$
כלכליסט השנה

"כבר עברתי הרבה פסגות בחיים"

כלכליסט השנה בהייטק, משה ינאי, מכר השנה שני סטארט אפים ליבמ, וכעת הוא מתפנה לקדם את חלומו החדש: להפוך את יבמ למקבילה של אינטל בישראל

אסף גלעד ומאיר אורבך 09:5625.09.08

כלכליסט השנה! בהייטק, משה ינאי, הוא אדם צנוע, ביישן וחסר גינונים. מי שפוגש אותו מתקשה תחילה להאמין שזהו האיש שמכונה "הגורו של האחסון", שעומד מאחורי שלוש מהפכות טכנולוגיות ששינו את העולם שבו אנו חיים.

 

ינאי מכר השנה שתי חברות סטארט אפ ליבמ - XIV ודיליג'נט - ביותר מ־400 מיליון דולר, ומונה לעמית מחקר במטה החברה, הדרגה הגבוהה ביותר שאינה ניהולית ביבמ. נוסף על שני הסטארט אפים של ינאי רכשה יבמ גם את פיילס־אקס מחיפה. לאחר

שהשקיעה 550 מיליון דולר בחברות ישראליות, הכריזה יבמ כי תהפוך את ישראל למרכז פיתוח אסטרטגי, שיהווה את מוקד הפיתוח העולמי בתחום אחסון הנתונים, ולאחרונה נודע כי תקים, לראשונה בישראל, פעילות ייצור בכפר סבא, שתעסיק מאות עובדים. ינאי מתאר את תפקידו בחברה כקטליזטור: "אני רואה את עצמי כשליח של החברה שאותה הקמתי, XIV". הוא עוסק כיום בכל היבטי השיווק והפיתוח העסקי של טכנולוגיית האחסון שהמציא, כלפי לקוחות מבחוץ וכלפי רשויות יבמ השונות מבפנים, ומצהיר: "אני רוצה לעשות כאן את מה שדב פרומן עשה באינטל".

 

ואת ההצהרות של ינאי כדאי לקחת ברצינות. ד"ר מיכאל רודה, מנהל פיתוח עסקי ביבמ, כינה אותו: "המומחה הגדול ביותר לאחסון מידע שמסתובב בינינו היום". וינאי, הוא הציב לעצמו מטרת חיים - לשפר את הדרך שבה ארגונים אוגרים וצורכים מידע. "בניגוד לנפט, לנתונים אין כמות מוגבלת. המידע הולך ומתווסף ואין לו סוף", הוא אומר. ומוסיף: "כל 15 שנה צריך להיפטר מהטכנולוגיה הקיימת, ולפתח אחת אחרת במקומה".

 

את שתי המהפכות הראשונות - טכנולוגיית אחסון מידע ארגוני בדיסקים ולאחר מכן ב"אשכולות" וירטואליים - השיג ינאי, המשמש כיום בכיר ביבמ העולמית, דווקא במסגרת עבודתו אצל המתחרה המרה EMC, שאותה עזב בשנת 2001. את הטכנולוגיה החדשה ביותר שלו, טכנולוגיית ה"גריד", פיתח ינאי במסגרת XIV.

 

יבמ לא היתה יכולה להרשות לעצמה להשאיר את ינאי, שחקן רכש מבוקש מאוד בעולם האחסון, כעצמאי בשטח. ינאי הציל את EMC מפני סגירה בשנות השבעים, והפך אותה לשחקנית דומיננטית בתחום אחסון הנתונים. לכן לא מפתיע שיבמ היתה מוכנה לשלם עבור XIV כ־300 מיליון דולר, אף שזאת היתה רק בת 5 והעסיקה כ־40 עובדים בלבד.

 

אמרת שלא תמכור את XIV, ושאתה מתכוון להפוך אותה לחברה גדולה. מדוע החלטתם למכור?

