$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייק ניוז על סטרואידים: כיצד תיאוריות הקשר מאיימות על הדמוקרטיה

ציבור בוחרים פעיל, רציונלי ומעודכן בעובדות הוא אבן היסוד של כל משטר דמוקרטי. תיאוריות הקשר שמציפות את הרשת משעבדות את המאמין בכל הווייתו אליהן, מעצבות את כל תפיסת עולמו וצובעות את הדרך שבה הוא רואה את המתרחש סביבו

עומר כביר 10:1116.09.20
אם צריך לבחור את המאפיין הגדול ביותר של הבחירות לנשיאות ארה"ב לפני 4 שנים, אלו יהיו כנראה הפייק ניוז. הידיעות השקריות, חלקן הופצו על ידי גורמים שפעלו בשירות רוסיה, אחרות על ידי גורמים פרטיים שחיפשו רווח מהיר באמצעות הפצת הידיעות והנעת גולשים לאתרי חדשות מזויפים שהקימו.

 

הפייק ניוז מילאו כל חלק במערכת הבחירות ההיא, היו הדבר הבולט ביותר לכל אורך הקמפיין. מידיעות על מצבה הבריאותי הרעוע של הילרי קלינטון, עבור בדיווחים על כך שה-FBI חוקר את קלינטון ומקורביה על רצח של עובד הקמפיין שלה, ועד זיופים שלפיהם האפיפיור תומך במועמדותו של טראמפ. הכל שקרים, הכל התפרס ברשתות בצורה רחבה והשפיע כנראה באופן משמעותי על התוצאה. 

 

פייק ניוז פייק ניוז צילום: שאטרסטוק

 

ואם נצטרך לבחור את המאפיין הגדול של בחירות 2020, יהיו אלו תיאוריית הקשר השונות. במובנים רבים, תיאוריית הקשר שמציפות את הרשת בימים אלו הן המשכן של הפייק ניוז באמצעים אחרים. גם במרכזן עומד מידע שקרי, אך הפעם כזה שנארג לסבך רחב של קונספירציה מורכבת ומסועפת. ואם פייק ניוז נוצרו והופצו בעיקר על ידי גורמים ספציפיים בעלי אינטרסים, תיאוריות קשר מצליחות הן אורגניזם מורכב שבנוי ממאות אלפי או מיליוני פרטים – כל אחד מהם תורם את חלקו בבנייה, פענוח והפצה של התיאוריה. זה פייק ניוז על סטרואידים, ובהשלכה ההשפעה שלהן עלולה להיות מזיקה לא פחות.

 

קוראי המדור הזה כבר זכו, לצערם, להיחשף לתופעת הקונספירציה שמכונה QAnon , כנראה תיאוריית הקשר בעלת קצב הצמיחה המהיר ביותר בהיסטוריה המודרנית, שאוחזת במיליוני מעריצים מושבעים. אבל היא לא היחידה בשטח, ובדיקה לא מחייבת שערך מגזין טיים, באמצעות ראיונות עם יותר מ-80 תושבים ברחבי וויסקונסין בתחילת ספטמבר גילתה ש-1 מכל חמישה מחזיק באמונות או רעיונות כלשהם שקשורים לתיאוריית קשר או או אחרת. החל מ-QAnon (שבמרכזה האמונה שטראמפ נבחר כדי להלחם בקבאל כלל-עולמי של פדופילים שטניסטים שמנהל בחשאי את הממשלים השונים), ועד התפיסה שהמגיפה הנוכחית היא לא יותר מהונאה.

 

קלי פרו, מעצבת שיער מקנושה, שהזדהתה כתומכת טראמפ טענה לקנוניה נגדו. "למה החדשות שונאים את הנשיא כל כך. נכנסתי למחילת ארנב. התחלתי לעשות הרבה מחקר", היא אמרה. בתשובה לשאלת כתבת המגזין, שרלוט אלטר, במה היה כרוך מחקר זה, השיברה פרו: "כאן אני לא יודעת מה אני יכולה להגיד, בגלל מה שמשולב במערכת שלנו, זה עמוק. וזה קשור לדברים אפלים ומושחתים מאוד שהוסתרו מהציבור. סחר בילדים למטרות מין זה אחד מהם".

 

פרו, אולי בלי לדעת זאת אפילו, היא תומכת של קונספירציית QAnon. מסמכים פנימייים של פייסבוק, שהגיעו לידי NBC News, חשפו כבר לפני כחודש את היקף הפופולריות של תיאוריית הקשר ברשת החברתית, והעלו שהיא מקיפה מיליוני משתמשים. ואולם אלו מייצגים בעיקר את החסידים הישירים שלהם. הבדיקה של טיים חושפת שרבים אמצו את עקרונותיה, חלקים ממנה או גרסאות אחרות שלה בלי בהכרח לדעת שמדובר בחלק מ-QAnon.

 

כמו, למשל, שתי הנשים שסיפרו למגזין שקבאל מרושע מפעיל מנהרות מתחת לארה"ב כדי לאנוס ולענות ילדים ולשתות את דמם. אישה אחרת סיפרה שהדמוקרטים מתכננים להביא חיילים של האו"ם כדי למנוע ניצחון של טראמפ. QAnon היא קונספירציה פרו-טראמפית במובהק, אך שלוחותיה הגיעו גם למחוזות אחרים, כמו תומכת של ג'ו ביידן שאמרה שהיא לא מתכוונת להצביע כי "האליטות" יחליטו את תוצאות הבחירות בכל מקרה.

