$
הייטק והון סיכון

הבאנה לאבס תוביל את מאמצי אינטל לצמצם את הפיגור בבינה המלאכותית

אינטל תשלם כ־2 מיליארד דולר תמורת רכישת מפתחת מעבדי הבינה המלאכותית מקיסריה. העסקה משקפת תשואה גבוהה למשקיעים בחברה, שגייסה 120 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ב־2016. בנוסף, אינטל תקצה עד 200 מיליון דולר לשימור העובדים

מאיר אורבך 10:0217.12.19

עכשיו זה רשמי: ענקית השבבים האמריקאית אינטל אישרה את חשיפת כלכליסט מתחילת החודש והודיעה עלרכישת חברת שבבי הבינה המלאכותית (AI) הישראלית הבאנה לאבס (Habana Labs) מקיסריה בכ־2 מיליארד שקל — סכום מכובד עבור חברה שגייסה 120 מיליון דולר בלבד. עוד נודע ל"כלכליסט" שאינטל הקצתה 200–100 מיליון דולר נוספים מעבר לסכום העסקה לצורך שימור עובדים קיימים של הבאנה (Retention) וכן לגיוס עובדים חדשים.

 

העסקה מהווה את האקזיט הפרטי הגדול ביותר בישראל בעסקת מזומן, את האקזיט השני בגודלו בישראל לאחר מכירת מובילאיי לאינטל, ונמנית עם המכירות הגדולות ביותר של חברת שבבים פרטית ברמה העולמית. מייסדי החברה יוצאי פריימסנס דוד דהן ורן חלוץ, היו"ר והמייסד אביגדור וילנץ, עובדי החברה והמשקיעים של הבאנה לאבס צפויים לרשום מההחזרים המשמעותיים ביותר על השקעות בישראל. למעשה, רוב בעלי המניות צפויים לרשום תשואה של פי 15 ויותר על השקעתם.

 

מעבדי AI ליישומים התובעניים בתעשייה

 

דהן וחלוץ ייסדו את הבאנה ב־2016 ובאותה שנה גייסו 9 מיליון דולר ראשונים (גיוס סיד) מווילנץ, יחד עם משקיעים פרטיים נוספים שמצטרפים לרוב השקעותיו. וילנץ, שנחשב לאחד ממייסדי הבאנה, נמנה עם מייסדי אנפורנה, שנמכרה שנה קודם לכן ב־2015 לאמזון ב־370 מיליון דולר ושימשה בסיס למרכז הפיתוח של ענקית הקמעונאות בישראל. בנוסף הוא נמנה על מייסדי חברת השבבים גלילאו שנמכרה למארוול בשנת 2000 תמורת 2.7 מיליארד דולר.

 

מייסד ויו"ר הבאנה לאבס אביגדור וילנץ. מהחזרי ההשקעה המשמעותיים בישראל מייסד ויו"ר הבאנה לאבס אביגדור וילנץ. מהחזרי ההשקעה המשמעותיים בישראל צילום: שמואל אוסטר

 

ב־2017 גייסה הבאנה 36 מיליון דולר נוספים (סבב A) בהובלת קרן בסמר של אדם פישר וקרן Walden של ליפ־בו טאן, שנמנות על בעלי המניות המובילים בחברה. אשתקד ביצעה החברה סבב גיוס B ואחרון של 75 מיליון דולר בהובלת אינטל קפיטל, זרוע ההשקעות של אינטל, שהפכה למחזיקה משמעותית נוספת. משקיעים נוספים בחברה הם באטרי ונצ'רס, WRV קפיטל, קרן ההשקעות A&E וכן החברות סיסקו וסמסונג.

 

לאחר השלמת הגיוס הגדול אשתקד פתחה הבאנה לאבס מרכז פיתוח בעיר גדנסק בפולין, שהצטרף למרכזי הפיתוח הקיימים בישראל ובארה"ב. לטענת החברה, המרכז בפולין נועד לספק מענה למחסור הרב בכוח אדם בישראל, ובעיקר במפתחי שבבים. החברה מעסיקה יותר מ־150 עובדים בתל אביב, קיסריה, גדנסק וסן חוזה בקליפורניה, ומפתחת סדרת מעבדים ייעודיים לבינה מלאכותית תחת השם Goya.

