במת כלכליסט: השקעה זרה לנו
חשיבות הבנת אופיים של המשקיעים הזרים מקבלת משנה תוקף בתקופה האחרונה, שבה השוק המקומי ושוקי העולם יורדים בחדות
בשוק ההון הישראלי, כמו ברובם המכריע של השווקים בעולם, מאז ומעולם היו משקיעים זרים שפעלו באופן שולי יחסית. אולם בשנים האחרונות, בעת שהעולם נהיה ל"כפר גלובלי", אנו עדים לפעילות נרחבת של משקיעים זרים בשוק ההון הישראלי, עד שבשנתיים האחרונות כבר אי אפשר להתעלם מתפקידם בו.
קשה
מסקנה הגיונית העולה מבדיקה זו היא שהמשקיעים הזרים הם הגורמים לפער האמור, וגם אם מסקנה זו נכונה רק במידה חלקית, ואף אם נניח שישנם עוד גורמים המשפיעים על הפער - למשל העובדה שגם המשקיעים המקומיים נוטים לסחור פחות בימי ראשון שבהם סגורות הבורסות בעולם - הרי שוודאי מרבית הפער נוצר בעטיים של המשקיעים הזרים.
בשל השפעתם יש צורך לנתח את אופיים ולחקור את תרבות השקעתם של הזרים, כדי לנסות ולזהות כיצד יושפע מהם השוק המקומי. נזכור שהמשקיעים והאנליסטים המקומיים עושים כל שביכולתם לגלות את השווי הכלכלי של החברות, כדי לתמחר את מניותיהן ולקבוע אם כדאי להשקיע בהן, ובכל זאת פעמים רבות המניות המסוקרות מתנהגות בניגוד לשווי הכלכלי הנגזר מעבודות הניתוח. להתנהגות זו של המניות סיבות רבות - מהנחות שגויות של האנליסטים ועד לסנטימנט שלילי או חיובי בנוגע לענף או למניה כלשהם. ואולם עוד סיבה שעל המשקיע להביא בחשבון היא, כאמור, אופי השקעתם השונה של המשקיעים הזרים.
לפיכך ננסה לבחון את נקודת מבטם של המשקיעים הזרים על שוק ההון הישראלי, ונפרט כמה שיקולי השקעה עיקריים מבחינתם:
ראשית, לעיניים זרות, ישראל נחשבת למדינה מתפתחת ולא מפותחת, אף שהשוק הישראלי נחשב לפחות מסוכן וליותר יציב מבין השווקים המתפתחים.
שנית, והדבר נכון בעיקר בחודשים האחרונים, השקעה במדינה זרה צריכה להתחשב גם בחוזקו של המטבע המקומי שלה, שבו, בסופו של דבר, נבחנת ההשקעה באותה מדינה.
שלישית, כאשר משקיעים זרים שוקלים להסיט מקצת השקעותיהם לחו"ל, הם בוחנים את ההקצאה האופטימלית מבחינתם וכן את התמהיל בין מדינות מתפתחות למפותחות.
A ולבסוף, הרצון "לברוח אל הבטוח" (flight to safety) בזמן של אי־יציבות כלכלית בארצות המוצא ובעולם כולו, המתבטא בהתייקרות האנרגיה והסחורות וכתוצאה מכך גם מעלה את הציפיות האינפלציוניות ואת הציפיות להעלאות ריבית בעולם.
מה שטוב ליהודים
שני הפרמטרים הראשונים פועלים לטובת השוק המקומי. ישראל, כאמור, נחשבת למדינה מתפתחת אטקרטיבית לאור היציבות הכלכלית שלה, העודף במאזן התשלומים וביצועי השוק בשנים האחרונות, מה גם שהשקל הוא אחד המטבעות החזקים בעולם - לא פחות.
אך שני הפרמטרים האחרונים פועלים נגד השוק המקומי, ונראה שבזמן האחרון ידם על העליונה, שכן הרצון לברוח אל הבטוח גורם לכך שנטיית המשקיעים תהיה למדינות המפותחות.
לא זו בלבד, כל משקיע בעולם ייטה להשקיע יותר בארץ מוצאו (אפקט ה־home bias), שכן מדובר ב"חצר האחורית" שלו ובחברות שאותן הוא מכיר מחיי היומיום. אפקט זה גדל ככל שהכלכלה העולמית פחות יציבה - בדיוק כפי שקורה בחודשים האחרונים.
עינינו רואות שחשיבות הבנת אופיים של המשקיעים הזרים מקבלת משנה תוקף בתקופה האחרונה, שבה השוק המקומי ושוקי העולם יורדים בחדות. משקיע סולידי באופיו צריך להביא בחשבון שסביר מאוד שהראשונות להיפגע מרצון המשקיעים הזרים לברוח אל הבטוח יהיו החברות המסוכנות יותר, בעלות המינוף הגבוה וההון העצמי הנמוך, מאחר שההיצעים בהן יגדלו באופן ניכר.
הכותב הוא עו"ד, מנהל תיקי השקעות בדסק פלטינום בחברת פעילים ומרצה בנושאים שונים בשוק ההון