$
חדשות טכנולוגיה

מדריך כלכליסט

מטלגרם עד טיקטוק: מהן אפליקציות הצ'ט הפרטיות ביותר על פי אפל

אפל החלה לחשוף למשתמשים את היקף המידע והנתונים הפרטיים שהם משתפים עם אפליקציות. בדיקה שבוצעה על אפליקציות הצ'ט חשפה שבחלק מהמקרים הן יודעות עליכם לא פחות ממה שאתם יודעים על עצמכם

רפאל קאהאן 20:2617.05.21
גרסת מערכת ההפעלה האחרונה של האייפון והאייפד הכניסה חיווי שמאפשר למשתמשים להבין כמה נתונים ומידע על מיקומם מקבלים המפתחים ברגע שהם מבקשים להוריד את האפליקציה למכשיר שלהם. בנוסף אלה צריכים כעת לקבל את אישור המשתמשים כדי להציג פרסומות ממוקדות - מה שהמשתמשים יכולים לסרב לו. המהלך של אפל לא התקבל בברכה בקרב חברות הטכנולוגיה, וזאת בלשון המעטה. פייסבוק אף פצחה בקמפיין נגד אפל והאשימה אותה בפגיעה בעסקים הקטנים, ובכך שכעת היא עשויה להיאלץ ולגבות דמי מנוי על שימוש בפייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם.

אפליקציות צ'ט הן השירות העיקרי שנמצא בשימוש כמעט כל המשתמשים בסמארטפונים, מחשבים וטאבלטים. לא לחינם ווטסאפ היא בית לכ-2 מיליארד משתמשים. זו אפליקציה שימושית מאוד. אבל אם אתם מוטרדים מפרטיותכם ברשת אולי תרצו לדעת כמה הן מגנות על הפרטיות שלכם (או לא). מחקר שפורסם לאחרונה באתר PhoneArena האמריקאי ושמתבסס על המידע של אפל, מנסה לעשות סדר בהיקף המידע שהן סוחבות מאיתנו כדי לפעול וביצע דירוג של אפליקציות הצ'ט, מהכי טובה לפרטיות שלכם עד לגרועה ביותר. התוצאות בחלק מהמקרים מפתיעות.

מספר 1 בפרטיות מספר 1 בפרטיות צילום: שאטרסטוק

 

1. Signal: האפליקציה הטובה ביותר לפרטיות

טוב, זה לא באמת מפתיע. מדובר בסך הכל באפליקציה העיקרית שבה משתמשים רוב מי שפרטיותו חשובה לו או שרוצה לשמור על דיסקרטיות בתקשורת שהוא מנהל עם העולם. בין משתמשיה הידועים, אלון מאסק, מייסד ווסטאפ בריאן אקטון ועוד רבים וטובים. למרות שהיא לא מאוד יפה מבחינה ויזואלית, היא מספקת את כל הפיצ'רים שתוכלו למצוא בווטסאפ או באפליקציות אחרות. היא ממומנת מתרומות ומענקים ואינה דורשת שום מידע עליכם כדי לפעול, גם מספר הטלפון, שכן נדרש מסיבות מובנות, אינו מקושר לפרופיל המשתמש שלכם. בתמורה היא מקבלת את הציון הטוב ביותר באפסטור בפרטיות.

 

iMessage טובה לפרטיות שלכם iMessage טובה לפרטיות שלכם

  

2. iMessage: כמעט כמו סיגנל אבל מותקנת מראש

אפליקציית הצ'ט של אפל היא למעשה גם אפליקציית ה-SMS של האייפון. אבל בניגוד לאפליקציות כגון ווטסאפ או אחרות, היא לא אוספת מידע מעבר לנדרש להפעיל אותה. היא מסתפקת בכתובת המייל, מספר הטלפון היסטוריית החיפושים וזיהוי המכשיר. הבעיה העיקרית כאן היא שלא ניתן להוריד אותה למכשירים אחרים. כך שהיא למעשה חלק מהגן הסגור של אפל. אבל אם אתם משתמשי אייפון - אז אל תהססו לרגע. היא הרבה יותר טובה לפרטיות שלכם מווטסאפ אבל רק אם אתם משוחחים עם בעלי אייפון אחרים. בשיחת SMS הפרטיות שלכם כמעט לא קיימת, כך שכדאי לזכור גם את זה.

