$
אפליקציות

טראמפ חתם: מיום ראשון ייחסמו בארה"ב וויצ'ט וטיקטוק

נשיא ארה"ב מתעקש שטיקטוק צריכה להיות בבעלות של רוב משקיעים אמריקאי. חתם על צו נשיאותי החוסם הורדה של האפליקציות הסיניות ומורה לחנויות האפליקציות של אפל, גוגל וצדדים שלישיים להסירן לאלתר. הצו ייכנס לתוקפו ב-20 בספטמבר

רפאל קאהאן 15:2318.09.20

הצרות של טיקטוק בארה"ב לא מפסיקות - להיפך הן מתגברות: על פי דיווח של סוכנות רויטרס היום (שישי), נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על צו נשיאותי החוסם הורדה של האפליקציות הסיניות טיקטוק ו-וויצ'אט בשטח המדינה. הצו מורה לחנויות האפליקציות של אפל, גוגל וצדדים שלישיים להסיר לאלתר את האפליקציות האלה. הצו ייכנס לתוקפו ב-20 בספטמבר. חסימת וויצ'אט שמהווה את אחת מדרכי התקשורת העיקריות בין סינים בארה"ב לקרוביהם בסין עשויה להוסיף לא מעט שמן למדורה שהבעירו בבית הלבן מול טיקטוק.

 

המהלך מהווה כנראה אמצעי לחץ על החברה להסכים לדיל שהוצע לה במסגרתו היא תוותר על השליטה על האפליקציה ותעביר אותה לגורמים אמריקאיים. לדברי גורמים בכירים הצו יכול להיות מבוטל לפני כניסתו לתוקף ביום ראשון הקרוב. טיקטוק כבר החלה במגעים עם אורקל להקמת הגוף הגלובלי שיתפעל את האפליקציה בנפרד מהפעילות הסינית. אך גם המהלך הזה גרם לבעיות לא מעטות. בין היתר בגלל התעקשות הממשל הסיני שלא יועברו טכנולוגיות וקניין רוחני סיני לשליטה אמריקאית.

 

טראמפ כבר יצא נגד ההבנות שכביכול הושגו בין טיקטוק לבין אורקל באמצע השבוע וכעת הוא מגביר את הלחץ. אחרי הצהרתו לפני יומיים על כך שעסקת טיקטוק ואורקל אינה מספקת, כעת מתפרסמות הסיבות לדבריו. הוול סטריט ג'ורנל פרסם אמש (ה') שהנשיא מעוניין לראות רוב אמריקאי של משקיעים שיחזיקו במניות בייטדאנס, חברת האם של האפליקציה, או לחלופין הקמה של חברה מקומית שתחזיק בפעילות האמריקאית של טיקטוק ושתהיה בבעלות אמריקאית או לפחות של רוב אמריקאי.

 

הנשיא טראמפ. חתם על הצו הנשיא טראמפ. חתם על הצו צילום: בלומברג

 

 

המצב הנוכחי של בייטדאנס אינו מאוד רחוק מהדרישות של הבית הלבן, שנדחפות בידי שר האוצר סטיבן מנוצ'ין ובכירים נוספים בממשל ובקהילת משקיעי ההייטק. כבר כיום כ-40% מהחברה הסינית מוחזקים בידי משקיעים אמריקאיים: הקרנות סקויה וג'נרל אטלנטיק. 25% מוחזקים בידי ז'אנג יימינג, מייסד בייטדאנס, כ-20% נוספים מוחזקים בידי עובדים של החברה וה-25% הנותרים מוחזקים בידי משקיעים לא אמריקאיים.

