$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

מהפכת הנדל״ן והעבודה של צ'ק פוינט יוצאת לדרך

ענקית אבטחת המידע גיבשה מודל עבודה קבוע לעידן שאחרי הקורונה: תפסיק לקנות משרדים חדשים, תצמצם את שטחי המשרד הקיימים והעובדים יעבדו 2-3 פעמים בשבוע מהבית

מאיר אורבך 07:0808.11.20

מגפת הקורונה משנה את דפוסי העבודה בכל העולם. ענקית אבטחת המידע הישראלית צ’ק פוינט נענתה לאתגר והחליטה לחשב מסלול מחדש בכל הנוגע לתוכניות הנדל”ן ואופן העבודה שלה בישראל ובעולם.

 

ל”כלכליסט” נודע שההחלטה המשמעותית הראשונה אותה קיבלה החברה היא מעבר לעבודה באופן משולב. עובדי החברה יעברו לעבוד מהבית ומהמשרד בחלוקה שתיקבע בעתיד. כיום 80% מעובדי החברה עובדים מהבית.

 

צ’ק פוינט מצטרפת לצעדים שיזמו חברות ענק אחרות, למשל לייבפרסון, שהכריזה שכל פעילותה תתבצע רק מהבית והיא תוותר על משרדיה לחלוטין. גם ענקיות הייטק דוגמת אינטל, גוגל ומיקרוסופט כבר הודיעו לעובדיהן שימשיכו לעבוד מהבית עמוק לתוך שנת 2021, עם אפשרות להארכת משך הזמן.

 

 

להחלטה של צ'ק פוינט יש היבטים מעשיים. כיום מחזיקה החברה 30 אלף מ”ר בשני הבניינים המרכזים שלה - אחד בן 7 קומות והשני בעל 11 קומות וחניון של 4 קומות. מעבר לכך שוכרת החברה 3,000 מ”ר משרדים במגדלי אלון. צ’ק פוינט אינה מתכוונת לחדש את החוזים במקום. לחברה גם 75 משרדים בעולם שיושפעו אף הם מהשינוי.

 

צ’ק פוינט מעסיקה 5,500 עובדים בכל העולם, מתוכם 2,400 בישראל. המשרדים בישראל כוללים אודיטוריום, מרכז מבקרים, מכון כושר, קומת ״חוף״ המדמה חוף ים (משחקים, ערסלים), 20 חדרי כיף, קריית הדרכה, חדר אוכל ועוד. כאמור, מאז חודש מרץ השנה עובדי החברה יכולים לבחור באם לעבוד מהמשרד או מהבית, כשבפועל כ־80% מהם עובדים מהבית.

 

מוותרים על הנדל”ן

 

בשיחה עם “כלכליסט” מאשרת נירית שניידר, מנהלת התפעול והנדל”ן של החברה את הפרטים ואומרת כי "אנחנו מתחילים בפיילוט שיאפשר לשלב בין עבודה במשרד ובבית באופן שיהיה מיטבי. לאחר סיום הפיילוט נוכל לקבוע איך יראו ימי העבודה מהבית ומהמשרד ואיך יתבצע סידור העבודה העתידי. עד היום החברה עבדה רק מהמשרדים, ובגלל הקורונה, תוך שבועיים, 99% מהעובדים עברו לעבוד בבית וכיום 80% מהם פעילים מהבית. החברה עושה סקרים שמראים שהעובדים רוצים לשלב בין העבודה מהבית למשרד. מהבדיקה שלנו מרבית העובדים רוצים תמהיל של לפחות יומיים במשרד או בבית".

 

אחת הנגזרות המשמעותיות ביותר של החלטה זו היא תפיסת הנדל”ן של החברה. עד לא מזמן פעלה החברה כדי לחפש משרדים חדשים עבור עובדיה ואף בחנה אפשרויות לשכור בניין חדש נוסף עבור החברה.