 

סקייפ זה יותר למחשב - אבל גם בטלפון זה אחלה סקייפ זה יותר למחשב - אבל גם בטלפון זה אחלה קרדיט: Microsoft

 

3. Skype: פרטית יותר ממה שחשבנו

זו אולי האפליקציה הוותיקה ביותר בתחום למעט ICQ, ושעדיין פעילה. סקייפ שייכת למיקרוסופט והיא עד היום נחשבת יותר לאפליקציה למשתמשי מחשבים מאשר למקבילה של ווטסאפ. אבל יש לה גרסאות מובייל מצויינות. בכל מקרה על פי נתוני האפסטור, גרסת האייפון שלה אינה עושה שימוש ניכר במידע פרטי. היא לא דורשת מידע מיקום למשל או נתונים שאינם קשורים לפעולתה. היא אולי לא תחליף מושלם לאפליקציות הצ'ט, אבל מה שבטוח זה שלפחות היא לא מנסה לשמש כמלכודת פרטיות.

 

כן. נו, זום זה גם ליוגה כן. נו, זום זה גם ליוגה צילום: Zoom

 

4. Zoom: לא רק לווידאו צ'ט

נכון, זום קנתה את תהילתה בזכות מגיפת הקורונה והעבודה מהבית, אבל מעבר להיותה אפליקציית וידאו, יש לה גם תכונת צ'ט בסיסי. לכן אפשר להתייחס אליה כאפליקציית צ'ט גנרית. כשירות שיועד בתחילה לשמש חברות וארגונים, זום דאגה מאוד להימנע מלגשת ליותר מידע ממה שהיא זקוקה כדי לפעול. בהתחשב בכך שרוב לקוחותיה העסקיים משלמים לה ושהיא מצליחה יפה מאוד מבלי להציג פרסומות למשתמשים, אין לה גם ממש סיבה לשתות לנו את המידע בקשית. הנתון היחיד שהיא דורשת מעבר לסקייפ הוא מידע על המיקום. בקיצור, היא אולי לא תחליף לווטסאפ אבל היא יותר טובה לפרטיות שלכם. 

 

דיסקורד, לגיימרים וגם לאחרים דיסקורד, לגיימרים וגם לאחרים

 

5. Discord: עבור הגיימרים אבל לא רק

עבור מי שאינו גיימר או בן 14, דיסקורד היא פלטפורמת צ'ט המיועדת לחובבי משחקי וידאו. היא מבוססת על חדרים וקהילות שיכולים לדבר אחד עם השני גם בקול או בווידאו. היא אינה אוספת כמויות מטורפות של מידע, למעט מה שנדרש כדי לאפשר כמה מהפיצ'רים שלה. היא אוספת כתובת מייל, היסטוריית חיפוש, זהות מכשיר, היסטוריית רכישות ונתוני זיהוי. זה אמנם לא מעט, אבל על פניו היא לא עושה בזה שימוש בעייתי. עם זאת חייבים להודות שהיא רחוקה מלהיות אלטרנטיבה לקהל הרחב.

 

טלגרם לא ממש אבירת הפרטיות מסתבר טלגרם לא ממש אבירת הפרטיות מסתבר

 

6. Telegram: למרות הדימוי היא לא פרטית במיוחד

טלגרם הפכה בשנים האחרונות לאלטרנטיבה עבור מי שלא רוצה להשתמש באפליקציות של פייסבוק או בסיגנל. היא זכתה למעמד של מגינת הפרטיות - למרות שהיא לא ממש מוצפנת כברירת מחדל למשל בניגוד לווטסאפ. באופן יותר מפתיע, היא מלקטת לא מעט מידע על המשתמשים שלה ביחס לדימויה. כך למשל היא אוספת נתונים פיננסיים (אמצעי תשלום, ארנק אלקטרוני וכו'), מיקום מדויק, היסטוריית רכישות ופרטים מזהים נוספים. בקיצור, אם אתם משתמשים בטלגרם וחושבים שהיא מגנה על הזהות שלכם - אל תטעו - היא לא יותר מאובטחת מאחרות. ובמקרים מסוימים אולי אף פחות.

