$
חדשות טכנולוגיה

בחירות 2020

נדחתה העתירה נגד הליכוד ואלקטור - המפלגה תוכל להשתמש באפליקציה גם ביום הבחירות

בג"ץ דחה על הסף את הדרישה לאסור על הליכוד להמשיך ולעשות שימוש באפליקציית דרבון הבוחרים, וכן את הדרישה למחוק את כל המידע שנאסף באמצעותה. השופט אלכס שטיין: "הגנה על פרטיותם של האזרחים אינה מצויה ברשימת תפקידיו של יו"ר ועדת הבחירות"

עומר כביר 18:1225.02.20

בג"ץ דחה היום על הסף את העתירה נגד הליכוד ואלקטור, והתיר בכך למפלגה להמשיך להשתמש באפליקציית דרבון הבוחרים, כולל על מנת לדווח ביום הבחירות על הגעת מצביעים לקלפי.

 

העתירה שהוגשה בשבוע שעבר על ידי עוה"ד שחר בן מאיר ויצחק אבירם דרשה לאסור על מפלגת הליכוד להמשיך ולעשות שימוש באלקטור, ובפרט לאסור עליה להשתמש בה מתוך הקלפיות ביום הבחירות. כן התבקש בית המשפט להורות על מחיקת כל המידע שנאסף באמצעותה, ובפרט מידע שנוגע לכוונות ההצבעה או התמיכה המפלגתית של אזרחים.

 

נתניהו מציג את אלקטור בכנס של הליכוד נתניהו מציג את אלקטור בכנס של הליכוד צילום: Youtube

 

קודם לכן דחתה ועדת הבחירות המרכזית דחתה עתירה דומה בנושא, וקבעה שהחוק לא מקנה לה סמכות לאסור את השימוש באפלקיציות דוגמת אלקטור. הרקע לעתירות הוא חשיפת כלכליסט את פעילות האפליקציות הללו, והן עוסקות גם בדליפות פנקס הבוחרים ומידע נוסף מאפליקציית אלקטור. מאז הגשת העתירה לבג"ץ הספיק פנקס הבוחרים שהועבר לליכוד לדלוף בפעם השלישית, הפעם מאתר הליכוד עצמו, בפרצה שאינה קשורה לאלקטור.

 

הליכוד ואלקטור ביקשו מבית המשפט לדחות את העתירה על הסף, בין השאר בטיעון שליו"ר ועדת הבחירות, אליו פנו העותרים קודם לכן, אין סמכות לאסור את השימוש באפליקציה, ושהטענה שלפיה השימוש באלקטור פוגע בזכות הבוחרים לפרטיות אינה נכונה. כן טענה הליכוד שהרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים ערכה הליך פיקוח וביקורת קפדניים על האופן שבו המפלגה מנהלת, מחזיקה ומשתמשת בפנקס הבוחרים שברשותה, והתירה לה להמשיך להשתמש באלקטור.

 

בהחלטתו הקצרה - חמישה עמודים בלבד - הסכים שופט בית המשפט העליון, אלכס שטיין, עם טיעוני הליכוד. "המשיב 5 (יו"ר ועדת הבחירות, השופט ניל הנדל - ע"כ) צדק בתארו את עצמו כמי שמופקד על טוהר ההליך הדמוקרטי ועל מימושה של זכות האזרחים לבחור ולהיבחר לכנסת, הא ותו לא. הגנה על פרטיותם של אזרחי המדינה אינה מצויה ברשימה המכובדת של תפקידיו", הוא כתב.

 

בנוסף אמר שטיין שליו"ר ועדת הבחירות יש שיקול דעת שמאפשר לו לקבוע שימושים מותרים בפנקס הבוחרים. "לא נוכל להורות לו כיצד להפעילו", הבהיר. "הלכה היא עמנו כי בית משפט זה ממעט להתערב בהחלטותיו של יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, שכן התערבות כאמור שמורה למקרים חריגים וקיצוניים".

 

לגבי דרישות אחרות שהעלו העותרים, כמו להורות לליכוד למחוק את כל המידע שנאסף באמצעות אלקטור, אמר שטיין שהמקום הנכון לברר אותן הוא במסגרת תביעה אזרחית. "טענות העותרים מתמקדות בפגיעה החמורה בפרטיותם של רבבות אזרחים שפרטיהם דלפו החוצה עקב כשלי האבטחה הנטענים באפליקציה. אם אכן כך קרה, מדובר בפגיעה בפרטיות שעל חומרתה אין צורך להכביר מלים. פגיעה סעדים כאמור מוענקים בבתי המשפט הרגילים, ולא בבית משפט

זה בכושרו כבג"ץ".

 

אף שדחה את כל טענות העותרים החליט בג"ץ שלא לפסוק להם הוצאות, לאור החשיבות הציבורית של טענותיהם.

x