$
משפט

עורכי דין בעקבות רצח חכם: איומים הם דבר שבשגרה

עו"ד חושפים תמונת מצב שבה איומים הם כמעט דבר שבשגרה - החל בקללות כלפיהם וכלפי בני משפחותיהם, וכלה בניקוב צמיגים או הטמנת פצצות דמה בביתם או ברכבם. רובם לא מעלים בדעתם להתלונן במשטרה

הדר קנה, אביעד גליקמן וענת רואה 12:3415.06.08
חיסולו של עו"ד יורם חכם באמצעות מטען שהוטמן במכונית הצליח בימים האחרונים לא רק לזעזע את הקהילה המשפטית, אלא גם לחשוף את האיומים על חייהם של עורכי דין פליליים, תופעה שאותה הם בדרך כלל מנסים להצניע.

עורכי דין רבים, ובהם סנגורים בכירים, מספרים על קשר שתיקה של ממש שאופף

את האיומים מצד עברייני ישראל שאותם הם מייצגים. הם חושפים תמונת מצב שבה איומים הם כמעט דבר שבשגרה - החל בקללות כלפיהם וכלפי בני משפחותיהם, וכלה בניקוב צמיגים או הטמנת פצצות דמה בביתם או ברכבם.

 

מרבית הסנגורים לא מעלים בדעתם להתלונן במשטרה על האיומים, בין היתר בטענה כי זו ממילא לא תעשה דבר, וחוששים אף לדבר על התופעה בגלוי. לצורך הכנת כתבה זו שוחחנו עם סנגורים רבים, אך אף אחד מהם לא היה מוכן להתראיין לציטוט, ורובם טרחו והתנו את הראיון בכך שלא יינתן כל פרט שיזהה אותם.

 

מקרי האיום הבודדים שמתפרסמים נוגעים בדרך כלל לאירועים המתרחשים בפומבי. כך למשל ביוני 2007 תועד העבריין פרנסואה אבוטבול כשהוא מתקיף מילולית את עו"ד משה שרמן, שייצג את אחיו אסי אבוטבול, בנימוק ששרמן לא עמד לצדו מול השופטים. במקרה אחר דווקא זוכה מחמת הספק וליד אבולעפיה, בעל מאפיית אבולעפיה, שנחשד כי בזמן הדיון בבית המשפט איים על עורך דינו, עו"ד חיים שטנגר.

 

צמיג מפונצ'ר וסכין

מקרה נוסף ולא שגרתי אירע לפני כשלושה חודשים: עו"ד ילון הכט, שייצג את גיא ויסמן בפרשת המעילה בהראל, הגיע לדיון בבית המשפט כשהוא מצויד בצמיג מפונצ'ר של רכבו, וטען שהוא מקבל איומים מאלמונים המאיימים לפגוע בו. "זו הסכין שחתכה לי את הצמיג ליד הבית ביום חמישי", אמר אז לשופט עודד מודריק.

 

"זו לא פעם ראשונה, הבאתי את זה לבית המשפט בשביל שאף אחד שבאולם הזה לא יחשוב שאני מספר סיפורים". השופט מודריק הגיב באומרו כי ייתכן שהכט אכן נתון לאיומים. "זו לא פעם ראשונה שזה קורה בהיסטוריה, כבר היו דברים מעולם. הדברים צריכים להסתדר ולהיפתר על ידי הרשויות המוסמכות", אמר. הכט חתם את הדיון באומרו: "על משטרת ישראל אני לא סומך, מהמפכ"ל ועד אחרון השוטרים", ובתוך כך הוסיף: "הסיבה היחידה שאני פה זה כי אני לא נוטש לקוחות, גם אם זה יעלה לי בחיי".

 

רימון הלם בפנים

"אני וחבריי ספגנו איומים מכל המינים והסוגים", מספר אחד מעורכי הדין המוכרים בתחום הפלילי. "ניקוב צמיגי המכונית נחשב איום קטן יחסית, וזה קרה לי כמה פעמים. עמית למקצוע סיפר לי שפעם השליכו רימון הלם לעברו, ולא פעם אמרו שירצחו אותו ואת בני משפחתו".

 

לדברי פליליסט בכיר נוסף, האיומים מגיעים בדרך כלל כשציפיותיו של הלקוח מתנפצות. "עמית שלי ייצג את אחד מראשי הפשע בישראל, והעלה את רמת הציפיות שלו כשאמר שהוא יקבל מקסימום חצי שנה בכלא", מספר הפליליסט. "העבריין קיבל בסוף שנתיים מאסר, ואני יודע שהוא הגיב בצורה קשה כלפי עורך הדין, קילל אותו ואף איים עליו. מיותר לציין שאותו פליליסט לא התלונן במשטרה, אפילו שבמשך תקופה מסוימת היה בודק את רכבו כדי שלא יעלה לשמים".

 

"הסנגורים לא מתלוננים מכמה סיבות", מסביר ל"כלכליסט" פליליסט בכיר. "הסיבה הראשונה היא שתפקידו של הסנגור לעזור לנאשם ולא להרע את מצבו. הסיבה השנייה היא שסנגורים מכירים את המשטרה ואת השלומיאליות שלה, והם יודעים שגם אם יתלוננו, המשטרה לא תעשה כלום".

 

סנגור בכיר אחר מסכם: "העולם התחתון כבר מזמן חצה את הקווים האדומים. הם מרשים לעצמם הכל - הם ממש גנבו לנו את המדינה. הם מתנהגים כמו ראשי מחוזות, ומשיגים כל מה שהם רוצים באמצעים בלתי חוקיים". פלילסט אחר מסכים לגבי אוזלת ידה של המשטרה: "כיום אפשר ליירט כל שיחת טלפון ולהגיע ליעדה. גם אם זה אומר לפגוע בזכויות הפרט, כשחוקי המשחק משתנים צריך לאזן את התמונה".

 

גורם בכיר במשטרה מסביר בתגובה לדברים אלו שהמשטרה מודעת לתופעה אך אינה יכולה לעשות דבר בנידון. "כל עוד לא מגיעה תלונה רשמית, ידי המשטרה כבולות. לא פעם ניסיתי לשכנע עורכי דין להתלונן נגד הלקוחות העבריינים שלהם, אבל הם מפחדים. לדבריהם, לא רק שהם יפסידו כסף ומוניטין: בעצם הגשת התלונה הם יכולים לאבד את החיים שלהם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x