$
משפט

"שר המשפטים פרידמן השאיר אדמה חרוכה בתחום הגישור"

כך אומר שופט בדימוס בעקבות ביטול התקנות למינוי מגשרים. גם יו"ר ועדת החוקה, מנחם בן ששון, סבור כי מדובר בצעד נמהר: "משרד המשפטים הקים מועדון לחברים בלבד". עם זאת יש גם כאלה המאמינים כי יש לתת לתנאי השוק החופשי לעשות את שלהם

מארק שון 06:5920.07.08

"במסגרת ניסוי גישור החובה מקים משרד המשפטים מועדון ל'חברים בלבד', מבצע מעקף לוועדת חוקה, חוק ומשפט, וקובע קריטריונים למגשרים ללא כל הסדר חוקי", כך אמר ל"כלכליסט" יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, פרופ' מנחם בן ששון.

 

בן ששון טוען כי קביעת קריטריונים להעסקת מגשרים באמצעות מכרז, ללא התערבות של המחוקק, היא הליך פסול, ו"החשש הוא שבמקום שתהיה הסדרה מלאה של הנושא בתקנות, שהיתה פותחת את השער לעוד גופים, הדברים נקבעו במכרז ללא פיקוח". כדוגמה ציין בן ששון כי הקריטריונים החדשים מונעים מדיינים בבית הדין הרבני לשמש מגשרים בסכסוכים.

 

בשבוע שעבר החלה להיות מיושמת תוכנית "גישור חובה" בשלושה בתי משפט בארץ - בית משפט השלום בתל־אביב, בית משפט השלום במחוז המרכז ובית משפט השלום בירושלים. התוכנית תנוהל ותופעל על ידי המרכז הארצי לגישור וליישוב סכסוכים במשרד המשפטים, וצפויה להימשך שנתיים. במסגרתה יחויבו כל המתדיינים בתביעות בסכום העולה על 50 אלף שקל להשתתף בפגישת היכרות לבחינת האפשרות ליישב את הסכסוך ביניהם באמצעות גישור. דיון בבית המשפט לא ייערך עד לאחר קיומה של ישיבה כזו.

 

דניאל פרידמן דניאל פרידמן צילום: עמית שאבי

 

במסגרת התוכנית הניסיונית פרסם משרד המשפטים מכרז, שקבע קריטריונים לקבלת מגשרים שאליהם יפנה בית המשפט את המתדיינים. במקביל ביטל שר המשפטים דניאל פרידמן בתחילת אפריל את תקנות בתי המשפט (רשימת המגשרים), שקבעו בין היתר קריטריונים ברורים וחד־משמעיים למגשרים. החלטת השר גם ביטלה את הוועדה המייעצת לעניין גישור - ועדה שתפקידה היה לפקח על מגשרים ועל מוסדות ללימוד גישור.

 

"אדמה חרוכה"

גורמים רבים בתחום מותחים ביקורת על צעדים אלה. שופט בדימוס, הממלא כיום תפקיד ציבורי, אמר ל"כלכליסט" כי לאחר ביטול התקנות השאיר אחריו פרידמן "אדמה חרוכה" בתחום הגישור. יו"ר עמותת מגשרי ישראל, ד"ר דוד סלוורה, אמר כי הקריטריונים שנקבעו במכרז משרד המשפטים חסרים עד כדי כך שניתן לומר כי "היום, לאחר ביטול התקנות, כל מי שיש לו תעודת לידה יכול להיות מגשר", והוסיף כי "עמותת מגשרי ישראל מאמצת את התקנות של רישום מגשרים, ששר המשפטים ביטל".

 

התקנות המבוטלות של רשימת המגשרים הסדירו את הכישורים והניסיון הנדרשים ממי שמבקשים להיכלל ברשימות המגשרים של בתי המשפט. אלה גובשו בידי הוועדה המייעצת שבראשה ישבה שופטת בית המשפט המחוזי שרה גדות. התקנות בוטלו כאמור במקביל לקביעת פרויקט גישור החובה הניסיוני.

 

דעה אחרת מציג עו"ד עמוס גבריאלי, סגן ראש עיריית כפר סבא ומגשר מבוקש בתחום הגישור המסחרי: "אני לא בטוח שיש חשיבות ציבורית לקביעת רשימת מגשרים סגורה. אין צורך לבקר ולפקח על תחום הגישור, כיוון שיש לי תחושה שמגשר קונה את מעמדו בתנאי שוק חופשי. אני לא חושב שאפשר לקבוע כאן משהו באמצעות רגולציות, ולא בטוח שהקריטריונים של רשימה כזאת או אחרת הם הקריטריונים הנכונים".

 

תוכנית הגישור הניסיונית יצאה אל הפועל כחלק מיישום המלצות ועדה בראשות השופטת מיכל רובינשטיין, שפרסמה את המלצותיה ביולי 2006. בדיון שנערך בזמנו בוועדת חוקה, חוק ומשפט נשאלה רובינשטיין כיצד יפוקחו המגשרים שייבחרו לפי תנאי המכרז, וענתה: "יש לנו תוכנית הערכה. יש לנו ארבעה אנשי מקצוע מהמרכז הארצי לגישור שמלווים את התוכנית ומנהלים אותה יחד עם הנהלת בתי המשפט".

 

הוועדה דנה גם באפשרות לקיים הערכות תקופתיות למגשרים. מרדכי מירוני, לשעבר נשיא אגודת המגשרים, הביע בדיונים התנגדות להצעה זו. בציינו כי הוא משמש גם כיושב ראש הוועדה המייעצת של המרכז הארצי לגישור, ציין כי "מאוד בעייתי" לתת למרכז סמכות של פיקוח על מגשרים. "זה מסוג הדברים שלדעתי צריכים להביא אותם לדיון מאוד רחב ולא לעשותם במסגרת התקנות האלה. אני לא חושב שיש בעלי מקצוע אחרים שעושים להם הערכה כזאת".

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה, כי "בשלב זה אין תקנות חלופיות לתקנות שבוטלו. עם ביטול התקנות פסקה פעילותה של הוועדה מכוחן.

 

במקביל לביטול תקנות רשימת המגשרים החל פיילוט בנושא קיום ישיבת 'קדם גישור' (פגישת מהו"ת - מידע היכרות ותיאום) שמטרתו הטמעת הגישור כדרך לפתרון סכסוכים תחת הגשת הליכים לבתי המשפט. תוצאות הפיילוט ישליכו על שאלת ההסדרה הכוללת של מוסד הגישור, לרבות אמות המידה הנדרשות ממגשר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x