"קודם כל מרבית השותפים, מלבדי, לחצו ורצו לממש את אחזקותיהם במהירות. אבל היה כאן גם שיקול שהוא מעבר לכך. יבמ התחייבה להקים בישראל מרכז פיתוח וייצור שיעסיק אלפי עובדים. כאשר יבמ רכשה את XIV, תפסנו חצי קומה במגדל העגול של עזריאלי. בקרוב נעבור מכאן למגדל השכן, שם נתפרס על פני שלוש קומות שלמות. אני לא יכול להגיד שלא היה כאן גם שיקול ציוני. זהו ההישג הכי גדול שלי השנה. כיום בונים את XIV לגודל שלא יבייש את EMC".

 

משה ינאי עם צוות XIV משה ינאי עם צוות XIV צילום: עמית שעל

 

מדיסקים לצוללות

ל־ EMC הגיע ינאי אחרי שעבד באלביט בפרויקט אחזור נתונים המבוסס על דיסקים. שם פגש את בני פלד, אז מנכ"ל אלביט ולדבריו אחד האנשים שהשפיעו על חייו. יד המקרה זימנה לו מפגש עם ריצ'רד איגן, מנהלה של EMC, חברה גדולה שמניותיה צללו באותן שנים עם התחום שעליו הימרה: כרטיסי זיכרון למחשבים זעירים. "איגן הוא האיש השני שהשפיע עמוקות על חיי", אומר ינאי. "שוחחנו על הרעיון שגלגלתי ביני לבין עצמי, מה שמאוחר יותר הפך למוצר הדגל של EMC, ואיגן התלהב. הוא הציע לי תנאים מעולים שהביאו אותי לעצמאות כלכלית, ואפשר לי להביא את חבריי מאלביט כדי להתחיל ולפתח את המוצר החדש". 14 שנה מאוחר יותר, כאשר עזב ינאי את EMC, עבדו תחתיו כבר 4,000 איש, ונתח השוק של EMC בתחום האחסון גדל ממספר חד־ספרתי ליותר מ־90%.

 

מדוע החלטת לעזוב את EMC?

"EMC, בגלל בסיס הלקוחות הגדול שלה בתחום האחסון, מתקשה לקחת סיכונים ולאמץ טכנולוגיות מהפכניות. לא הייתי יכול לפתח את XIV בתוך EMC, לכן נפרדתי מהם לשלום. הם אפילו העניקו לי לזמן מה את הניהול של מרכז הפיתוח הישראלי שלהם, שלימים הפך לחברת דיליג'נט".

 

איך מחשמלים את האוקיינוס

ינאי ניגש להקים את המיזם המהפכני שיציל את עולם האחסון מקבעונו, וכך נוצרה XIV. הטכנולוגיה החדשנית שהגה ינאי מתבססת על טכנולוגיית "גריד" (שריג), אשר בניגוד למערכות המסורתיות מאפשרת לשרתי המידע בארגון להתנהל כמקשה אחת על ידי תקשורת וירטואלית, ללא צורך במחשב מתווך, ובכך לחסוך כסף רב.

 

"מספרים על צ'רצ'יל שבזמן מלחמת העולם השנייה חיפש פתרון לבעיית הצוללות הגרמניות שהטביעו את האוניות שבאו לבריטניה", אומר ינאי, "צ'רצ'יל ניגש למהנדסים עם רעיון בלבד, ואמר להם 'תחשמלו את האוקיינוס'. מהנדסיו לא ידעו בדיוק כיצד לבצע

זאת, אך ניגשו לעבודה בכל זאת. צוות המהנדסים שגייסתי למשימה הזו הוא מהטובים שניתן להעלות על הדעת: בוגרי מחזור 14 של תוכנית 'תלפיות' (על שמם קרויה החברה XIV, 14 בספרות רומיות). מזל שיש את תלפיות, זו למעשה הסיבה שבגללה הוקמה XIV בישראל. הרי הייתי יכול לעבור בכל אוניברסיטה יוקרתית בבוסטון ולבחור מהנדסים מוכשרים אחד־אחד, אבל חמשת התלפיונים שהקימו את XIV היו כבר צוות מגובש ומנוסה. לוקח שנים רבות לבנות ולגבש צוות שכזה".

