$
חדשות טכנולוגיה

נחשף בכלכליסט

אקזיט ענק להייטק הישראלי: אינטל רוכשת את הבאנה לאבס תמורת 2 מיליארד דולר

זו עסקת הענק השנייה של אינטל בישראל לאחר רכישת מובילאיי לפני כמעט 3 שנים עבור 15 מיליארד דולר. הבאנה לאבס מתמחה בפיתוח שבבי בינה מלאכותית, תחום אסטרטגי במתווה הדרך החדש של אינטל

מאיר אורבך 16:0616.12.19

אינטל הודיעה על רכישת הבאנה לאבס תמורת 2 מיליארד דולר. העסקה מגיעה כ-3 שנים לאחר רכישת מובילאיי תמורת 15 מיליארד דולר. חברת הבאנה לאבס (Habana Labs) הישראלית מפתחת שבבי בינה מלאכותית.   

 

המו"מ בין הצדדים נחשף בכלכליסט. האקזיט מהווה עוד הצלחה של היזם אביגדור וילנץ, ששני אקזיטים משמעותיים כבר מאחוריו.  

מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי והיזם אביגדור וילנץ מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי והיזם אביגדור וילנץ צילומים: יובל חן, שמואל אוסטר

 

עובדי החברה והמשקיעים ירשמו באקזיט הנוכחי את אחד ההחזרים המשמעותיים ביותר על השקעה, בסטארט-אפ כאשר מרביתם ירשמו תשואה של פי 15 ויותר על ההשקעה. זהו למעשה האקזיט הפרטי הגדול ביותר בישראל בעסקת מזומן והרכישה הכי גדולה של חברת שבבים פרטית גם ברמה הבינלאומית.

 

זהו אקזיט גבוה במיוחד לחברה שגייסה 120 מיליון דולר בלבד. ב-2018 גייסה חברת הבאנה לאבס 75 מיליון דולר בסבב גיוס שני אותו הובילה אינטל קפיטל זרוע ההשקעות של אינטל. משקיעים נוספים בחברה כוללים את הקרנות בסמר, באטרי ונצ'רס, WRV קפיטל ועוד. רשימת בעלי המניות של הבאנה לאבס כוללת שורה של משקיעים מפתיעה וביניהם סיסקו,  סמסונג, קרן ההשקעות A&E ומשקיעים פרטיים נוספים.  

 

אקזיט גדול שלישי לאביגדור וילנץ

 

בסך הכל מאז הקמתה, גייסה הבאנה לאבס 120 מיליון דולר בשלושה סבבים מרכזיים כאשר בסבב הסיד השקיעו בחברה יזם העל ביגדור וילנץ ואחד ממייסדיה ומספר משקיעים פרטיים נוספים אשר מצטרפים לאביגדור במרבית השקעותיו. בסבבים הבאים השקיעו בחברה קרן בסמר ונצ'רס של אדם פישר וולדן שמובלת על ידי ליפ בו טאן שתיהן מבעלי המניות המובילות בחברה. אינטל קפיטל השקיעה בסיבוב האחרון בחברה והיא גם מחזיקה משמעותית בחברה.

 

הבאנה לאבס נוסדה ב-2016 על ידי דויד דהן ורן חלוץ, יוצאי חברת פריימסנס שנמכרה לאפל ב-2013 תמורת 345 מיליון דולר. המשקיע הראשון ויו"ר החברה שנחשב גם לאחד ממייסדיה הוא אביגדור וילנץ, ממייסדי אנפורנה שנמכרה לאמזון ב-2015 בעסקה של 370 מיליון דולר וששימשה בסיס למרכז הפיתוח המרכזי של אמזון בישראל . כמו כן וילנץ היה בין מייסדי חברת השבבים גלילאו שנמכרה לחברת מארוול בשנת 2000 בכ-2.7 מיליארד דולר.

 

הבאנה לאבס תשמש לפיתוח שבבי ה-AI של אינטל

 

לאחר הגיוס הגדול שביצעה החברה ב-2018 היא פתחה מרכז פיתוח בגדנסק, פולין. מרכז הפיתוח שם עובד לצד המרכזים האחרים של החברה בישראל וארה''ב. המרכז נועד לתת מענה לצורך במחסור הרב בכח אדם הקיים בישראל ובעיקר במפתחי שבבים.

