות, בהשוואה לרבעון הקודם, בשיעור ריאלי של 27.7%, בהמשך לירידה של 12.9% ברבעון הקודם. ההכנסות ממיסוי שוק ההון צנחו ברבעון השלישי ב־56.5%, בהמשך לירידה חדה של 54.1% ברבעון הקודם. כך עולה מעיבוד נתוני רשות המסים שנערך במחלקת המחקר של בנק ישראל.

 

מנתוני בנק ישראל מתברר כי בתשעת החודשים הראשונים של השנה צנחו ההכנסות ממיסוי שוק ההון בשיעור ריאלי של 49% והסתכמו בכ־1.9 מיליארד שקל בלבד, לעומת כ־3.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה בשנה שעברה. גביית מס החברות התכווצה בתקופה זו ב־23.3% והסתכמה בכ־17.1 מיליארד שקל, לעומת כ־21.3 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2007.

 

ברבעון השלישי צנחה ההכנסה ממס חברות ב־27.7% בהשוואה לרבעון הקודם, וההכנסה ממיסוי שוק ההון נפלה ב־56.5% ברבעון השלישי צנחה ההכנסה ממס חברות ב־27.7% בהשוואה לרבעון הקודם, וההכנסה ממיסוי שוק ההון נפלה ב־56.5% צילום: אוראל כהן

 

ירידה חדה יחסית של 15.8% נרשמת מתחילת השנה גם בגביית מס הכנסה מעצמאים. הגבייה מעצמאים הסתכמה בתקופה זו בכ־5.6 מיליארד שקל, לעומת כ־6.4 מיליארד שקל בתקופה המקבילה - ירידה ריאלית של 15.8%. ירידה ריאלית מתונה יותר של 8% נרשמת השנה גם בגביית מס הכנסה משכירים.

 

עיבוד נתוני המסים של בנק ישראל נוגע רק בשולי המשבר הפיננסי והריאלי, שהחל להתפתח רק לקראת סוף הרבעון השלישי. מסיבה זו הירידה החדה שכבר נרשמה השנה בגביית מס החברות ומס הבורסה עוד תחריף במידה ניכרת, והיא תבוא לידי ביטוי בנתונים שיפרסם האוצר בחודשים הבאים.

 

לפי הערכות מעודכנות של האוצר, תהיה גביית המסים הכוללת (מסים ישירים ועקיפים) נמוכה השנה מהמתוכנן בכ־4 מיליארד שקל. אולם גם באוצר וגם בבנק ישראל מעריכים כי למרות הירידה הצפויה בצד ההכנסות, הגירעון בתקציב לא יחרוג השנה מהתכנון המוקדם, ויסתכם בכ־11.5 מיליארד שקל.

 

הבעיה הגדולה תהיה בתקציב השנה הבאה, משתי סיבות עיקריות: הירידה החדה שתירשם בגביית המסים כתוצאה מהמשבר העולמי, ויעד הגירעון השאפתני של האוצר ל־2009 (7.6 מיליארד שקל בלבד). כבר עכשיו ברור שהגירעון בפועל יסתכם ביותר מ־20 מיליארד שקל. כדי לממן את הגירעון הלא מתוכנן יהיה על האוצר להגביר את קצב הנפקת איגרות החוב הממשלתיות, דבר שיגרום לעליית הריבית לטווח ארוך במשק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x