 

 

בית צ'ק פוינט בתל אביב בית צ'ק פוינט בתל אביב צילום: אילן ספירא

 

נירית שניידר אומרת ל”כלכליסט” שלעת עתה כל התוכניות האלה נעצרות. "ההחלטה החדשה משנה לגמרי את תפיסת הנדל”ן שלנו. הנדל”ן העתידי יהיה גמיש ונגיש. אני רואה מצב שבו חדר שמשמש כיום למנהל ישמש מחר כחדר ישיבות וחדר של עובד ישמש כחדר ישיבות ביום המחרת. מן הסתם זה יקטין את הצורך בנדל”ן. אם בעבר הגיעו כל יום וחדרי הישיבות היו חדרי ישיבות - ניצור סביבה גמישה שמשתנה ברמה היומית ותהיה לזה השפעה בצורך שלנו בנדל”ן".

 

לדברי שניידר, "יש לנו בישראל שלוש קומות במגדלי אלון שלגבי אחת מהן הודענו שאנחנו מחזירים בסוף השנה. בשתי קומות נוספות יש חוזים ארוכי טווח ואין לנו החלטה עדיין לגביהן. עיקר המאמצים יושקעו בבניין שלנו. אנחנו נפסיק לחפש נדל”ן. המצב החדש מייתר את הצורך בנדל”ן נוסף".

כמו כן, כחלק מהשינוי העובר על החברה היא משיקה היום תחרות בין מעצבים, אדריכלים ואנשי מקצוע מהתחום כדי שיסייעו לה לתכנן את המשרדים העתידיים של החברה.

 

גיל שויד גיל שויד צילום: שאול גולן

 

"אנחנו מחפשים את הרעיון הבא, והוא לא חייב לבוא ממשרדי ההאדריכלים המוכרים, אלא להיפך אנחנו פותחים את זה לכולם”, אומרת שניידר. “אני לא מצפה לתוכנית מלאה אלא לקונספט שייתן תמונה וחזון של איך אמורים להיראות משרדי העתיד. זה אמור להיות משרד גמיש שלא מגיעים אליו כל יום, שהשינויים בו קלים והחומרים בו יהיו זמינים ונגישים. לא צריך אדריכל בכיר אלא מישהו עם רעיון חדשני שנשמח לשמוע ולשתף את העולם".

 

בכוונת צ’ק פוינט לשתף בתוצרים של התחרות חברות נוספות אשר ירצו אף הן לשנות את קונספט המשרדים שלהן, וזאת באופן חופשי וללא תמורה.

 

נירית שניידר נירית שניידר צילום: אילן ספירא

שניידר מוסיפה כי מדובר בתחרות נושאת פרסים שנעים בין 15 אלף דולר למקום הראשון, 5,000 דולר למקום השני ו־2,500 דולר למקום השלישי. “אם הזוכה יהיה איש מקצוע שיוכל ליישם את הקונספט המוצע זה יינתן לו”, מבהירה שניידר. “ואם זה יהיה בן אדם לא מהתחום אלא סטודנט בלי אמצעים מאחוריו אז ניישם אותו בעצמנו. התחרות תצא לדרך בימים הקרובים ותוך חודש נקבל הצעות מתוכן נבחר את הרעיון המנצח, כשהכוונה בתוך חודשיים שלושה לצאת לדרך", מסכמת שניידר.

 

מצ׳ק פוינט הוסיפו בהקשר זה כי ״אנחנו חיים בעולם חדש במובנים רבים ובטוחים שרעיונות טובים קיימים בכל רחבי המדינה, ולכן לא מגבילים את התחרות הזו רק לאנשי מקצוע מהתחום. נשמח לשתף ברעיונות שנקבל עוד חברות וגופים בישראל שיעברו כמונו למודל עבודה משולב, וכמובן שהרעיונות שנקבל יכולים להיות רלבנטיים גם למשרדינו בכל העולם״.

 

זעזועים בכלכלה העולמית

 

בסוף אוקטובר דיווחה צ’ק פוינט על התוצאות העיסקיות של הרבעון השלישי. החברה רשמה הכנסות של 509 מיליון דולר, מעט יותר מהתחזיות שהיו 504 מיליון דולר.

 

הרווח התפעולי הסתכם ב־231 מיליון דולר, 45% מתוך ההכנסות. הרווח הנקי עלה ב־7% ל־217 מיליון דולר. צ׳ק פוינט צופה הכנסות של 575-525 מיליון דולר ברבעון הרביעי, הנחשב לחזק באופן מסורתי.