 

הרכישה של האבנה לאבס תאפשר לאינטל פתח שבבי בינה מלאכותית הרכישה של האבנה לאבס תאפשר לאינטל פתח שבבי בינה מלאכותית צילום: אינטל

 

החברה, שמעסיקה מעל ל-150 עובדים בתל אביב, קיסריה, פולין וסן חוזה, מפתחת את Goya, סדרת מעבדים ייעודיים ל-AI. היא נבנתה עבור היישומים התובעניים ביותר בתעשייה, ביניהם מרכזי נתונים פרטיים וענניים, כלי רכב אוטונומיים, רובוטיקה תעשייתית, רחפנים ועוד. Goya כולל את החומרה והתוכנה, כולל מלקט (compiler) גרפי עתיר ביצועים, מאות ספריות קרנל והכלים הדרושים לשילוב במסגרות תוכנה המשמשות את הלקוחות לשיפור השימוש בהיקשי AI.

 

ביוני האחרון הכריזה החברה על גאודי, מעבד לאימון בינה מלאכותית שמתחרה בחברה המובילה בתחום אנבידיה. בעת שהשיקה את המעבד אמרה החברה שהוא חזק משמעותית מכל מתחריו. גאודי אמור להשלים את סל המוצרים שמציעה האבנה בתחרות שלה על שוק מעבדי הבינה המלאכותית שנשלט כיום כמעט לחלוטין על ידי אנבידיה בעיקר בחלק של אימון הבינה המלאכותית שהוא השלב הראשון בעיבוד הטכנולוגי.

 

שילוב החברות מחזק את קו מוצרי הבינה המלאכותית של אינטל ומאיץ את מאמציה בשוק שבבי הבינה המלאכותית, הנמצא כיום בשלביו הראשונים וצומח במהירות. אינטל צופה כי עד 2024 יצמח שוק זה ליותר מ-25 מיליארד דולר.

 

"הרכישה מקדמת את אסטרטגיית הבינה המלאכותית שלנו, השואפת לספק ללקוחות פתרונות לכל צורכי הביצועים – מקצה הרשת החכמה עד למרכז הנתונים" אמר נבין שנוי, סגן נשיא בכיר ומנהל כללי של קבוצת פלטפורמות הנתונים באינטל. "הבאנה תזניק את היצע הבינה המלאכותית שלנו למרכזי נתונים עם משפחת מעבדי טריינינג עתירי ביצועים וסביבת תכנות מבוססת תקנים שתתמודד עם עומסי העבודה המתפתחים בבינה מלאכותית".

 

אסטרטגיית הבינה המלאכותית של אינטל מושתתת על האמונה שרתימת עוצמת הבינה המלאכותית לשיפור תוצאות עסקיות מחייבת תמהיל רחב של טכנולוגיה – הן חומרה והן תוכנה – כמו גם תמיכה רחבה של האקוסיסטם. ב-2019 צופה אינטל שהכנסותיה מבינה מלאכותית יעלו על 3.5 מיליארד דולר, גידול של יותר מ-20% משנה לשנה.

 

שנוי הוסיף, "אנו יודעים שלקוחות מחפשים יכולת תכנות קלה בפתרונות AI שנבנו למטרות ספציפיות, וכן ביצועים מעולים הניתנים להרחבה, ישימים למגוון עומסי עבודה וטופולוגיות של רשתות עצביות. לכן אנו נרגשים לצרף אלינו צוות AI ברמה של הבאנה, בעל ניסיון ביצוע מוכח. הקניין הרוחני והמומחיות המשולבים של שתי החברות יספקו ביצועי מחשוב ויעילות ללא תחרות לעומסי AI במרכזי הנתונים".

