$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

יש לכם קורונה? מקווים שגם אינטרנט מהיר

ככל שהמגפה הולכת ומחריפה, כך נחשפים הפערים בין אלו שנמצאים בעמדה טובה יותר אל מול הנגיף ואלו שלא. תלמידים נדרשים לעבור לשיעורים מקוונים ועובדים נאלצים להתחבר מרחוק למשרד. אך מה יעשו אלו שאין ברשותם פס רחב לגלישה באינטרנט?

עומר כביר 11:0608.03.20

למשברים יש נטייה לחשוף פערי מעמדות. במשבר כלכלי למשל, מצבו של מי שנכנס אליו עם חסכונות נאים יהיה טוב בהרבה מאשר מצבו של אדם שבקושי סוגר את החודש וכל זעזוע מאיים על היציבות הפיננסית שלו. במקרה של אסון טבע, למשל רעידת אדמה, בעלי אמצעים יהיו ממוצבים טוב יותר על מנת למלט את עצמם משטח המשבר, ויש גם סיכוי שהפגיעה הפיזית ברכושם תהיה קטנה יותר כי יש הם מתגוררים כנראה במבנים חדישים יותר או שנבנו בצורה איכותית יותר.

אינטרנט לעשירים ואינטרנט לעניים אינטרנט לעשירים ואינטרנט לעניים

 

המשבר הגלובלי הנוכחי, מגיפת הקורונה, צפוי לחשוף משברים אלו ביתר שאת, שכן מעבר להיותו משבר בריאותי משמעותי, הוא יכול להוביל גם למשבר כלכלי חמור. בצד הבריאותי, בעלי אמצעים יכולים להינות מגישה טובה יותר לטיפול רפואי בשעת מצוקה, במיוחד במדינות עם מערכת בריאות מורכבת כמו זו בארה"ב, ומלכתחילה נמצאים בעמדה טובה יותר כנגד הנגיף שכן הם גרים בסביבות פחות צפופות ועובדים לא פעם במשרות גמישות יותר שמאפשרות להם לעבוד מהבית ובכך לצמצם את סיכון ההדבקה שלהם.

 

מנגד, העובדים שבתחית הסולם, עובדי כלכלת החלטורה, נאלצים לבחור בין פרנסה לבין כניסה להסגר, ולהתמודד עם חברות לא רואות בהם עובדים ובהתאם מציעות להן מעט עזרה, אם בכלל.

 

הפערים השונים צפויים לצוף לפני השטח ככל שהמגיפה תחריף, אך המצב בארה"ב כבר מציף פער מהותי אחד: פער הרוחב פס שקיים במדינה, בעיקר בין אזורים עירוניים לאזורים כפריים. ארה"ב סובלת מפער מהותי בין אזורים שונים בחיבור לרשת. בשעה שבאזורים האורבניים ניתן למצוא חיבור לרשת במהירויות המתקדמות ביותר, מחוץ להם נאלצים אזרחים לגלוש במהירות שקרובה יותר לימי המודם המצפצף מאשר לעידן הסטרימינג.

 

והפער הזה כבר נחשף במלוא כיעורו במצב החירום המתפתח. ככל שהנגיף מתפשט, רשויות באזורים שונים החלו לנקוט בצעדים שנועדו להאט את המגיפה, ובראשם איסור על התאספויות ציבוריות גדולות, ובכללן בכמה מקרים סגירה של בתי ספר. לכאורה, יש פתרון מצוין לבעיה זו: שימוש בכלים מקוונים להעברת השיעורים. אבל בתי ספר רבים בארה"ב שמנסים לעשות זאת נתקלים עתה במגבלות רוחב הפס של תלמידים רבים, שמונעות מהם מלהתחבר לכיתה המקוונת.

 

במדינת וושינגטון, שם נמצאת הקורונה בתפוצה הרחבה ביותר בארה"ב, בתי ספר רבים החלו לסגור את פעילותם ולהעביר את השיעורים ברשת. בכירים במערכת החינוך שם כבר מודעים לפער הדיגיטלי. "יהיו בעיות של שיוויון, כי לחלק מהתלמידים לא תהיה גישה לטכנולוגיה בבית", אמרה מפקחת בתי הספר הציבוריים של סיאטל, דניס ג'וניאו, ל-NPR.

