$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

האם הישראלי הבכיר באפל הוא האיש הכי חשוב בחברה?

ג'וני סרוג'י חתום על ההחלטה הדרמטית של החברה לנטוש את מעבדי אינטל ולעבור לייצור שבבים עצמאי. אם התהליך יושלם בהצלחה - אין לדעת אילו דלתות עוד ייפתחו בפניו

עומר כביר 10:0723.06.20
מי היה האיש הכי חשוב באפל בעשור הראשון של המאה ה-21? התשובה המתבקשת היא כמובן סטיב ג'ובס, המייסד והמנכ"ל המיתולוגי שחזר לחברה בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת עם חזון נועז שהפך אותה מחברה על סף פשיטת רגל לאחת החברות הגדולות בעולם בעלת השפעה מהפכנית על התרבות האנושית. אפשר לטעון אולי שהיה זה דווקא ג'וני אייב, שהעיצובים החדשניים שלו נתנו לאייפון, לאייפד, למק ולמכשירים נוספים את המראה שסייע להפוך אותם למצליחים כל כך.
סטיב ג'ובס וטים קוק סטיב ג'ובס וטים קוק צילום: אי פי איי

 

אבל יכול להיות שהיה זה דווקא טים קוק. קוק, שהצטרף לאפל זמן קצר אחרי שג'ובס חזר אליה, היה זה שבנה את שרשרת האספקה האימתנית של החברה. זו שמאפשרת לה לייצר, לשלוח ולספק במהירות מאות מיליוני מכשירים שונים בשנה, זו שהפכה את האייפון לאחד המוצרים בעלי קצב המכירות המהיר בהיסטוריה של האנושית. מדובר במערך משומן, חוצה מדינות, מורכב בצורה מדהימה ורב-זרועות, שיכול לספק מכשירים מתוחכמים בכמויות אדירות תוך שימוש במספר גדול של רכיבים רגישים מעשרות אם לא מאות ספקים שונים.

 

לג'ובס אולי היה את החזון, לאייב אולי היו את העיצובים, אבל אף אחד מהם לא היה שווה כלום ללא המערך האדיר שבנה קוק ושאפשר להוציא אותם לפועל. האייפון היה רעיון אדיר, אבל ההשפעה שלו על אפל ועל התרבות האנושית היתה אפסית אם מחירו היה גבוה פי 2 וניתן היה לספק אותו רק בכמה מיליוני יחידות בשנה. מערך האספקה של קוק הוא שאפשר את זה, הוא זה שאחראי במידה רבה על הפיכת החזון של ג'ובס למציאות.

 

ג'ובס הבין זאת היטב, וזו הסיבה העיקרית שמינה את קוק ליורשו. בתשע השנים שהוא עומד בראש החברה הוביל אותה קוק לשיאים חדשים: היא גדלה, שווי השוק שלה זינק בשיעור של יותר מ-300%, מ-355 מיליארד דולר לכ-1.5 טריליון היום, והוא הוביל שורה של מהלכים אסטרטגיים (דגש על שירותים ומוצרים לבישים, למשל) שאפשרו לה לגדול ולהתחזק גם בשעה שמכירות האייפון כבר לא סיפקו את הסחורה כמו בעבר. על פניו, הוא כיום האיש החשוב ביותר באפל.

 

 

המעבד החדש של אפל Apple Silicon המעבד החדש של אפל Apple Silicon צילום מסך: מתוך WWDC 2020

 

אבל כמו בימי כהונתו של ג'ובס, גם על אמירה זו אפשר לערער. ואם היינו צריכים לבחור אדם שראוי כיום להחזיק בתואר, מועמד מוביל יהיה ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר באפל ואחד הבכירים בעמק הסיליקון. סרוג'י, יוצא אינטל ו-IBM, הצטרף לאפל ב-2008 והוביל שם את המעבר של האייפון והאייפד לשימוש בשבבים פרי פיתוחה של אפל. מדובר היה במהלך משמעותי שנתן לאפל שליטה מלאה על החומרה במכשירים החשובים ביותר שלה, שסיפקה לה ביצועים טובים יותר וחיי סוללה ארוכים יותר לצד חידושים כמו Neural Engine שמאפשר לבצע פעולות בינה מלאכותית שונות במכשיר עצמו. זה היה אחד המהלכים החשובים בהיסטוריה של האייפון, וההצלחה שלו, וכן של פיתוחים אחרים של אפל בתחום השבבים, רשומה כולה על שם סרוג'י. על עבודתו הוא זכה להכרה בדמות מינוי לסגן נשיא בכיר לטכנולוגיות חומרה וחבילת שכר ומניות שהפכה אותה לאחד מחמשת המשתכרים הגבוהים בחברה (ובשלב מסוים, אף יותר מזו של טים קוק) . ב-2019, כשאינטל חיפשה מנכ"ל חדש, סרוג'י היה אחד מהמועמדים המובילים.

