$
חדשות טכנולוגיה

וואווי מנסה לעקוף את החרם: תציע לחברות אמריקאיות רישיונות לטכנולוגיית 5G

הסכמי רישוי יאפשרו לחברה להמשיך ולהכניס כסף מהשוק האמריקאי, למרות שלא תמכור בו חומרה. ואולם, גם הסדר רישוי תוכנה לבקרת 5G יתן לה כוח רב, ורק מעבר לקוד פתוח יוכל להרגיע את האמריקאים - מהלך שיפגע ביכולתה להרוויח בשווקים אחרים

רפאל קאהאן 16:0315.09.19

וואווי שוקלת ביצוע מהלך חדש שיוכל לשפר את מצבה מול שלטונות ארה"ב, שהטילו עליה חרם שצפוי להיכנס לתוקף בעוד כחודשיים: מייסד החברה רן ז'נגפיי אמר בראיון לניו יורק טיימס שוואווי תוכל להעניק לחברות אמריקאיות רישיונות לשימוש בטכנולוגיות 5G שפיתחה, שיישענו על תוכנה שתפעל על מכשור של ספקיות אחרות.

 

 

מדובר במהלך מחוכם. כיום ישנם שלושה גושים שמתחרים במרוץ לעליונות בתחום רשתות הדור החמישי - ארה"ב, אירופה וסין; החברות בארה"ב הן היחידות שלא מחזיקות בטכנולוגיות 5G קנייניות משל עצמן, ונסמכות על פיתוחי יצרניות זרות. החרם על וואווי לא יאפשר שימוש בפיתוחיה, שנחשבים למתקדמים ביותר בתחום בפער משמעותי על הפיתוחים האירופיים. אם יידרשו חברות הטלקום האמריקאיות לעבוד רק מול הספקיות האירופיות - נוקיה ואריקסון - יקבלו מוצר פחות מתקדם, בעלות גבוהה יותר בשל היעדר תחרות אמיתית. שימוש בפיתוחי וואווי אצל ספקיות אחרות יוכל להמשיך ולהזרים הכנסות לחברה הסינית, בעוד החומרה שלה לא תפעל בארה"ב - חומרה שרשויות אמריקאיות טענו שמהווה פתח לריגול ממשלתי.  

 

ציוד תקשורת של וואווי נבדק בבריטניה ציוד תקשורת של וואווי נבדק בבריטניה צילום: בלומברג

 

 

 

על פי דיווח של האקונומיסט הבריטי, הרישיון של וואווי יעניק ללקוחות "גישה אינסופית", לטכנולוגיית ה-5G של החברה. זה כולל גישה לקוד המקור של הטכנולוגיה וכן לשיטות ההטמעה וההפעלה שלה. מדובר בהצעה מחוכמת: הלקוח יוכל לשנות את קוד המקור ולהתאימו לצרכיו, מה שעל פניו משאיר מעט מאוד אפשרויות להטמנה של דלתות אחוריות. בדרך זו ארה"ב גם תוכל באבחה אחת ליישר קו מול המתחרות - הן באירופה והן בסין.

 

מנגד, ישנן טענות שעולות על כך שהאיכות של התוכנה של וואווי אינה עומדת בסטנדרטים מערביים - כפי שקבעו מומחים שמונו לחקור את העניין בידי ממשלת בריטניה. זאת אומרת שהאקרים מחוכמים ימצאו דרך לנצל את הקוד הקלוקל כדי להחדיר את מרכולתם. שלא כמו בקוד פתוח וציבורי, קוד קנייני, גם אם הלקוח קיבל גישה למקור שלו - דורש השקעה לא קטנה כדי לבחון אותו לזהות בו באגים או בעיות. כך שמדובר בהשקעה עצומה, שלא לדבר על עלות הרישוי שגם היא נמדדת במיליארדי דולרים.

 

 

רן ז'נגפיי, מייסד ויו"ר החברה רן ז'נגפיי, מייסד ויו"ר החברה צילום: איי פי

 

 

זאת ועוד, וואווי עדיין תהיה הגורם האמון על העדכונים השוטפים, מה שתיאורטית, יאפשר לה לנצל את הקוד בהמשך הדרך. זו בעיה שגורמים אמריקאיים יצטרכו למצוא דרך לפתור אם בכוונתם לאפשר לחברות האמריקאיות לרכוש רישיונות 5G של וואווי. מנגד, אם וואווי באמת רצינית לגבי חשיפת קוד המקור שלה ללקוחות, הדרך היחידה שבה היא תוכל לרכוש את אמון הציבור יהיה על ידי הפיכתו לפתוח כפי שגוגל, פייסבוק, מיקרוסופט וחברות אחרות במערב ביצעו מדי פעם גם לטכנולוגיות מהותיות למודל העסקי שלהן.

 

 

 

כך למשל קוד המקור של אנדרואיד, כרום וטכנולוגיות אינטרנט נוספות פורסם כקוד פתוח בידי גוגל. גם פייסבוק העמידה טכנולוגיות תקשורת שונות שפיתחה לרשות הציבור. מיקרוסופט גם היא החלה להצטרף ליוזמות קוד פתוח וכך גם IBM שהצטרפה למגמה בזכות רכישת מפתחת הלינוקס, רד האט. עם זאת, וואווי כנראה לא תעשה צעד כזה בקלות; עלויות הפיתוח של טכנולוגיית הדור ה-5 שלה (שמומנו גם על ידי ממשלת סין) עומדות על מיליארדים, ומהוות מנוע רווח מרכז בעולם כולו - ויש לה עוד שווקים רבים מלבד ארצות הברית.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x