 

 

בבידוד ונאלצים לעבוד מהבית? תדאגו לרוחב פס באינטרנט בבידוד ונאלצים לעבוד מהבית? תדאגו לרוחב פס באינטרנט צילום: גטי אימג'ס

 

פתרונות שונים שמוצעים יוכלו לספק מענה חלקי בלבד. במחוז נורת'שור, למשל, תלמידים בלי חיבור שמיש לרשת יקבלו ראוטרי מובייל, ובסיאטל מכינים מערכי שיעור לא מקוונים שיופצו לתלמידים. אבל הפתרון הראשון יקר, אפשרי רק במחוזות ומדינות מבוססים (ותלוי גם ברשת סלולר מהירה, מה שאין בכל המדינה), והפתרון השני נחות לעומת שיעורים מקוונים ואולי מצמצם במעט את הפער - אך לא מעלים אותו לחלוטין.

 

בהקשר של מערכת החינוך, מדובר בבעיה ארוכת שנים שמוכרת היטב למחוקקים ולרשות התקשורת הפדרלית (FCC), שמכונה שם "פער שיעורי הבית". המונח מתייחס למחסומים שניצבים בפני תלמידים בלי חיבור לרוחב פס מהיר בכל הנוגע להשלמת מטלות לימודיות. "כהורה וכעובדת ציבור אני מאמינה שיש דרכים לוודא שבשעת משבר כמו זה, כל ילד יוכל ללמוד מרחוק כי יש לו אינטרנט בבית", אמרה נציבת ה-FCC, ג'סיקה רוזנוורצל, לאתר The Verge.

 

ניסיונות חקיקה לטפל במצב, למשל באמצעות הצעת חוק שתקצה לצורך כך תקציב פדרלי של 2.4 מיליארד דולר, עדיין לא התרוממו. "בעיתות חירום, הפער הדיגיטלי יכול ליצור השלכות רציניות במיוחד למשפחות בעמדת נחיתות בכל המדינה", אמר ל-The Verge הסנטור הדמוקרטי כריס ואן הולן, שיזם את הצעת החוק. "כנגיף הקורונה מאיים לפגוע בבתי הספר שלנו, חשוב יותר מתמיד להבטיח שלתלמידים תהיה גישה לאינטרנט בבית".

 

זה כנראה לא יקרה בזמן המשבר הנוכחי. מי שכבר מכיר קצת את ארה"ב והמערכת הפוליטית שלה יכול להמר בוודאות גדולה שלעת עתה זה לא יקרה בכלל, לפחות לא באמצעות חקיקה. את המחיר ישלמו בסופו של דבר לא רק התלמידים נטולי החיבור המהיר, אלא כל אזרחי המדינה: חוסר גישה לרוחב פס יביא לאובדן של שבועות לימוד ואפילו חודשי לימוד יקרים שייצור פער חינוכי משמעותי בין אלו שיש להם אינטרנט מהיר לאלו שלא.

 

אינטרנט מהיר אינטרנט מהיר צילום: שאטרסטוק

 

פער זה יכול להביא לתגובת שרשרת שהסובלים ממנה יהיו בעמדת נחיתות מבחינה הזדמנויות תעסוקה וניידות חברתית לכל חייהם. לא רק בגלל העדר הגישה לשיעורים המקוונים, אלא גם מכיוון שהרשת מספקת חלון לעולם שלם של אפשרויות.

 

התוצאה בטווח הארוך היא מיצוי חלקי בלבד של כישרון אזרחי המדינה ופגיעה בפריון של כלל המשק. מה שמוביל לתמ"ג נמוך יותר ולצמיחה כלכלית מתונה יותר. אלו שבתחתית הסולם יפגעו מכך יותר, אך הפגיעה תורגש בעוצמה זו או אחרת בכל שדרות הכלכלה. והדבר נכון לא רק לארה"ב אלא בכל העולם.