 

ווטסאפ, לא במקום האחרון אבל לא רחוק ווטסאפ, לא במקום האחרון אבל לא רחוק צילום: ש

 

7. Whatsapp: בלי פרסומות אבל לא בוחלת בכל השאר

ווטסאפ מגנה על הפרטיות שלכם רק מבחינה אחת - היא מוצפנת מקצה לקצה (כמעט) ותוכן השיחות שלכם לא ניתן להאזנה. אך מכל שאר הבחינות קחו בחשבון שהיא יודעת עליכם כמעט כמו אמא ואולי אפילו יותר. היא יודעת את המיקום, הפרטים של החברים, מתי יצרתם איתם קשר, האם הם חברים שלכם גם בפייסבוק, מה קניתם לאחרונה ועם איזה כרטיסי אשראי. היא גם מנתחת את ההקשרים כך שאם ניהלתם צ'ט עם חשבון עסקי ולאחר מכן קניתם מוצר כלשהו היא תדע לבנות את פרופיל הלקוח שלכם לאותו מוצר. בקיצור, ווטסאפ אולי לא יודעת מה אתם עושים בלילה במיטה, אבל היא יודעת מה קניתם לפני ועם מי הייתם. בנוסף אישור תנאי השימוש החדשים מאפשר לפייסבוק עוד יותר מידע לשלב עם הפרופילים שלכם ברשת החברתית או אינסטגרם. בקיצור, כל עוד אתם מודעים לזה שהיא לא סיגנל ולא מיועדת להגן עליכם מפני פייסבוק - ווטסאפ אינה הגרועה ביותר.

 

מסנג'ר, אויבת הפרטיות מספר 2 מסנג'ר, אויבת הפרטיות מספר 2 צילום: facebook messenger

 

8. פייסבוק Messenger: מידע, מידע ועוד מידע

שירות הצ'ט של הרשת החברתית הוא אולי מלכודת המידע הפרטי הגדולה ביותר למעט המובילה שתיכף נחשוף. היא אוספת כמויות מגוחכות של מידע. אין זה מפתיע, פייסבוק רחוקה מאוד מלהיות מגינת הפרטיות. היא מוכרת את הפרופיל שלכם כמטרת פרסום למיליוני עסקים אך לא רק להם. בקיצור, למרות שהיא גם מוצפנת מקצה לקצה, גם כאן כמו בטלגרם זה לא כברירת מחדל. אתם צריכים לפתוח שיחה במצב פרטי כדי לקבל פרטיות. בקיצור, אם אתם רוצים להמעיט ככל שניתן בהיקף המידע הפרטי שאתם חושפים לפייסבוק - אז אתם צריכים להימנע משימוש בה ככל שניתן.

 

טיקטוק, אין פרטיות, לאף אחד, אף פעם טיקטוק, אין פרטיות, לאף אחד, אף פעם צילום: רויטרס

 

9. TikTok: ואתם חשבתם שאפליקציה לילדים מגינה על הפרטיות שלהם

טיקטוק היא המקום החם ביותר ברשת אם אתם בני פחות מ-18. אם יש לכם ילדים סביר להניח שיש להם את טיקטוק על הטלפון או שהם צופים בסרטונים מהאפליקציה ביוטיוב. אבל מסתבר שהיא גם מלכודת הפרטיות הגדולה ביותר מכל אפליקציות הצ'ט החברתיות. אז נכון שהיא משמשת בעיקר לצפייה בסרטונים מטופשים - אבל יש לה גם שירות צ'ט והילדים עושים בו לא מעט שימוש. רק כדי לסבר את האוזן, החברה האם של טיקטוק סגרה לאחרונה עסקת טיעון עם הורים לילדים מהם היא אספה מידע ונתונים. המשתמש הצעיר ביותר בתביעה היה בן 8. בפסק הדין נכתב שהיא חודרת לכל שכבות המכשיר של המשתמש ואוספת תכנים, ואפילו מידע ביומטרי. למה היא עושה זאת? כי היא יכולה וכנראה בגלל המודעות הקלוקלת לפרטיות של ראשיה. בקיצור, אם אתם דואגים לפרטיות של הילדים, עשו להם טובה והסבירו להם לא לתקשר עם הסביבה שלהם דרכה. שיסתפקו בהעלאה או בצפייה בסרטונים ודי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x