 

בתגובה למצב השורר בעולם אמר גיל שויד מנכ”ל החברה ואחד ממייסדיה ש"העולם עוד לא נפתח, אפילו להיפך. עכשיו רק 16% מהעובדים מגיעים למשרדים בעולם וזאת לעומת 20% ברבעון הקודם”. שויד הוסיף כי ”אירופה נכנסת לגל שני גדול, בארה”ב יש בחירות ועדיין גל ראשון של הקורונה. זה שהפגיעה של הקורונה בתעשיית הסייבר היא נמוכה אני מקווה שישאר כך, אבל הכלכלה העולמית משתנה. אנחנו כמובן מוטרדים כמו כל אזרח בעולם מהמצב של הכלכלה”.

 

הגל השני וחוסר הוודאות בעולם גורמים לחברות רבות לדחות את פתיחת המשרדים לעובדיהן. ענקיות התוכנה העולמיות אינן היחידות שהודיעו לעובדיהן שלפחות עד מחצית 2021 לא יחזרו לעבודה במשרדים. גם חברות שבבים דוגמת אינטל וקוואלקום לא יחזרו במהרה למשרדים וגם בחלקן החלו לדבר על מודל עבודה היברידי בדומה לצ’קפוינט.

 

המעבר לעבודה מהבית יצר מודלי עבודה חדשים כבר כיום אצל הרבה מאוד חברות. חלקן מבינות שחוסר התקשורת הפיזית בין העובדים פוגע בעבודה ולכן הן מתחילות ליזום פעילויות אשר אינן פגישות עבודה סטנדרטיות.

 

“הרבה מנהלים אצלנו החלו ליצור פגישות זום שאין בהן כל אג’נדה וכל עובד שרוצה יכול להצטרף לפגישות אלו ולהעלות רעיונות לספר על דברים שמפריעים לו או כל נושא אחר. מטרת הפגישות האלו היא עוד כלי כדי להתמודד עם המחסור בפגישות הפיזיות”, אומרת נירית שניידר.

 

חלק לא מבוטל מתעשיית ההייטק נהנה מפריחה בתקופת הקורונה. בעיקר הסקטורים של המסחר האלקטרוני, חברות דוגמת אמזון שפעילותה גדלה משמעותית בתקופה זו, חברות הסייבר שעקב העבודה מהבית עומדות בפני ביקושים רבים לפתרונות שונים - החל בהגנה על הרשת מפני תקיפות עובדים בבתיהם, דרך בניית רשתות תקשורת מאובטחות ועוד.

 

חברות נוספות שצומחות הן אלה שמספקות כלים שמאפשרים עבודה שיתופית, דוגמת חברת מאנדיי הישראלית שעל פי הערכה עומדת בפני הנפקה משמעותית בשווי של מעל ל־4 מיליארד דולר.

 

מחפשים פתרון יצירתי

ככל שיתארכו ימי השהות בבית וחברות יצטרכו למצא מודלים חדשים לעבודה, הביקוש לפתרונות יצירתיים יעלו. תעשייה אחת שיכולה להיפגע משמעותית מהמודל החדש היא תעשיית הנדל”ן למסחר. ענף זה רשם פריחה בזכות תעשיית ההייטק ששכרה קומות ללא אבחנה במגדלי עבודה שונים.

 

ייתכן שקריאת הכיוון של צ’ק פוינט תהיה תחילתו של גל בו חברות יבחרו לבנות מודלים חדשים אשר מסתפקים בנדל”ן מצומצם, המתאים את עצמו לעידן החדש ופחות שטחי נדל”ן עצומים למשרדים ושטחי חניה לכל העובדים.

 

בהצהרתה של צ’ק פוינט על כך שאין לה יותר צורך בנדל”ן משמעותי בקרוב, יש לשים לב להתייחסות הנגזרת גם לגיוס של עובדים בעתיד אשר ישתלבו במודל החדש.

 

בעבר, גיוסים של מאות עובדים היה גורם לביקוש מיידי לנדל”ן והחברה אף בחנה כבר מספר אתרים אפשריים לפני פרוץ המגפה לצורכי התרחבות. בחינה זו כאמור הופסקה לחלוטין עם היציאה לדרך של מודל העבודה החדש.

x