 

Airbnb והדירות מהזויפות – עדכון:

 

סיפרנו לפני חודש על תופעה מטרידה ב-Airbnb: דירות להשכרה שאינן דירות מגורים אמיתיות, אלא כאלו שמתפקדות כחדרי מלון לכל דבר – לפעמים בניין שלם שכל הדירות בו הן דירות Airbnb ומנוהלות בחשאי על ידי חברות מסחריות, לעתים מסתוריות. וזאת, תוך מעבר על כללי Airbnb ולעיתים גם על החוק המקומי.

 

בלונדון, שם התופעה הזו נפוצה במיוחד, החליטה החברה להגיב בחומרה וחסמה בצורה גורפת את דירות אלו וביטלה הזמנות שכבר בוצעו ללינה בהן. עד כאן הכל סביר, אבל אז היא גם ביטלה הזמנות שהאורחים כבר ביצעו להן צ'ק אין, כלומר שהו בדירה, תוך שהיא מסתפקת בשליחה הודעה קצרה ולא ברורה לאורחים שלפיה הזמנתם בוטלה.

 

מטה Airbnb בסן פרנסיסקו מטה Airbnb בסן פרנסיסקו צילום: רויטרס

 

כתוצאה מכך האורחים נחרדו לגלות שבאמצע הלילה התדפקו על דלת הדירה בריונים מטעם החברה, שדרשו תשלום מיידי בעבור הדירה, אחרת הם יפונו ממנה מידית. האורחים, שחששו לשלם במצב כזה, מצאו עצמם במצוקה, כשהגורם שאמור היה לסייע להם נעדר.

 

בכך Airbnb פישלה בגדול. במקום לבטל את ההזמנות של מי שכבר ביצע צ'ק אין, יכלה החברה להציע אפשרות חלופה ראויה לאורחים תוך הפנייה לנציג ייעודי שיתן מענה לתקלות מסוג אלו.

 

התגובה המאוחרת של Airbnb הייתה גם היא בעייתית. במקום, להתנצל ולקחת אחריות, הסתפקה החברה בפיצוי סמלי בלבד מסוג ואוצ'ר שכלל 40 פאונד לשימוש באתר (שאחרי איום בנקיטת צעדים משפטיים גדל ל-200 פאונד). בתגובה לאתר The Wired נמסר שהחברה "מאוכזבת" ממה שקרה לאורחים, שהטיפול בהם לא עמד בסטנדרט הגבוה שלה, והיא פועלת על מנת לתקן את המצב.

 

Airbnb נמצאת בדרך להיות תאגיד גדול וכעת היא גם מאמצת את התנהגויות בעייתיות של תאגידים גדולים. החברה בנתה את עצמה על מתן חוויה אישית וייחודית שאי אפשר למצוא בשירותי אירוח מסורתיים. זה המותג שלה. אם אני רוצה חוויה גנרית וכוללנית, אני תמיד יכול ללכת למלון במקום. שם, לפחות, אני יודע שאין סיכוי שיופיעו בריונים באמצע הלילה ויבקשו ממני כסף .

 

קצרצרים

 

1) פייסבוק עושה עם הקורונה את מה שהיא לא עושה בפוליטיקה, וממש נוקטת בצעדים למניעת התפשטות רמאויות ומידע שווא. לפי החברה, היא אוסרת עד להודעה חדשה פרסומות המשווקות מסכות לכיסוי הפנים. האיסור מצטרף לאיסור החברה על פרסום מוצרים עם טענות שווא לגבי יכולתם לסייע בהגנה מהנגיף.

 

2) וואווי צופה ירידה חדה של 20% במכירות הסמארטפונים שלה השנה. זאת, בעקבות הסנקציות של ארה"ב על פעילותה. הנתון, כך לפי אתר The Information, לא משקלל את הנזקים האפשריים מהמשך התפשטות הקורונה, מה שעלול רק להחמיר את המצב.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x