 

ג'וני סרוג'י, לראשונה ב-WWDC ג'וני סרוג'י, לראשונה ב-WWDC צילום מסך: מתוך WWDC 2020

 

עתה, הוא נמצא בעיצומו של אחד המהלכים החשובים בקריירה שלו, אחד החשובים בהיסטוריה של אפל, כזה שאם יזכה להצלחה יכול לסמן אותו כאחד המועמדים המובילים להחליף בבוא היום את קוק. מאז 2006 עושים המקים של אפל שימוש בשבבים של אינטל. המעבר אליהם משבבי PowerPC היה מהלך מסוכן אך משתלם, שאפשר לחברה לעשות שימוש בקו מעבדים מודרני וחדשני יותר, הקל על פיתוח אפליקציות למק וגם סיפק יכולות וירטואליזציה להרצת יישומי ווינדוס ואפילו ווינדוס עצמה על המכשיר. הוא אפשר לאפל לחדש במק בקלות רבה יותר, ושיחק תפקיד חשוב בפופולריות המחודשת של קו המחשבים שמורגשת גם היום.

 

אבל ככל שאפל השיקה יותר ויותר מכשירים חדשים, החלה להיווצר בעיה. כל קווי המוצרים של אפל פרט למק – אייפון, אייפד, אפל ווטש, אפל TV ואחרים – עושים שימוש במעבדים של אפל, מבוססי ארכיטקטורה של ARM. מדובר במשפחה אחת שנהנת מהתאמה גדולה יותר בין תוכנה לחומרה ושמקלה על מפתחים להתאים אפליקציות למכשירים השונים. המק, עם מעבדי אינטל שלו, היה במידה מסוימת בן חורג שדורש תשומת לב מיוחד, וגם הוצאות מיוחדות.

 

המעבר למעבדים שלה יכניס את המק בצורה מלאה למשפחה של אפל. לדברי סרוג'י, הוא יהפוך את המעבדים למהירים יותר ועצמתיים יותר. "זה יאפשר למק לקבל ביצועים ברמה חדשה לגמרי", הוא אמר אתמול בוועידת המפתחים של החברה, הופעת הבכורה שלו באירוע מרכזי של אפל. "אתה רוצה את הביצועים הגבהים ביותר בצריכת האנריגה הנמוכה ביותר, ולשם אbחנו רוצים להעביר את המק. זו סיבה מספיק טובה לעבור למעבדים של אפל, אבל לא רק. נוכל למקסם צריכת סוללה, לספק אבטחה טובה יותר, יכולות עיבוד גרפי טובות יותר, להפוך את המק לפלטפורמת למידת מכונה טובה יותר. אנחנו יוצרים משפחת מעבדים ייעודית למק, ותהיה לנו ארכיטקטורה משותפת לכל המכשירים שלנו, מה שיקל על מפתחים ליצור אפלקיציות. המק עומד לזנק משמעותית קדימה".

 

התהליך יהיה ארוך ומורכב. המקים הראשונים עם מעבדי אפל יגיעו לחנויות לקראת סוף השנה, אבל לדברי קוק יעברו שנתיים עד שכל קו המוצרים ישלים את המעבר (ובדרך עוד מתעדת החברה להשיק מקים חדשים עם מעבדי אינטל). זה לא יהיה הליך פשוט. המפתחים צריכים להתאים את האפליקציות הקיימות שלהם למעבדים החדשים (אפל פיתחה כלים שלדבריה מאפשרים לעשות זאת בקלות רבה), וכנראה שיהיו גם כמה שיהוקים וגיהוקים לאורך הדרך. יש גם שאלות לגבי היכולת של מעבדים בארכיטקטורת ARM, שעד היום עובדים בעיקר על מכשירי מובייל, להריץ מחשבים עתירי ביצועים, אך סביר שלאפל יש תשובות מספקות אחרות לא היתה יוצאת לדרך הזו.

 

אבל כשזו תיגמר, לאפל תהיה שליטה מלאה על כל הבט והבט מרכזי בקו המוצרים שלה, וזה יהיה הרבה יותר אחיד עם יכולות משמעותיות כמו האפשרות להריץ אפליקציות אייפון ואייפד על המק ללא צורך בהתאמה כלשהי. וגם יהיה חיסכון כספי ניכר, לאורך זמן, אפשרות לחדש מהר יותר בהתאם לצרכים וללוח הזמנים של אפל בלי תלות באסטרטגיה של גורם חיצוני ועוד.

 

אם יושלם התהליך בהצלחה, אפל תקצור הטבות רבות. ולא רק היא. כי שהוביל את התהליך צפוי גם הוא לקצור הטבות רבות. על שמו של ג'וני סרוג'י כבר רשומים הישגים מדהימים. אם ישלים את המהפך במקים של אפל, אין לדעת אילו עוד דלתות ייפתחו בפניו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x