 

בראיון ל"כלכליסט" אמר ביל ראפרטי מ־EMC שלא היתה לך שום מעורבות בפיתוח טכנולוגיית אחסון הנתונים שלהם, ה־DMX, לפני שעזבת.

"EMC רועדים מפחד מפנינו, ובגלל זה הם מנסים להפעיל עלינו ועל הלקוחות אסטרטגיה של FUD - פחד, חוסר ודאות והטלת ספק (Fear, Uncertainity & Doubt). אי אפשר להוציא מערכת כמו ה־DMX ללא פיתוח רב שנים, והמערכת הזו היא פיתוח שלי, ולולא היא היתה EMC פושטת את הרגל בסוף שנות השמונים. לפני כמה שנים הוציאו אנשי EMC ספר לציון 25 שנים להקמת החברה וכתבו את ההיסטוריה מחדש, בלי שהזכירו אותי במילה, כמו בספר '1984' של אורוול.

 

"הסיבה העיקרית למסע יחסי הציבור שלהם הוא שהם פוחדים פחד מוות מיבמ. מ־2005 התחלנו לפרוס כאן מכונות אחסון, הוצאנו אותן ממקומות שבהם היו שנים, כמו בנק לאומי. הם משתמשים בחצים וקשתות בזמן שאנחנו כבר עובדים עם מכונת ירייה. הארכיטקטורה שלהם היתה טובה עד שנות התשעים, אבל מאז הם לא התקדמו".

 

אנליסטים, חצים ומכונות ירייה

 

עד כמה חסינה יבמ בפני המשבר הכלכלי שפוקד את העולם?

"המשבר הזה מאוד מזכיר לי את המתמטיקה שאיתה אני מתמודד יום יום בעבודתי. הרי אין שום תופעה שעולה בקו לינארי מוחלט. יש עליות וירידות זמניות, שמרכיבות קו עלייה דמיוני. אבל יש כאן גם כשל אנושי: יש לנו לא מעט לקוחות בנקאיים בוול סטריט. פעם הייתי אצלם בפגישה ושמעתי במקרה כמה מרוויח אחד מהם ולא האמנתי. מערכת התמריצים בוול סטריט אינה נכונה: השכר שם מנופח, יש בונוסים על הצלחה אבל אין עונשים על כישלון.

"אני לא חושש לפגיעה ביבמ או בשוק האחסון בעקבות המשבר. הרי ארגונים לא יפסיקו את ההתייעלות שלהם, ובמיוחד לא יוותרו על ניהול מסדי הנתונים שלהם, שהוא משאב קריטי ויקר. מה גם שיבמ היא חברה גדולה, יציבה, שאינה חשופה לספקולנטים. יבמ לא נפגעת מירידות חדות כפי שהיא אינה מזנקת כאשר יש עליות חדות. מה שבטוח, זו לא הבועה האחרונה".

 

תגובת משה בראונר, מנכ"ל EMC ישראל: "EMC מפתחת מוצרים שהשוק צריך, המאופיינים בתכונות שהלקוחות ביקשו וקיבלו. יבמ, לעומת זאת, רכשה טכנולוגיה לא בשלה, וכעת חושבת כיצד לשווק אותה. EMC מפתחת ומספקת, בקצב שאין שני לו בתעשייה, פתרונות חדשניים של תשתיות מידע, הנותנים מענה לכל האתגרים שיבמ מתארת רק עכשיו. EMC מובילה בשוק במונחים של חדשנות והשקעה באחסון, כאשר רק בחטיבת האחסון שלנו יש יותר מ־5,000 אנשי מו"פ. ליבמ צפויה עוד עבודה רבה בטרם תגיע לרף הגבוה ש־EMC הציבה בשוק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x