$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

בשם השוויון: גיטהאב פיטרה עובד שהתריע מפני מפגינים נאצים

עובד ממוצא יהודי הזהיר את עמיתיו לעבודה מפני מפגינים נאצים ברחובות וושינגטון ופוטר על ידי גיטהאב. למרות המחאה, בחברה עדיין מתעקשים שמדובר בפעולה שבאה לרסן התבטאויות קיצוניות

עומר כביר 11:0514.01.21
הביטוי "קיצונים משני הצדדים", שמיוחס ליאיר לפיד, כבר הוגחך מאות פעמים בהקשר של הפוליטיקה הישראלית, כאשר צד אחד עסוק בהפגנות שלוות בעיקרן והצד השני עסוק באלימות נגד פלסטינים ושוטרים. המקבילה האמריקאית שלו, שנטבעה על ידי דונלד טראמפ (אנשים מאוד טובים בשני הצדדים, very fine people on both sides) התייחסה למשתתפי הפגנה של הימין הפשיסטי בשארלוטסוויל, במהלכה מחבל לבן ביצע פיגוע דריסה נגד מפגינים שלווים ורצח אחת מהם.

 

אמירות מסוג זה משקפות את הצורך המופרך ליצור איזון, להראות שקיצוניות תמיד מובילה לאלימות ולפגיעה בגוף, לכבד דעות משני צדי המתרס, להתייחס בצורה זהה למפגינים שדורשים שוויון זכויות וצדק חברתי ולמפגינים שדורשים מהפכה אלימה (סתם, לא באמת. הפגנות השמאל בארה"ב זכו לתגובה משטרתית אלימה וחריפה, בשעה ששוטרים הצלטמו לסלפי עם הפושעים שפלשו לגבעת הקפיטול). אבל אין מקום לייצר איזון מזויף בין גזענים ואנטישמים שמסיתים לשנאה ולאלימות לבין פעילים רדיקלים בסוגיות כמו אנטיפשיזם או זכויות אזרח. ופעמים רבות כשמנסים לייצר איזון כזה התוצאה נעה על הסקאלה בין מביכה להרסנית. ע"ע מקרה גיטהאב (GitHub) מהשבוע האחרון.

 

 

מגפינים ניאו נאצים בארה"ב מגפינים ניאו נאצים בארה"ב צילום: אי.אף.פי

 

גיטהאב, שנרכשה על ידי מיקרוסופט ב-2018, היא חברה לניהול ואחסון מקוון של קוד תוכנה. כמי שפעילותה מושתת על עקרונות כמו שיתוף וקוד פתוח, יש לחברה תדמית ליברלית ומקבלת. התדמית הזו נסדקה בעקבות הודעה שפרסם אחד מעובדיה בערוץ הסלאק הפנימי של החברה ביום המצור על הקפיטול, ב-6 בינואר.

 

לפי דיווח של אתר "ביזנס אינסיידר", העובד, יהודי במוצאו שקרובי משפחתו נספו בשואה, הזהיר את עמיתיו בוושינגטון די.סי: "תישארו בבית חברים, נאצים מסתובבים". פעמים רבות המילה נאצים נזרקת כלאחר יד באופן שמזנה את המושג ואת הזוועות שביצעו הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה. אבל הפעם, לא מדובר היה בהגזמה. רבים מהפושטים על הקפיטול זוהו כניאו-נאצים, תומכי עליונות לבנה וסתם גזענים. כמה מהם צולמו כשהם עוטים חולצות עם כיתוב ניאו-נאצי במופגן, כמו כזו שמכריזה שהלובש שלה הוא חלק מהצוות באושוויץ, או אחרת עם הכיתוב 6MWE, ראשי תיבות באנגלית של "6 מיליון זה לא מספיק". במקרה זה, באמת היו נאצים שהסתובבו בחוץ, וחיפשו ראשים לנפץ או שלטונות דמוקרטיים להפיל, והאזהרה של העובד היתה מדויקת לחלוטין.

 

אבל זו הנקודה שבה הופעל מנגנון קיצוניים משני הצדדים, כשמי שסומן כקיצוני מהצד השני הוא העובד שפרסם את האזהרה. עמית לעבודה ביקר אותו על שימוש ברטוריקה מפלגת – ברוח ההשוואה המקובלת, ועורר ויכוח סוער בחברה. באותו יום ממש, מחלקת כוח האדם בחברה נזפה בעובד על השימוש במילה "נאצי" במקום העבודה. בואו נתעכב על זה, כי זה באמת מדהים: עובד יהודי שקרא לנאצים בשמם, ננזף על כך.

