$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אפל מתנגדת לשימוש בעובדי כפייה, אבל גם לחוק שיעצור את המנהג

הקונגרס האמריקאי מקדם בימים אלו הצעת חוק שתשים סוף לשימוש בעובדי כפייה ואסירים במפעלי הייצור בסין, ביניהם גם המפעלים של אפל. ענקית הטכנולוגיה, שמתיימרת להציג את עצמה כמי שמצדדת בזכויות העובדים, עושה כיום מאמצים להחלשת החוק החדש מחשש לפגיעה הכלכלית בה

עומר כביר 10:2322.11.20
האויגורים, מיעוט מוסלמי שמתגורר בעיקר במחוז שינג'יאנג בדרום מערב סין, הם בין האוכלוסיות הרדופות במדינה, וחייהם נראים לא פעם כמו סרט דיסאוטופי על מדינת משטרת עתידינית. החל מסריקות ביומטריות שמגיעות עד לאברים הפנימיים, עבור ברישות רחובות במערך של מצלמות זיהוי פנים, ועד לשימוש בבינה מלאכותית לזיהוי ודירוג פעילים פוליטיים ושליחתם למחנות חינוך מחדש. לפי הערכות, יותר ממיליון אויגורים נשלחו למחנות אלו, שמזכירים ביותר ממובן אחד ה מחנות ריכוז.

 

במרץ האחרון נחשף שהשלטונות הסינים החלו לשלוח אויגורים לעבודות כפייה במפעלים שמספקים מוצרים או רכיבים לחברות מקומיות ומערביות. העבודה מתבצעת תחת איומים (דוגמת שליחה למעצר או פגיעה בבני משפחה), תוך ניטור מתמיד מצד אנשי אבטחה באמצעים דיגיטליים והגבלה של חופש התנועה . העובדים האויגורים מופרדים מעובדים "רגילים", משוכנים במעונות ייעודים ומועברים למפעלים ברכבות ייעודיות. תנאי העבודה פוגעניים וכוללים ניהול "צבאי" ואיסור על קיום מנהגים דתיים. שיעורי אינדוקטרינציה פוליטית ולימודי מנדרינית הם חובה. מדובר, למעשה, בעבדות מודרנית של מיעוט נטול זכויות בשירות משטר טוטליטרי.

 

עובדי מפעל פוקסקון עובדי מפעל פוקסקון

 

אחת החברות המערביות שמוזכרות במפורש בדו"ח שחשף את עבודות הכפייה היא אפל, מהיצרניות הזרות הגדולות בסין, שמפעלים שפועלים בעבורה, כולל מפעל פוקסקון המייצר מחצית מהאייפונים בעולם והעניק לעיר שבה הוא ממוקם את הכינוי "אייפון סיטי", מקבלים מאות או אלפי אויגורים עובדי כפייה.

 

מבין ענקיות הטכנולוגיה, אפל ממוקמת בצד המואר יותר של הסקאלה. המודל העסקי שלה מבוסס על גביית תשלום מהמשתמשים, ללא פלישה מאסיבית לפרטיות שלהם, ובהתאם היא מובילה בהגנה על פרטיות משתמשים לא רק בכל הנוגע לפעילות שלהם מולה, אלא גם בפיתוח כלים שמגינים על פרטיותם בפעילות מול שחקניות אחרות בפלטפורמות שלה. היא גם מובילה במדיניות הסביבתית שלה ומתעדת להגיע לאיזון מלא בפליטות הפחמן שלה עד 2030 – יעד שאפתני בהרבה מזה שלפי מדענים דרוש על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות.

 

לא הכל מושלם בעולם של אפל (העימותים עם מפתחים ובראשם אפיק גיימס על תנאי הפעילו באספטור הם הוכחה לכך), אבל באופן כללי היא לא נחשבת לחברה שהמוצרים שלה או ההתנהגות שלה אקטיבית הורסים את העולם או מחרבים את יחסי העבודה, מה שבהחלט ֿאפשר לומר על ענקיות דוגמת פייסבוק, גוגל או אמזון. ואולם, דיווח של ה"וושינגטון פוסט" נותן סיבה טובה לשקול שינוי ביחס לאפל, במיוחד בכל הנוגע למה שקורה במפעלים שלה בסין.

טים קוק מנכ"ל אפל ביקור במפעלי פוקסקון טים קוק מנכ"ל אפל ביקור במפעלי פוקסקון צילום: בלומברג

 

בימים אלו, מקודמת בקונגרס האמריקאי הצעת חוק שתחייב חברות מארה"ב לוודא שמפעלים בסין שמייצרים בעבורן לא עושים שימוש באסירים או עובדי כפייה בני האוכלוסיה האויגורית. הצעת החוק כבר אושרה בבית הנבחרים בספטמבר ברוב גורף וחוצה-מפלגות של 406 תומכים לעומת 3 מתנגדים בלבד, ונמצאת בהליכי אישור בסנאט. היא תחייב את החברות להצהיר בפני הרשות לניירות ערך (SEC) שמפעליה לא עושים שימוש בעובדי כפייה משינג'יאנג, ובמקרה שהתברר שההצהרה זו תתגלה כשגויה, ניתן יהיה לתבוע את החברה. אישור הצעת החוק יהיה צעד חשוב לבלימת, או לפחות האטת, הניצול וההתעללות של שלטונות סין באויגורים ויישומו המוצלח יביא למעשה להפסקת העבודה הכפויה שלהם.

