$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אפל מתחייבת לכבד את זכויות האדם, אבל עם כוכבית

ענקית הטכנולוגיה החליטה לפרסם בסוף השבוע את הצהרת החברה לזכויות אדם בעוד שהיא נחשפה שוב ושוב במשך השנים כחברה יצרנית שלא שומרת על על תנאי עבודה תקינים עבור עובדי המפעלים שלה

ויקי אוסלנדר 10:3606.09.20
לא כל יום מדליקים את המחשב ומגלים שהחברה הנסחרת המערבית הגדולה בעולם כתבה הצהרת זכויות אדם. אבל הנה אפל, פרסמה בסוף השבוע ארבעה עמודים שבהם היא מתחייבת "בענווה ובאופטימיות" לכבד את זכויות האדם של "כל מי שאנו נוגעים בחייהם".

 

המסמך הגיע אחרי שהצעת בעלי מניות שקראה לאפל להתחייב בפומבי "לכבד את חופש הביטוי כזכות אדם" קיבלה יותר מ-40% תמיכה באסיפה הכללית של החברה בפברואר. לא מספיק תומכים לעבור בהצבעה אבל כן מספיק כדי לגרום לה לקחת על עצמה את האתגר האינטלקטואלי ולנסח הצהרת זכויות אדם תאגידית.

 

עובדי אפל בניו יורק עובדי אפל בניו יורק צילום: בלומברג

 

בפיננשל טיימס חשפו את המסמך שנכתב והופץ לבעלי המניות כדי שאלו יגישו הערות, לקראת הישיבה הקרובה בספטמבר. המסמך, כללי באופיו ושואב רבות מלשון הניסוח של הכרזת זכויות האדם של האו"ם, נכתב אחרי שספגה אפל ביקורות חוזרות על שיתוף הפעולה שלה עם המשטר הסיני והצנזורה שהיא מבצעת עבורה בזמן ההפגנות העזות בהונג קונג כנגד המשטר. הכרזת זכויות האדם של האו"ם, נכתבה אחרי זוועות מלחמת העולם השנייה.

 

אפל, רק נזכיר, היא אולי מודל של שמירה על פרטיות עבור משתמשים בעולם המערבי, אבל עבור כל היתר היא חברה שזכויות האדם לא יעמדו בינה ובין רווח. בסוף 2017 החברה עצמה הודתה שהיא הסירה 517 אפליקציות מחנות האפליקציות הסינית שלה, שמאפשרות למשתמשים להתחמק מצנזורה ומעקב מקוון או מה שמוכר יותר כ-VPN. זאת אחרי שורה של רגולציות סיניות שחייבה מפתחי אפליקציות לקבל אישור מהממשלה הסינית כדי לפתח אפליקציה שעוקפת אפשרויות מעקב. בנוסף אפל מנעה מהמשתמשים הסינים להוריד לאייפון אפליקציות חדשות של אתרים כמו ה"ניו יורק טיימס", "חדשות טיבט" ו"קול טיבט". כמו גם אפליקציה בשם Bitter Winter, שמספקת מידע על זכויות האדם וחירויות הדת בסין.

 

חוק של לוקליזציה של נתונים בסין באותה תקופה, אף חייב את אפל להעניק שליטה סינית על אחסון נתוני iCloud של משתמשים סיניים. אפל נשארה לטענתה המחזיקה היחידה במפתחות ההצפנה והשומרת על הדלת, ובכל זאת ארגוני זכויות אדם שמכירים את הנפשות הפועלות, הביעו חשש גדול. באמנסטי אינטרנשיונל ויצאו בקמפיין לדחוק בחברה לשנות את עמדתה בטענה כי "טים קוק אינו כנה עם המשתמשים הסיניים של אפל כשהוא מתעקש שהנתונים הפרטיים שלהם יהיו תמיד מאובטחים. המרדף של אפל אחר רווחים הותיר את משתמשי iCloud הסינים בפני סיכוני פרטיות חדשים עצומים. על ידי מסירת שירות ה- iCloud שלה בסין לחברה מקומית ללא אמצעי הגנה מספקים, הרשויות הסיניות יכולות כעת לקבל גישה בלתי מוגבלת לכל נתוני iCloud של לקוחות אפל. אפל יודעת זאת, אך עדיין לא הזהירה את לקוחותיה בסין מפני הסיכונים".

 

טים קוק, מנכ"ל אפל טים קוק, מנכ"ל אפל

 

גל הביקורות העז האחרון הגיע אחרי שההחברה הסירה את אפליקציית החדשות Quartz, אפליקציה שסייעה למפגינים נגד המשטר הסיני בהונג קונג, ואפשרה לתאם את התנועה שלהם ולהימנע מאזורים שבהם יש ריכוזי כוחות משטרה. ההסרה התרחשה יום אחרי שזכתה לביקורת עזה מצד התקשורת הלאומית הסינית.