 

יומיים לאחר מכן, הוא פוטר בגין העילה הלא ברורה של "דפוס התנהגות" . "לא ידעתי שכיהודי יהיה כל כך מקטב להגיד את המילה הזו", כתב העובד לשעבר, שביקש להישאר בעילום שם, בקבוצת סלאק של עובדים יהודים. הוא הוסיף שאין בכוונתו לעבוד עוד בעולם הטכנולוגיה, בגלל התרבות ה"רעילה" שלו. בשיחה עם "ביזנס אינסיידר" אמר העובד שכתב את הדברים מתוך חשש אמיתי לבני משפחתו ולעמיתיו באוזר. "פחדתי בשביל האנשים שם. היה בלבול לגבי הדברים שכתבתי", הוסיף.

 

עמק הסיליקון עמק הסיליקון צילום: שאטרסטוק

 

הפיטורים לא עברו בשקט. 200 מ-1,700 עובדי גיטהאב חתמו על מכתב שבו הם דורשים מההנהלה למסור תשובות על הפיטורים, מבקשים לנקוט בעמדה תקיפה יותר נגד אנטישמיות ועליונות לבנה, ואומרים שהם כבר לא מרגישים בטוחים במקום העבודה שלהם.

 

המחאה הפנימית אילצה את מנכ"ל גיטהאב, נאט פרידמן, להגיב ובהודעה פנימית לעובדים הוא הבטיח לבחון את הנסיבות שהובילו לפיטורים. "אנטישמיות, ניאו-נאציזם ועליונות לבנה – לצד כל סוגי הגזענות האחרים – הם מתועבים ואין להם מקום בעולם, ובמיוחד בקהילה שלנו", הוא כתב ביום שני.

 

ואולם, דברים שכתבה סמנכ"לית התפעול של החברה, אריקה ברשייה, העלו תהיות לגבי על מי החברה מטילה את האשמה. "גיטהאב לא סובלת אפליה, הטרדה או נקמה. נקודה. אם נלמד על פעולות שלא תואמות את המדיניות או את הערכים שלנו, נחקור אותן ביסודיות וננקוט בפעולה מתאימה", היא אמרה שבמה שיכול להתפרש כהצדקה של הפיטורים.

 

העובד שפוטר נפל קורבן לדיכוטומיה הכושלת של קיצונים משני הצדדים. הוא השתמש במילה חריפה במיוחד, ופוטר במהירות על ידי מקום העבודה שלו שכנראה מצא את המילה אסורה וקיצונית מדי. זה נכון שיש קיצונים משני הצדדים, אבל המציאות היא שכמעט תמיד רק קיצונים מצד אחד נוקטים באלימות שגובה פעמים רבות חיי אדם. היחס לא צריך להיות זהה, והאיזון המזויף שמנסים ליצור בין שני הצדדים רק פוגע ומחליש את המוסדות הדמוקרטיים ואת מי שמבקשים להילחם בקיצונים המסוכנים באמת.

 

המקרה של גיטהאב גם שם את הזרקור על בעיה עמוקה יותר בעמק הסיליקון, שקשורה להעדר הגיוון המגדרי והגזעי של עולם הטכנולוגיה. "תעשיית הטכנולוגיה מאוד מבודד וצר אופקים", אמר העובד שפוטר ל"ביזנס אינסיידר". "זו יכולה להיות הזדמנות לאנשים לראות עליונות לבנה כבעיה. זו לא רק סוגיה תרבותית, זו יכולה להיות סוגיה מבנית".

 

העובד קצת עדין בדבריו. העיתונאית האמריקאית טליה לוין, שחוקרת גזענות ועליונות לבנה ברשת, סיפרה בראיון שמתפרסם היום (ה') ב"מוסף כלכליסט", שלעובדי ההייטק יש נוכחות בולטת בקהילות הקיצוניות השונות בתחום זה. קשה, אולי בלתי-אפשרי, לשפוט כמה ניאו-נאצים ותומכי עליונות לבנה יש בעמק הסיליקון – רובם שומרים את עמדותיהם בסוד, יודעים שישלמו מחיר חברתי עם האמת עליהם תיחשף.

 

אבל לאור השיעור הגבוה יחסית של גברים לבנים בעולם הטכנולוגיה, ובפרט השיעור הגבוה שלהם בעמדות מפתח, ייתכן שהנוכחות של אנטישמים תומכי עליונות לבנה לא מבוטלת, ואולי אפילו מעצבת באופן זה או אחר את המדיניות וקבלת ההחלטות של החברות השונות. מספיק רק ניאו-נאצי אחד במסווה כדי שיצביע על אמירה כלשהי כקיצונית או מפלגת על מנת לגלגל כדור שלג שסופו בפיטורים מזורזים. זו גם סוגיה שחברות טכנולוגיה צריכות להתמודד אתה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x