$
הקברניט

הננו לוויין הישראלי של ספייס פארמה שוגר הלילה לחלל

אחרי עיכוב של שנה, הסטארט-אפ מהרצליה שעורך ניסויים רפואיים ופיזיולוגיים בתנאי חוסר כבידה, שיגר הלילה לחלל הננו-לוויין הישראלי דידו 3, זאת לאחר שהקשר עם הלוויין הקודם של החברה ששוגר ב-2017 נותק

יוגב כרמל 11:2903.09.20

אחרי עיכוב של שנה שוגר הלילה (ד') לחלל הננו-לוויין הישראלי דידו 3 (DIDO-III) של הסטארט-אפ ספייס פארמה מהרצליה העוסקת בעריכת ניסויים רפואיים ופיזיולוגיים בתנאי חוסר כבידה. הננו-לוויין הוא לוויין הקטן מ-50 קילוגרם וזו הפעם הראשונה בעולם שניסויים מהסוג הזה יתקיימו בחלל כש-100%מהשליטה שלהם התבצעת מהקרקע. זהו הננו לוויין השני שמשגרת החברה לחלל, הלוויין הקודם, DIDO-II, שוגר ב-2017 ועדיין מרחף בחלל, אם כי הוא אינו פעיל עוד והקשר עימו נותק.  

 

השיגור יצא לדרך בשעה 04:51 (שעון ישראל) ממרכז החלל של סוכנות החלל האירופית שבגינאה הצרפתית אשר בדרום אמריקה. הטיל נישא על גבי הטיל "וגה" של חברת אריאן האיטלקית יחד עם 52 מיקרו-לוויינים נוספים.

 

כארבעים דקות לאחר השיגור נכנס הלוויין למסלול וב-11:00 (שעון ישראל) הוא אמור לעבור לראשונה מעל מרכז התקשורת של ספייס פארמה בשוויץ, אז יווצר עימו קשר בפעם הראשונה. ארבעת הניסויים שהועמסו על המעבדה המיניאטורית הפועלת בתוך הלוויין, שנפחו כשלושה ליטרים בלבד, צפויים להתחיל בעוד כשלושה שבועות והם ישלטו מרחוק באופן מלא מכדור הארץ על ידי ארבעת צוותי המחקר.

 

בין הניסויים שיתקיימו במשימה הנוכחית נמצא ניסוי הבודק את השפעות היעדר הכבידה בחלל על הזדקנות הגוף האנושי כחלק מההיערכות לקראת עידן תיירות החלל ומשימות מאוישות ארוכות טווח בחלל, בין היתר על הירח והמאדים, אשר מתוכננות לעשרות השנים הקרובות. כל המחקרים הם שיתופים פעולה בין מוסדות מחקר ישראליים מהטכניון, האוניברסיטה העברית וביה"ח שיבא ואיטלקיים, במסגרת שיתוף פעולה בין משרד המדע הישראלי וזה האיטלקי.

 

חברת שיגור הלוויינים אריאן ליד הטיל שצוייד בלוויין של ספייס פארמה חברת שיגור הלוויינים אריאן ליד הטיל שצוייד בלוויין של ספייס פארמה

 

מועד השיגור המקורי של DIDO-III נקבע לספטמבר 2019, אלא שאז הוא נדחה עקב תקלה טכנית ונקבע מחדש למרץ 2020, אז נדחה פעם נוספת בעקבות מגפת הקורונה, שהובילה להשבתת פעילות מרכז החלל בגינאה הצרפתית. בכדי לא לעכב את המשימות שיועדו לשיגור על גבי הטיל "וגה" הוחלט לקיים את השיגור בסוף יוני - שיא עונת המונסונים באזור הקריבי. כצפוי, מזג האוויר הקשה פגע פעם נוספת בשיגור והוא נדחה שוב, בפעם השלישית.

 

אחרי שמספר "חלונות" שיגור בימים האחרונים לא איפשרו את השיגור - שוב, בשל מזג אוויר בעייתי - שוגר כאמור הלוויין הישראלי הלילה (ד') בהצלחה. החומרים הכימיים והביולוגיים המשמשים לניסוי הוטענו על הלוויין כבר ביוני והדחייה האחרונה בשיגור הובילה לכך שבחודשיים האחרונים שהו הלוויין בקירור אך בתנאים לא מבוקרים. "רוב החומרים שבחרנו הם חומרים יציבים" מוסר "ר גיא סמבורסקי, המנהל המדעי של המשימה. "אז יכול להיות שהראקציה תלך יותר מהר או יותר לאט, את זה נדע בהמשך.

 

הם גם כל הזמן נשמרים בקירור. אבל זה לא מצב אידיאלי מבחינת מדע לחכות כל כך הרבה זמן. במקביל לניסויים בחלל אנחנו חוזרים על אותם ניסויים גם על כדור הארץ, עם אותם חומרים, כדי לוודא שלא יהיהו שינויים וההתאמה תהיה אחת לאחת."עלותן של הדחיות המרובות מוערכת בכ-300 אלף יורו, המתווספים לתקציב המקורי של הפרויקט - העומד על כ-2 מיליון השקלים - הממומנים על ידי משרדי המדע של ישראל ואיטליה באופן שווה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x