 

יניב גרטי, מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי, מנכ"ל אינטל ישראל צילום: יובל חן

 

הבאנה משווקת את מעבדיה ליישומים התובעניים ביותר בתעשייה, ובהם מרכזי נתונים (פרטיים או בענן), כלי רכב אוטונומיים ורובוטיקה תעשייתית. ביוני האחרון הכריזה החברה על מעבד לאימון בינה מלאכותית בשם גאודי להשלמת סל מוצריה בתחרות על שוק מעבדי הבינה המלאכותית, שנשלט כיום כמעט לחלוטין בידי אנבידיה.

 

הבאנה לאבס תהפוך ליחידה עסקית באינטל

 

עם השלמת המכירה לאינטל צפויה הבאנה להמשיך לפעול כיחידה עסקית עצמאית בהובלת הצוות הניהולי הקיים ולדווח לקבוצת פלטפורמות הנתונים של אינטל (Intel’s Data Platforms Group), האחראית לקו רחב של טכנולוגיות AI למרכזי נתונים. וילנץ עצמו ישמש כיועץ בכיר ליחידה העסקית שתהווה הבאנה וכן לאינטל עצמה.

 

 

 

לטענת אינטל, השילוב בין החברות יספק להבאנה גישה למשאבי ה־AI שלה, כולל למשאבים משמעותיים של אינטל שנבנו בשלוש השנים האחרונות, עם מומחיות בתוכנת AI, אלגוריתמים ומחקר, שיאפשרו להבאנה להתרחב ולהאיץ את פעילותה. לדברי אינטל, הבאנה תמשיך לפעול מישראל.

 

אינטל מעסיקה בישראל כ־12 אלף עובדים וכן 1,100 נוספים בחברה־הבת מובילאיי. חלק ניכר מעובדיה של אינטל ממוקדים במרכז הפיתוח של החברה בחיפה, ואחראים לחלק משמעותי מפעילות השבבים החשובים שלה. לטענת אינטל, החברה אחראית ל־52 אלף משרות ישירות ועקיפות בישראל.

 

 

מנכ"ל אינטל בוב סוואן. להדביק את הפער מנכ"ל אינטל בוב סוואן. להדביק את הפער צילום: intel

 

לפי אינטל, רכישת הבאנה והשילוב בין החברות יחזק את קו מאמצי הבינה המלאכותית שלה ויאיץ את מאמציה בשוק שבבי ה־AI, הנמצא בשלביו הראשונים וצומח במהירות. להערכת אינטל, שוק שבבי ה־AI יצמח עד 2024 למחזור שנתי של יותר מ־25 מיליארד דולר. אינטל צופה שהכנסותיה מבינה מלאכותית ב־2019 יסתכמו ביותר מ־3.5 מיליארד דולר, צמיחה של יותר מ־20% מאשתקד.

רכישת הבאנה לאבס מהווה עבור אינטל תחמושת משמעותית במלחמתה מול אנבידיה על השליטה בעולם הבינה המלאכותית. אינטל כבר ביצעה כמה רכישות קטנות יותר בתחום והתנסתה בפיתוח עצמאי, אך נראה שהבינה שהיא חייבת מוצר איכותי קיים, אף שגם שילובו במערכותיה ידרוש זמן. הצורך של אינטל הוא ככל הנראה ההסבר למחיר הגבוה של העסקה.

 

"רכישת הבאנה לאבס מקדמת את אסטרטגיית הבינה המלאכותית שלנו, השואפת לספק ללקוחות פתרונות לכל צורכי הביצועים — מקצה הרשת החכמה עד למרכז הנתונים", אמר נבין שנוי, סגן נשיא בכיר ומנהל כללי של קבוצת פלטפורמות הנתונים באינטל. "הבאנה תזניק את היצע הבינה המלאכותית שלנו למרכזי נתונים עם משפחת מעבדים עתירי ביצועים וסביבת תכנות מבוססת תקנים שתתמודד עם עומסי העבודה המתפתחים בבינה מלאכותית".

 

"אנו בני מזל להכיר את אינטל ולשתף עמה פעולה הודות להשקעתה בהבאנה, ונרגשים להצטרף רשמית לצוות של אינטל", אמר מנכ"ל הבאנה דוד דהן. "אינטל הקימה צוות AI עם אנשים ויכולות ברמה עולמית. אנו נלהבים לשתף פעולה עם אינטל בהאצת והרחבת פעילותנו. יחדיו נספק ללקוחות עוד חדשנות בבינה מלאכותית, ומהר מתמיד".

 

x