 

המבנה החדש שאליו שואפים בבית הלבן כולל העברה של כל הנכסים האמריקאיים של טיקטוק לידי חברה שתוקם לשם כך בארה"ב. בחברה החדשה יהיו שותפות גם וולמארט ואורקל, כך לפי מקור של הג'ורנל המקורב לדיונים בנושא. ביחד, היקף המשקיעים בחברה יעבור בקלות את ה-50% - או לפחות זו התוכנית. אך מסתבר שכמה מהבכירים והמשקיעים האמריקאים אינם מסתפקים גם בכך ומעוניינים בנתח הרבה יותר משמעותי. עם זאת הדרך היחידה שבה זה יוכל להתבצע כוללת הנפקה של החברה לבורסה. מה שעשוי גם לחזור אליהם כבומרנג ולאפשר למשקיעים סינים לרכוש מחדש את השליטה בעקיפין.

 

 

מייסד ומנכ"ל בייטדאנס ג'אנג יימינג מייסד ומנכ"ל בייטדאנס ג'אנג יימינג צילום: בלומברג

 

 

קשה שלא להבחין שהמהלכים השונים מהווים סוג של תחרות כיפופי ידיים בין סין לטראמפ. לאחרון חשוב מאוד לא להצטייר כמי שנכשל או הפסיד לסינים. הבחירות שנערכות בעוד חודשיים עשויות להיות מוכרעות בקולות בודדים וכל מהלך שלא ייראה טוב בעיני תומכיו ייתן תחמושת ליריביו. בנוסף ישנה באמת דאגה כנה של האמריקאים על השימוש שעשויה בייג'ינג לעשות עם מידע של אזרחים אמריקאיים - רובם קטינים - שמוחזק בשטחה. רק השבוע נחשף מאגר נתונים של מיליוני פרטים אישיים של אישים בכירים מרחבי העולם שהוחזק בידי חברה סינית שכנראה ניסתה להציע אותו לצבא.

 

המידע הושג בעזרת טכניקה שנקראת "קצירה", המאפשרת לסרוק מקורות מידע גלויים כגון רשתות חברתיות, ומשם להשיג נתונים פרטיים. נתונים אלה יכולים לאחר מכן לעבור מיטוב ולשמש לפעולות פולשניות. כך למשל ניתן לבנות עץ משפחתי של כל בכיר כולל פעילויות של בני משפחתו. מיותר לציין עד כמה סוג כזה של מאגר יכול לשמש גם כנשק בידי סוכנויות ביון או במסגרת פעולות חסויות.

 

קווין מאייר. התפטר מתפקידו כמנכ"ל טיקטוק קווין מאייר. התפטר מתפקידו כמנכ"ל טיקטוק צילום: גטי אימג'ס

 

 

בטיקטוק הבינו את זה היטב, ולאחר שקווין מאייר, בכיר דיסני לשעבר שמונה למנכ''ל הפעילות האמריקאית, עזב את המושכות מסתבר שאחד המועמדים להחליפו הוא לא פחות מקווין סיסטורם, לשעבר ממייסדי אינסטגרם.לא ברור אם כל המהלכים האלה יבשילו לכדי עסקה שטראמפ יאשר, אך מדובר במצב מעניין. עד כה נמנעו שלטונות סין להגיב למהלכים באופן פומבי למעט כשהודיעו שהם מתנגדים למסירת קניין רוחני סיני לשליטה אמריקאית.

 

אך יכול מאוד להיות שהמצב הנוכחי בו טיקטוק נחסמה גם בהודו וכעת עשויה להיות כך גם בארה"ב, יכריח את בייטדאנס להחליט מאיזה צד היא מעדיפה להרוויח. אם סין תהווה שוק מספיק מפתה, יכול להיות שהיא תסכים למהלך ותעדיף ללכת עם המתווה האמריקאי, ולהיפטר מהפעילות בארה"ב לטובת אחזקת מיעוט בה. אבל אם בבייג'ינג יחליטו לקבוע את הגבול לאיומים האמריקאיים במידור הסינים מהעסקה, יכול גם להיות שלבייטדאנס לא תהיה ברירה והיא תיאלץ לוותר גם על הודו - השוק הרווחי ביותר שלה מחוץ לסין - וגם על ארה"ב שהוא השוק בעל פוטנציאל ההכנסות הגדול ביותר כיום עם כמעט 100 מיליון משתמשים.
x