 

קונספירציות QAnon קונספירציות QAnon צילום: גטי אימג'ס

 

אף שיש נטייה ליחס אמונה בתיאוריות קונספירציה בעיקר לימין, הבדיקה של המגזין מעלה שגם בשמאל לא חסרים אלו שמאמינים בהן. תומכת ביידן אחת אמרה שהיא מאמינה שטראמפ יצר את נגיף הקורונה, ושהוא מתכנן להחזיר את המגיפה בסתיו. קורטני ביורן, שהצביע לקלינטון ב-2016 ומתכננת להצביע לביידן, אמרה ביחס למהומות בעיירה קנושה אחרי ששוטרים ירו בג'ו בלייק: "שום אנשים עשירים לא אבדו את בתיהם. מי מרוויח מכך ששכונות נשרפות?"

 

עם זאת, אלטר מדוווחת שהקונספירציות נפוצות יותר בקרב תומכי טראמפ, שכשליש מהם הביעו אמונה בתיאוריה כלשהי. "הקורונה הופצה על ידי סין הקומוניסטית כדי לחסל את הכלכלה שלנו", אמר אחד מהם. "הנגיף נוצר במעבדה", אמרה אחרת. שתי תומכות טראמפ נוספות אמרו שהן מתעדות להצביע בעבורו בגלל "הקבאל" ומכיוון ששמעו "מספר דיווחים" שנגיף הקורונה הופץ במכוון בניו יורק ובקליפורניה מכיוון ששם שוכנו ילדים שהוצלו ממנהרות הסחר במין – חיבור מעניין בין שתי תיאוריות קונספירציה שונות. שתי אזרחיות אלו, אגב, אמרו במפורש שהן לא חלק מאנשי QAnon, אף שאין ספק שיש אלמנטים של תיאוריה זו באמונות שלהן.

 

לדברי מומחים, העלייה בתפוצה של תיאוריות קשר היא תוצאה של מגוון גורמים: ירידת האמון במוסדות, סגירה של מערכות חדשות מקומיות רבות, קלות הפצת המידע ברשתות חברתיות, ומעל לכל נשיא שמשמש כשופר של רבות מתיאוריות אלו, אם לא המקור הראשוני שלהם. "המוח אוהב משוגע", אמר לטיים ד"ר ניקו מלה מהארווארד, שחוקר את התפוצה של מידע שגוי וקונספירציות ברשת.

 

בראיונות הנרחבים הצליחה אלטר לזהות כמה גורמים משותפים לקונספירטורים. "כשהם נשאלים איפה מצאו את המידע, כמעט כולם סיפקו תשובות קריפטיות: 'לכי לרשת', אמרה אישה אחת. 'תחפרי עמוק', הוסיפה אחרת. נראה שהם חולקים סלידה קולקטיבית מתקשורת המיינסטרים. האמת לא מדווחת, הם אמרו, ומה שמדווח לא נכון", היא כתבה.

 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: בלומברג

 

לסלידה זה אפקט כפול: חיזוק האמונה בתיאוריות הקשר השונות, ואי-חשיפה למידע עובדתי משמעותי, או התעלמות ממנו כשקר וזיוף. לדברי אלטר, האנשים שראיינה נותרו לא משוכנעים מנתונים על התמותה מקורונה או על אבדן מקומות עבודה ועליות בבורסה. לא אכפת להם שטראמפ כינה חיילים אמריקאים שנפלו בקרב "לוזרים" או "פראיירים", כי הם לא מאמינים לדיווחים. "הם לא רק נדבקו בקונספירציה, הם מחוסנים נגד המציאות", הוסיפה הכתבת.

 

ציבור בוחרים פעיל, רציונלי ומעודכן בעובדות הוא אבן היסוד של כל משטר דמוקרטי. בלי זה, בלי ראיית מציאות משותפת, אין שום דרך לנהל הליך דמוקרטי אמיתי. התפוצה של תיאוריות הקונספירציה מערערת יסוד חשוב זה "הם לא נמצאים באותו מישור עובדתי, הם לא חיים באותו עולם", אמרה פרופ' וויטני פיליפס מאוניברסיטת סירקיוז. "אין דמוקרטיה מתפקדת כשאנשים לא נמצאים באותה מערכת שמש".

 

ב-2016, הפייק ניוז דחקו והתלו בעמדות מצביעים רבים. תיאוריות הקשר שמציפות את הרשת ב-2020, הבנות המפלצתיות של אותן פייק ניוז מלפני ארבע שנים, שגורמות להן להיראות כמו שעשוע חביב ובלתי-מזיק, עושות הרבה יותר: הן לא רק מספקות דחיפה לכאן או לשם אלא משעבדות את המאמין בכל הווייתו אליהן, מעצבות את כל תפיסת עולמו וצובעות את הדרך שבה הוא רואה את המתרחש סביבו.

 

בלתי-אפשרי בשלב זה לאמוד את הפגיעה שהן יפגעו במערכת הבחירות הקרובה בארה"ב אך המומחים מסכימים על דבר אחד: דבר לא ישתנה עד שהרשתות החברתיות לא ינערו את עצמן ויתחילו לפעול נגד תיאוריות הקשר השונות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x