 

אבל אפל, משום מה, לא כל כך בעד הרעיון הזה ולפי הדיווח, לוביסטים מטעם החברה פועלים להחלשת הצעת החוק. לדברי שני עובדי קונגרס, בשיחות פרטיות עם מחוקקקים, נציגים מאפל (בדומה לחברות רבות אחרות אגב) התנגדו לחוק בניסוחו הנוכחי. העובדים לא פרטו אילו סעיפים בדיוק מבקשת אפל למחוק או לשנות, אך אמרו שאפל מנסה לדלל את הצעת החוק. "מה שאפל רוצה זה שכולנו נשב ונדבר, ושלא יהיו השלכות אמיתיות", אמרה ל"וושינגטון פוסט" קת'י פיינגולג, מנהלת המחלקה הבינלאומית של ארגון AFL-CIO, שתומך בהצעת החוק. "הם בהלם, כי זו הפעם הראשונה שיכולה להיות אכיפה אפקטיבית אמיתית".

 

בתגובה שמסרה לעיתון הצהירה אפל שהיא סולדת מעבודת כפייה ותומכת במטרות החוק, ושמוקדם יותר השנה אף ערכה חקירה שלא זיהתה עובדי כפייה בשרשרת האספקה שלה בסין (וזאת, בניגוד לממצאי הדו"ח ממרץ). ואולם, החברה לא התייחסה לסוגיה שבלב הדיווח, ובפרט לא הכחישה את מאמצי הלובינג שלה לדלול החוק – מה שניתן ואפשר לפרש כהודאה שבשתיקה באמיתות הדיווח.

 

בכל הנוגע לבעיות בתנאי העבודה במפעליה, אפל מאוד טובה בהצהרות. פעם אחר פעם היא מתחייבת לשיפור התנאים, אחרי שמתגלות הפרות כלשהן של זכויות אדם או אפילו של חוקי העבודה הגמישיםשל סין. ובאמת, היא פועלת נקודתית לשיפור ההפרות שנתגלו, אפילו מפרסמת דו"חות נרחבים בנושא, אך הבעיות לא אף פעם לא נעלמות לחלוטין.

 

כך גם בכל הנוגע לעבודת הכפייה של האויגורים. בעדותו בפני הקונגרס ביולי אמר מנכ"ל אפל, טים קוק: "עבודת כפייה היא דבר מתועב. אנחנו לא נסבול את זה באפל, ונחסל מערכת יחסים עם ספק אם נמצא מקרה שכזה". אפל, כמה נוח, לא מצאה מקרה שכזה אפילו לא באחד מ-1,142 הספקים שלה, שפזורים ב-49 מדינות, ולשמחתה לא נאלצה לחסל שום מערכת יחסים.

 

אבל כשמגיעה ההזדמנות לעמוד לצד מהלך משמעותי להגבלת עבודת הכפייה בסין, אפל משום מה מציבה מחסומים והתנגדויות לא ברורות במקום לצאת בתמיכה ברורה ובלתי מסוייגת בהצעת החוק. זה מרתיח במיוחד כי אפל אפילו לא יכולה לתרץ את השתיקה שלה בצורך (הלא-מוצדק) של הורדת עלויות ייצור. לא מדובר כאן בחברת ביגוד עם שולי רווח נמוכים או בחברה שספגה פגיעה משמעותית כתוצאה מהמשבר הכלכלי.

מפעל פוקסקון בסין מפעל פוקסקון בסין

 

אפל, כמו כל ענקיות הטכנולוגיה, נמצאת בתקופת שגשוג ברבעונים האחרונים ומוכרת את המוצרים שלה עם שולי רווח משמעותיים. עבודת הכפייה במפעליה, אם אכן מתקיימת, אינה ההבדל בין רווח להפסד אלא ברווח עצום לרווח עצום קצת פחות. אפל יכולה לנקוט במהלכים נחרצים יותר לשמירה על זכויות האדם במפעליה, להוביל את התמיכה בהצעת החוק ולקדם אפילו הצעות חוק נרחבות יותר ברוח דומה, ועדיין לגרוף רווחים של מיליארדי דולרים ברבעון. אם היא מתנגדת להצעת חוק זאת, אי אפשר שלא לפרש זאת כתאוות בצע.

 

לחברה יש עדיין פתח מילוט, שיאפשר לה לרדת מהעץ ולשפר את תדמיתה. הדיווח ב"וושינגטון פוסט" היה דל בפרטים, ולדברי כתבת "אקסיוס" בסין, מקורות שדיברה איתם טוענים שהכתבה לא אפיינה נכון את עמדת אפל לגבי הצעת החוק. התגובה הרשמית של החברה היתה מתחמקת, והתוצאה היא שלאפל יש עדיין חלון הזדמנויות להכחיש את הדיווח בצורה חד-משמעית, לצאת בהצהרה משמעותית על תמיכה בהצעת החוק ולסייע למחוקקים באישורה בנוסח הנוכחי. אם לא תעשה את זה, יהיה לה קשה להתגונן ממבקרים ששואלים איך אפשר לדעת שהאייפון 12, שנמכר בימים אלו בעשרות מיליוני יחידות, לא יוצר באמצעות עובדי כפייה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x