בלעדי: המשרד להגנת הסביבה מאיים לסגור שלושה מפעלים בגליל
המפעלים מאחסנים אמוניה וממוקמים בסמיכות למרכז ביג שיקום בקריית שמונה
המשרד להגנת הסביבה שוקל לבטל את היתר הרעלים שניתן למפעלים תנובה גליל, עוף הגליל וקירור הגליל הפועלים באזור התעשייה של קריית שמונה - כך נודע ל"כלכליסט".
שלושת המפעלים מאחסנים כמות ניכרת של אמוניה למטרות קירור וממוקמים עשרות מטרים מהמקום שבו אמור להיפתח המרכז המסחרי ביג בפברואר 2009. "קיבלנו מכתב ממנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, שי אביטל, שבו נכתב כי אם יוקם מרכז ביג, לא ייתנו למפעלים היתר רעלים", אמר ל"כלכליסט" אחיק בר לוי, מנכ"ל מפעלים אזוריים, "ללא היתר רעלים נצטרך להשבית את המפעלים ונאלץ לפטר 800 עובדים".
לפני שלוש שנים מכרה סיידר גליל (היום חברת מנגל) שטח של 30 דונם למרכז ביג. התוכנית להקמת המרכז המסחרי על שטח של 9,000 מ"ר אושרה לפני שנתיים בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות ערערו על ההחלטה בפני ועדת ערר, אך גם זו קבעה כי המרכז יוקם. על פי נתונים של מכבי אש גליל־גולן, בחמש השנים האחרונות אירעו לפחות חמישה מקרים של דליפת אמוניה.
השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא: "המשרד מתנגד בתוקף להקמתו של מרכז ליד מפעלים שיש בהם חומרים מסוכנים". ממפעל תנובה גליל נמסר: "המפעל פועל לפי כל ההנחיות והאישורים. אם יתקבלו הנחיות חדשות, נתייחס אליהן". מנכ"ל מפעלים אזוריים: "ועדת ערר בלתי תלויה קבעה שאין סיכונים. מאז מלחמת לבנון השנייה שינינו את מערך האבטחה של המפעלים. המכלים הגדולים של האמוניה כולם ממוגנים". מחברת ביג לא התקבלה תגובה עד סגירת העיתון.