 

באפל לעומת זאת טענו כי הסירו את האפליקציה משום שקיבלו לידם דיווחים שהיא שימשה לשם "מארב לכוחות משטרה ולאיים על שלום הציבור". מנכ"ל אפל עצמו טען כי הם מצאו שהאפליקציה מסייעת לפושעים "כדי לפגוע בשוטרים אינדיבידואליים". האפליקציה עצמה לא עוקבת אחרי שוטרים אינדיבידואליים.

 

כל זאת, מבלי בכלל לציין שאפל הסתירה דגלי אימוג'י של דגל טאיוואן עבור משתמשי אייפון בהונג קונג ובמקאו, וכללה את חצי האי קרים כחלק מגבולותיה של רוסיה עבור התושבים המקומיים. לא משנה שמדובר בשטחים שנמצאים בליבת מחלוקות בינלאומית. בנוסף אפל כחברה יצרנית, נחשפה שוב שוב כמי שלא שומרת על תנאי עבודה תקינים עבור עובדי המפעלים שלה. כיצד אלו יכולים לעבוד בעמידה במשך מעל לעשר שעות ביום, שבעה ימים בשבוע ולקבל יום חופש אחד בחודש תוך שהם נחשפים לחומרים רעילים ללא אמצעי הגנה ובתשלום נמוך. תנאים ירודים שהביאו לשורת התאבדויות של עובדי מפעל פוקסקון שמייצר את מכשירי אפל. רק בשלהי 2019 החברה עצמה הודתה (לא לפני שהכחישה) שהיא מפרה חוקי עבודה סיניים שנוגעים להעסקת עובדים זמניים.

 

טים קוק מנכ"ל אפל ביקור במפעלי פוקסקון בסין טים קוק מנכ"ל אפל ביקור במפעלי פוקסקון בסין צילום: בלומברג

 

כשלוקחים את ההיסטוריה העגומה של אפל בחשבון, הכרזת זכויות האדם שלה נראית מעט אחרת. כשאפל מצהירה "אנו מאמינים בחשיבות הקריטית של חברה פתוחה בה המידע זורם בחופשיות, ואנו משוכנעים שהדרך הטובה ביותר שנוכל להמשיך ולקדם פתיחות היא להישאר מעורבים, גם במקום בו אנו עשויים לא להסכים עם חוקי המדינה", אך כמה משפטים אחר כך מוסיפה שהחברה נדרשת לציית לחוקים המקומיים היא דה פקטו משאירה את המצב בדיוק כפי שהיה לפני שניסחה את ארבעת העמודים האלו בתוך לימבו של קונפליקט לא פתור.

 

הכל כמובן מסריח מהראש: הצעה שקראה לחברה להתחייב לכבד זכויות האדם נפלה יותר מפעם אחת באסיפת בעלי המניות. הדבר מצביע לא מעט על היכולת של בעלי האינטרס בה להכיל מציאות עסקית רווחית שהיא גם לא נצלנית. או את הרצון של אותם בעלי מניות לחייב את החברה להתמודד עם מציאות החיים המורכבת, כזו שמאזנת בין הרצון לעשות עסקים במדינות שבהן יש שוק צרכני עצום ופוטנציאל כלכלי מרהיב, אך גם כזה שמייצר שאלות קשות לגבי מה הדבר הנכון והמותר לעשות ובאיזה סוג של עולם אפל רוצה לפעול.

 

לסין, כפי שכבר טענתי בעבר וכמו כל מדינה ריבונית, יש את הזכות לקיים את חוקיה בשטחה. הציפייה שלה מאפל להסיר אפליקציה אחת או אחרת אינה מופרכת תחת היגיון זה. עם זא,  החברה העסקית לא חייבת לציית, במקום היא יכולה לפרוש מהשוק הכלכלי, לא משנה כמה הוא מפתה, ולהדהד במעשייה בהירות מוסרית. זו אינה ציפייה להתנהגות טהרנית, אלא לעקביות מוסרית. ונכון להיום, אין חברה אחרת בעולם שממוקמת טוב יותר ממנה כדי למתוח את הקווים האלו. הרי אפל אינה חברה דחוקה לפינה, היא הישות התאגידית הגדולה בעולם.

 

אפל גם יכולה להחליט שהיא לא פורשת מהשוק, אבל אז היא לא יכולה לטעון לעליונות מוסרית, להדהד מסרים שהיא חברה שאיכפת לה מזכויות אדם, שומרת ומגנה על פרטיות המשתמשים ושהיא מציעה מוצר איכותי, לא רק בחלקיו אלא גם בתהליך ההרכבה האנושי שלו. אחרת מדובר פשוט בצביעות.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x