$
חדשות טכנולוגיה

פרסום ראשון

עתירה לבג"ץ: להקים בית משפט דיגיטלי למי שנכנס לבידוד ומבקש לערער

בישראל יש כיום כ-45 אלף מבודדים. על פי העתירה שהגישו עמותת טרון למען זכויות משתמשים ברשת: "בכל יום שוהים עשרות אלפי מאזרחי ישראל בבידוד וחלק נכבד שלא לצורך. יש ישראלים השוהים בחו"ל אשר קיבלו הודעות להיכנס לבידוד בשל חשיפה בישראל. ברור אם כן, שמדובר במערכת שאינה חפה מטעויות"

על המדינה להקים באופן מיידי טריבונל שיפוטי שיאפשר למי שנכנס לבידוד להיוועד עם שופט (משפטן או רופא, או בעל הסמכה מתאימה אחרת) ולשטוח את טענותיו בפניו. הואיל ויש קושי להביא מבודד לדיון שכזה, ניתן להיעזר בזום, סקייפ וואטסאפ ועוד - כך מתבקש בעתירה דחופה לבג"צ המוגשת כעת על ידי "עמותת טרון למען זכויות משתמשים ברשת". מדובר בעמותה הפועלת בין היתר לשמירה על פרטיות וזכויות האדם באינטרנט ו/או בדיגיטל ו/או בסלולר.

 

העמותה, פנתה היום (ה') בעתירה דחופה לבג"צ על מנת שיוקם לאלתר טריבונל שיפוטי שיקיים שימוע בהיוועדות חזותית בזום או בסקייפ ל"מבודדי קורונה", אשר נדרשו בהודעת SMS להיכנס לבידוד כפוי למשך 14 ימים. במסגרת העתירה שהגישה העמותה באמצעות עו"ד גיא אופיר שגם הינו יו"ר העמותה , נטען כי "מדינת ישראל לא רק שולחת עשרות אלפי אזרחים לבידוד בתנאי מעצר בית ללא שימוע, אלא האצילה סמכות דרקונית זו למחשב המשגר הודעות סמס באלפים כל יום.

 

עו"ד גיא אופיר עו"ד גיא אופיר

 

זכותו של כל אזרח, לקבל את האפשרות הבסיסית להסתכל בעיניו של בעל סמכות, ולהסביר לו מדוע אין הוא חייב בבידוד או מדוע יש לקצר הבידוד. שלילת זכות זו, פוגעת בזכויות היסוד החוקתיות של כל אדם. בפועל ,היום, אלפי אזרחי ותושבי מדינת ישראל שוהים בבידוד ביתי המשול למעצר בית, כאשר הפרת בידוד ביתי הינו עבירה פלילית הגוררת בצידה עונש מאסר של עד 7 שנים וקנס כספי בסך של 5,000 שקל. בית המשפט מתבקש בכל לשון של בקשה לקבוע דיון דחוף ובהול בעתירה, שכן, בכל יום שוהים עשרות אלפי מאזרחי ותושבי מדינת ישראל בבידוד וחלק נכבד שלא לצורך.יש אף ישראלים השוהים בחו"ל, ואשר קיבלו הודעות להיכנס לבידוד בשל חשיפה בישראל.

 

ברור אם כן, שמדובר במערכת שאינה חפה מטעויות"במסגרת העתירה נשאלת השאלה: "מדוע לא יקבע כי אדם אשר הוכנס לבידוד יהיה זכאי לשימוע בהיוועדות חזותית בתוך 48 שעות מרגע שהוכנס לבידוד?. דין הכנסת אזרחים לבידוד בכפיה, כדין "מעצר בית" לחשוד בפלילים, ולא יעלה הדעת, כי מבודד שנכפה עליו בידוד בתנאי מעצר בית, לא יזכה לזכויות זהות למי שנשלח למעצר בית".

 

איתור חולי קורונה איתור חולי קורונה צילום: שאטרסטוק

 

בעתירה שהוגשה לתגובת ראש הממשלה, שר הבריאות ושר המשפטים נטען באמצעות עו"ד גיא אופיר, רועי בן דוד וליבי שוד -אלדר כי בעת האחרונה פוקדת את העולם כולו מגפת הקורונה, ובימים אלו חווה מדינת ישראל "גל שני" של המגפה. לטענת העותרת, במטרה לצמצם את נתוני התחלואה, עושים המשיבים שימוש באמצעים טכנולוגיים – איכוני טלפונים ניידים, על מנת לאתר אזרחים/תושבים שהיו לכאורה במחיצת חולה קורונה. כאשר הטלפון הנייד של מאן דהוא זוהה כי היה במחיצת חולה קורונה מאומת, נדרש הוא באמצעות הודעת SMS המתקבלת לטלפון הנייד להיכנס לבידוד ביתי. הכנסת אדם לבידוד ביתי למשך שבועיים הינה בעלת משמעויות קשות הן בהיבט הכלכלי, והן בהיבט של פגיעה בזכויות יסוד.

 

"הצורך בהגשת עתירה זו התגבש לאור העובדה כי האיכון הטלפוני לא חף משגיאות, והלכה למעשה עשרות אלפי אנשים שוהים בבידוד ביתי, למרות שלא היו במחיצת חולה קורונה. החלטה המורה על הכנסת מאן דהוא לבידוד ביתי, נעשית במעמד צד אחד, ע"י מחשב, ומבלי שניתנת למבודד, כל זכות שימוע מצד המשיבים, לטעון כנגד ההחלטה. אמצעי צור הקשר היחיד שניתן לאזרח הוא מספר הטלפון של מוקד משרד הבריאות שעקב עומס הפניות קרס; וגם כאשר יחידי סגולה זוכים לקבל מענה מצד פקידי משרד הבריאות, הם אינם מוסמכים לפטור את מאן דהוא מבידוד ביתי. מבלי לפגוע בכבודם של "הטלפנים" העונים לטלפון במשרד הבריאות, אין לראות בשיחה עמם משום מתן זכות טיעון הולמת וראויה לציבור המבודדים". עוד נטען בעתירה כי על פי דוחות שמפורסמים על ידי משרד הבריאות, נכן ליום 6.7.2020, סך האנשים שמצויים בבידוד ביתי עומד על 40,250, כאשר עד ליום 8.7.2020, התווספו להם עוד כ – 5,113 מבודדי בית, ומספר נאמד בסך כולל של 45,363 אנשים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x