$
הייטק והון סיכון

קטר ההשקעות של הפינטק העלה הילוך בסוף 2020

ההשקעות בפינטק זינקו במחצית השניה של 2020, כך לפי סקירה של KPMG. התנופה צפויה להמשיך עם עוד מיזוגים בתחום התשלומים, רגולציה מקלה על מטבעות דיגיטליים והזדמנויות בניהול השקעות

מעין מנלה 08:0904.03.21

בשנת 2020 נרשמה אמנם ירידה בהשקעות בחברות פינטק מ־168 מיליארד דולר ל־105 מיליארד דולר, אך במחצית השנייה של השנה החולפת נרשמה ההתאוששות שמבשרת על צמיחה בתחום ב־2021, כך לפי סקירה של פירמת רואי החשבון KPMG העולמית.

 

מהסקירה עולה כי לאחר התחלה חלשה ב־2020, במחצית השניה גייסו חברות הפינטק בעולם כ־71.9 מיליארד דולר - יותר מכפול מאשר במחצית הראשונה של 2020. במהלך משבר הקורונה גייסו חברות פינטק מקרנות הון סיכון 42.3 מיליארד דולר, סכום שני בגובהו רק ל־2018. חברת רובין הוד האמריקאית גייסה 1.3 מיליארד דולר במחצית השנייה של 2020.

 

 

ממשלות מעדיפות פינטק

 

לפי KPMG, אחת הסיבות לעלייה בהשקעות היא שממשלות בעולם נתנו עדיפות לפינטק. הבנק המרכזי הסיני knak החל בניסוי במטבע הדיגיטלי המקומי e-RMB במחוז שנזן; הרשות המוניטרית בסינגפור הנפיקה לראשונה שני רישיונות לבנקאות דיגיטלית לקונצרן Grab־Singtel ולענקית הטכנולוגיה SEA; ובנקים מרכזיים בהם הפד, הבנק המרכזי האירופי והבנק המרכזי של בריטניה, ניסחו מסגרת ודרישות כדי להכניס לשימוש מטבעות דיגיטליים.

 

ב־KPMG צופים כי ב־2021 תהיה האצה בפעילות הפינטק עם דגש על השקעות בתחום התשלומים - במיוחד בשווקים מתפתחים. כמו כן, צפויים להיות מיזוגים בין כמה מענקיות התשלומים. נכסי קריפטו, כך מעריכים ב־KPMG, יהפכו למיינסטרים. לבסוף, פיתוחים טכנולוגיים יחד עם מטבעות יציבים ועניין גובר במטבעות הדיגיטליים מצד הבנקים המרכזיים, עשויים ליצור הזדמנויות בתחום התשלומים חוצי הגבולות.  

 

הרגולציה לטובת הבלוקצ'יין

 

תת־התחום החם בפינטק, לפי KPMG, צפוי להיות הבלוקצ'יין - בזכות שינויים רגולטוריים ואף מדינות שמתנסות במטבעות דיגיטליים. הצפי הוא שבנקים מרכזיים יפתחו וישכללו מטבעות דיגיטליים, שיותר משקיעים מוסדיים ייכנסו לזירה של נכסים וירטואליים, שתהיה השקעה רבה יותר בפתרונות הקשורים לתפעול, ושיונפקו מטבעות על ידי מותגים מיינסטרימים.

 

תחום התשלומים צפוי לצמוח בעקבות הקורונה על רקע האצת הדיגיטציה וביקוש למודלי תשלומים אלטרנטיביים. כמו כן, יותר ויותר חברות טכנולוגיה גדולות וחברות שלא מעניקות שירותים פיננסיים במהותן, החלו להציע גם שירותים פיננסיים. בעוד שחברות תשלומים B2B הציעו בעבר מוצרים פשוטים כמו חשבוניות או המרת כספים, כעת הם מפתחות יכולות חדשות.

 

ב־2021 ההזדמנויות בתחום התשלומים יהיו בבנקאות, בשירותי "קנה עכשיו, שלם אחר כך" ובפלטפורמות של בנקאות כשירות ופתרונות תשלום כלולים, מעריכים ב־KPMG. תחום הביטוח (Insurtech) היה חם ב־2020 עם השקעות מצד קרנות הון סיכון ותאגידים גדולים שהבינו בעקבות הקורונה את הצורך בדיגיטציה.

 

למרות השנה הקשה שהייתה לתחום ה־wealthtech (טכנולוגיות לניהול השקעות), ב־KPMG צופים שהשנה יווצרו הזדמנויות חדשות סביב נדל"ן וכן שהחברות יתמקדו בחסינות תפעולית על מנת שחברות ניהול נכסים יוכלו להתכונן טוב יותר לאירועים כגון קורונה.

 

לבסוף, תחום אבטחת הסייבר היה אחד מהצומחים ב־2020 כשההשקעות בו גדלו פי ארבע ל־2 מיליארד דולר. עסקים ברחבי העולם נאלצו לספק לעובדיהם במהירות גישה למערכות העבודה מרחוק, מה שהוביל לפריחה בתחום הענן. להערכת הפירמה, תחום ניתוח התנהגות עבור ניהול ומניעת הונאות יזכה לעניין ותהיה צמיחה נוספת בהשקעות הקשורות לאבטחת סייבר.

 

"עם מספר הולך וגדל של חברות פינטק שמתמקדות בתחום ובנקים שמחפשים פתרונות חדשים ללקוחות שלהם, בנקאות פתוחה מקבלת יותר ויותר תשומת לב בישראל. בשנה הקרובה נצפה לראות השקעה גוברת בתשתיות שיאפשרו פעילויות אלו", אומרת אילנית נבון אדסמן, שותפה וראש מחלקת ניהול סיכונים פיננסים ב־KPMG סומך חייקין.

x