$
חדשות טכנולוגיה

צל כבד על ענקיות הטכנולגיה: ה-OECD מקדם "מס הייטק עולמי"

הארגון מקדם הצעת חוק שתחליף לגמרי את בסיס הסדרי המיסוי הבינלאומיים - שכיום נשען על חקיקה משנות העשרים. השינויים צפויים לסתום את החורים דרכם הצליחו חברות כגוגל, אפל ואחרות להימנע מתשלום מס אמת באירופה, ולפגוע במדינות שפועלות כמקלטי מס

רפאל קאהאן 12:3010.10.19

ה-OECD מקדם הצעה לשינוי במבני מסים שמוטלים על חברות טכנולוגיה בינלאומיות. לפי דיווח של הפייננשל טיימס, השינוי צפוי להגדיל את המסים האמורים, ולהשפיע גם על חברות מוצרי יוקרה ורכב. חברי ה-OECD ידונו בה בשבוע הבא, במפגש של 20 שרי אוצר וכלכלה שייערך בוושינגטון. לפי דיווח של סוכנות רויטרס, הצעת החקיקה מייצגת כ-134 מדינות שהעניקו לארגון מנדט בנושא.

 

 

ההצעה מנסה לפתור חולשה בחוקי מיסוי בינלאומיים קיימים, ממנה נהנות חברות טכנולוגיה בינלאומית: העובדה שרוב החוקים נשענים על הסכמי סחר שעקרונותיהם הונחו עוד בשנות העשרים של המאה שעברה. החוקים שונו עוד ועוד בהתאם לשינויים בשטח, אך הבסיס הזה לא מתאים לעידן הגלובלי, ומעניק לחברות דרכים רבות להתחמקות מתשלום, דרך תכנון מס שלא תואם את הפעילות שלהן במדינות שונות.  

 

חוזה אנחל גורייה, מזכ"ל ה-OECD חוזה אנחל גורייה, מזכ"ל ה-OECD צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

על הערכות, השינויים יועילו בעיקר לכלכלות החזקות כגון ארה"ב, סין, צרפת, בריטניה, איטליה וגרמניה. המפסידות העיקריות צפויות להיות מדינות שמשמשות כמקלטי מס או שבהן היקף המיסוי על הפעילות הוא נמוך מאוד כגון אירלנד. המטרה לדברי ה-OECD היא לייצר "מערך מיסוי בינלאומי יציב", וזאת כמענה לבעיה של כללי המיסוי הישנים שיצרו חלוקת מס לא צודקת. "המערכת הנוכחית נמצאת תחת לחץ עצום ולא תשרוד אם לא נשכיל להסיר את גורמי הלחץ", הסביר ראש מדיניות המיסוי ב-OECD, פסקל סנט-אמנס.

 

השינויים המוצעים יספקו לממשלות יכולת למסות חברות בינלאומיות בעלות הכנסות של יותר מ-750 מיליון יורו בשנה שלהן פעילות "קבועה ומתמשכת" עם לקוחות בשוק מקומי ללא קשר לכך שיש להן משרדים או נציגות מקומית במדינה.

 

השינוי שמתכנן ה-OECD ייקח זמן ליישום. ואולם, מדינות שונות כבר החלו בניסיון להתאים את כללי המיסוי המקומיים כדי לכלול שומות על פעילות חברות הטכנולוגיה. הראשונה ליישם זאת היתה צרפת שחוקקה לפני מספר חודשים חוק מיסוי חדש שיגדיל את ההכנסות שלה מפעילות של חברות טכנולוגיה בשטחה. גם בריטניה החלה בניסיון להעביר חוק כזה והדיונים בנושא כבר החלו בפרלמנט שלה.

 

מטה גוגל בצרפת מטה גוגל בצרפת צילום: Getty

 

 

בנוסף, מדינות האיחוד כבר החלו בפעולות שעשויות לשנות את המצב הקיים עבור לא מעט חברות. למשל, אפל נמצאת במרכז הכוונת של מוסדות האיחוד ומאוימת על ידי שומה עצומה של כ-14 מיליארד דולר, לאחר שנטען שניצלה את המטה האירי שלה כדי לחמוק מתשלום במדינות אחרות; וגוגל כבר הסכימה לחתום על הסכם עם צרפת במסגרתו תשלם כמיליארד דולר על חשבון המסים שלה במדינה. אמזון, שמחזיקה מטה אזורי בלוקסמבורג, נדרשת לשלם שומה בהיקף של כ-250 מיליון יורו במדינה, כך שלא ברור כיצד תשפיע עליה החקיקה החדשה, אם תתקבל.

 

 

מדינות שיעמדו בדרישות הללו יאלצו לשלם מס חברות גבוה יותר ממה שהן נדרשות לו כיום אם כי טרם נקבעה הנוסחה המדויקת לכך בידי כלכלני ה-OECD. במקביל הארגון החל בהכנה של רפורמה נוספת שצפויה לקבוע היקף מס חברות מינימלי שיחייב את כל התאגידים הבינלאומיים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x