 

מפעל אינטל בקרית גת מפעל אינטל בקרית גת צילום: הרצל יוסף

 

תמשיך לפעול מישראל

 

הבאנה תמשיך לפעול כיחידה עסקית עצמאית עם הצוות הניהולי הקיים שלה ותדווח לקבוצת פלטפורמות הנתונים של אינטל (Intel’s Data Platforms Group), הקבוצה האחראית לקו רחב של טכנולוגיות AI למרכזי נתונים. שילוב החברות יספק להבאנה גישה למשאבי AI של אינטל, כולל למשאבים משמעותיים של אינטל שנבנו בשלוש השנים האחרונות, עם מומחיות מעמיקה בתוכנת AI, אלגוריתמים ומחקר, שיאפשרו להבאנה להתרחב ולהאיץ את פעילותה.

 

יו"ר הבאנה, אביגדור וילנץ, הסכים לשמש כיועץ בכיר ליחידה העסקית, כמו גם לאינטל. הבאנה תמשיך לפעול מישראל שבה גם יש לאינטל נוכחות משמעותית והיסטוריית השקעות ארוכה. אינטל קפיטל, זרוע ההשקעות של אינטל, השקיעה בהבאנה עוד לפני עסקה זו.

 

 

"אנו בני מזל להכיר את אינטל ולשתף עמה פעולה הודות להשקעתה בהבאנה, ונרגשים להצטרף רשמית לצוות של אינטל," אמר דויד דהן, מנכ"ל הבאנה. "אינטל הקימה צוות AI עם אנשים ויכולות ברמה עולמית. אנו נלהבים לשתף פעולה עם אינטל בהאצת והרחבת פעילותנו. יחדיו נספק ללקוחות עוד חדשנות בבינה מלאכותית, ומהר מתמיד".

 

אינטל מעסיקה כ-12 אלף עובדים בישראל ו־1,100 נוספים בחברה הבת מובילאיי. אינטל אחראית ל־52 אלף משרות ישירות ועקיפות בישראל. חלק גדול מעובדיה של אינטל מתמקדים במרכז הפיתוח של החברה בחיפה שם הם אחראים לפיתוח חלק משמעותי מהשבבים החשובים של החברה.

 

את אינטל ייצגו בעסקה עורכי הדין ברק פלאט, עזרא גרוס ובן סנדלר ממשרד יגאל ארנון ושות'.

 

אביגדור וילנץ: המהנדס עם מגע זהב. מוכר לענקיות הטכנולוגיה, וסולד מהן

 

אם להייטק הישראלי יש יזם בעל מגע זהב, זה כנראה וילנץ. המהנדס מצפון הארץ כבר מכר חברות למארוול, אמזון וסיסקו – ומהיום גם לאינטל.

 

וילנץ למד הנדסת אלקטרוניקה בטכניון, והחל את דרכו המקצועית באלביט של שנות השמונים. בשנת 1992 הקים את חברת גלילאו, אותה מכר לענקית השבבים מארוול ב־2.7 מיליארד דולר בשנת 2000. לאחר המכירה נשאר וילנץ לכמה שנים במארוול, עד שהקים חברה נוספת – אנאפורנה לאבס, אותה מכר לאמזון ב־2015 תמורת כ־350 מיליון דולר. וילנץ השקיע גם בחברת ליבה (Leaba) שנמכרה לסיסקו בעסקה של כ־320 מיליון דולר. מוקדם יותר השנה נחשפה חברת לייטביטס לאבס (Lightbits Labs), שווילנץ נמנה על מייסדיה ובין המשקיעות בה: דל־EMC, סיסקו ומייקרון. בהבאנה לאבס שימש וילנץ כיו"ר והשקיע בה כבר משלב הסיד.

 

על אף שלא מעט חברות שלו נמכרו לענקיות אמריקאיות, וילנץ דיבר לאחרונה נגדן בכנס שנערך בחודש מאי האחרון: "תחום אחד שמאוד מעניין אותי הוא להילחם בגדולים. למרות שבעוונותיי אני גם מסייע להם ומחזק אותן", אמר. "אני חושב שיותר מידי כוח מביא רע. אמזון היא חברה רעה, אפל היא חברה נוראית. בגוגל, אפל ואמזון הרֹע שם עצום. אני מחפש חברות שילחמו בהן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x