$
הקברניט

הכירו את המזל"ט החות'י ששיבש את אספקת הנפט העולמית

קוראים לו קאסף 2K, מקורו באיראן וביכולתו לתת למחבלים כוח שמקביל לשל טילי שיוט ונשק מונחה מתקדם. ואולם, אף אחד לא צריך להיות מופתע מהשימוש בו, וצבאות מודרניים יודעים להתמודד איתו ועם דומיו

ניצן סדן 11:1015.09.19
בסוף השבוע נחתה מכה קשה על תשתיות הנפט של סעודיה: מורדים חות'ים הצליחו להפציץ שני מתקני נפט מרכזיים במדינה, במתקפה שהובילה לשריפות נרחבות. שר האנרגיה הסעודי אף הודיע כי תפוקת הנפט תפחת זמנית ב-50%, מה שצפוי להשפיע על מחירי נפט עולמיים וארה"ב עשויה לפתוח מאגרי חירום כדי להימנע מהשפעת השיבושים הללו. המתקפה בוצעה בלי אבידות מצד החות'ים, באמצעי לחימה מאוד פשוט אך מאוד מסוכן - שלראשונה מצליח להשפיע על מערכות גלובליות: המזל"ט המתאבד.

 

שריפות ענק במתקן ארמקו בסעודיה שריפות ענק במתקן ארמקו בסעודיה צילום: רויטרס

 

 

מדובר במערכת נשק שהיא בעצם, הגרסה העממית לטיל שיוט: נשק לטווח ארוך, שקשה לגלות אם יטוס בתוך ואדיות ובתוואי שיסתיר אותו מאלומות מכ"מ, ומסוגל לפגוע בדייקנות רבה ביותר. מאין הגיע, מה ניתן לעשות בעזרתו, וכיצד ניתן להתמודד עם האיום?

 

 

 

 

לפי הערכות בארה"ב שפורסמו בסוף השבוע, החות'ים השיגו מזל"טים כאלה מאיראן, שידועה כספקית נשק מרכזית עבורם; בין סעודיה ואיראן מתרחשת שרשרת מלחמות פרוקסי כבר עשורים, והשתיים הן מהגורמים המובילים לחוסר היציבות הטיפוסי של המזה"ת וצפון אפריקה. התמיכה שלהן תמיד מגיעה משני עברי המתרס בכל קונפליקט במזה"ת בו נלחמים מוסלמים במוסלמים. בעיני שתי המדינות, מדובר במלחמת דת מתגלגלת: סונים נגד שיעים. והיא עוברת בין תימן, מרוקו, סוריה, עיראק ועוד.

 

 

מזל"ט האבאביל T, עליו מבוססים הכלים שתקפו בסעוודיה מזל"ט האבאביל T, עליו מבוססים הכלים שתקפו בסעוודיה צילום:

 

 

המורדים החות'ים הם קבוצה פרו-איראנית ששואפת להחליש ולהחליף את השלטון הסעודי, והמזל"ט המתאבד הוא כלי חשוב בארסנל שלה. כדי להכות במטרות אסטרטגיות, יש צורך בכוח אש רציני; הסעודים יודעים היטב היכן הנקודות הרגישות שלהן, והם מאבטחים אותן כהלכה מפני מתקפה גלויה. זה חתיכת אתגר, כי החות'ים יתקשו למשל, להסתיר משגרי רקטות גדולים או ריכוז של לוחמים רבים; לסעודים תמיד יהיה יתרון מספרי ומודיעיני.

 

 

שברי מזל"ט מתאבד איראני, בשימוש המורדים החות'ים שברי מזל"ט מתאבד איראני, בשימוש המורדים החות'ים צילום: (USA DoD (wikimedia

 

 

אבל מזל"ט מתאבד מאפשר לתת מכה אסטרטגית גם בלי לסכן הרבה אנשים, בלי לחשוף הרבה פעילים למידע (מה שיגדיל את הסיכוי שאחד מהם יגויס כסוכן ויסגיר פרטים), ובלי לבצע יותר מדי עבודה מקדימה. צריך רק לדעת היכן המטרה, היכן הרכיבים הרגישים בה ואת זה אפשר לדלות גם משיחה עם אדם שעבד שם פעם, ואפילו מתמונות בגוגל אימג'ס. המזל"ט המתאבד הוא הכלי הגמיש ביותר בארסנל החות'י: מדובר בגרסה משודרגת של מזל"ט התצפית אבאביל שחשפה איראן בשנות התשעים, ופותח עוד בשנות השמונים במסגרת מלחמת איראן-עיראק.

 

 

המזל"ט החות'י מוצג באירוע בתימן המזל"ט החות'י מוצג באירוע בתימן צילום: yemenpress

 

 

הגרסה האמורה היא פיתוח של אבאביל T, שלא משמשת לסיור ותצפית אלא לתקיפה. הכלי נקרא קאסף 2K והטווח שלו מגיע ליותר מ-1,500 ק"מ, נתון שמאפיין טילי שיוט מתקדמים; יש לו ראש נפץ של 30 ק"ג, ואפשר לשנות את המרעום שלו כך שייזום את הפיצוץ בגבהים שונים, כדי להשיג אפקטים שונים של נזק. למשל, בתצורה נגד אדם יכול המטען להתפוצץ בגובה 10-20 מ' ולפזר רסס ברדיוס של כ-150 מ'. המורדים החות'ים אף ביצעו מתקפה שכזו במהלך מצעד צבאי של צבא תימן - כפי שניתן לראות בסרטון הבא. 

 

 

 

 

 

כדי לשגר את המזל"ט, יש צורך במסילה ייעודית, אותה ניתן להתקין על משאית לניידות מקסימלית וגמישות הפעלה. המתקפה החות'ית האחרונה כללה, לפי הערכות, כעשרה מזל"טים שזמזמו להם בדרך למתקני הנפט ופוצצו מיכלים ורכיבים אחרים בהם, במירעום שגרם לשריפה. 

 

לפי מכון המחקר הביטחוני FDD, אף אחד לא היה אמור להיות מופתע מהמתקפה הזאת: המורדים הפעילו את המזל"טים שלהם כ-57 פעמים מתחילת השנה, מהן כ-32 כנגד מטרות תשתית סעודיות בסמוך לגבול עם תימן: נמלי תעופה באבחא, נייראן, ג'יזאן והבסיס האווירי "המלך חאלד" הותקף לבדו שמונה פעמים. החות'ים טענו שפגעו בנמל התעופה של אבו דאבי עם מזל"ט מתאבד ביולי 2018, אך שלטונות איחוד האמירויות הכחישו זאת וייחסו את התקיפה למערכות נשק אחרות. פעמים רבות יורטו המזל"טים, כמו בסרטון זה שמציג הפלה של קאסיף בידי מטוס F15 סעודי.

 

 

 

 

  

החות'ים טענו בעבר שפיתחו את הקאסיף בעצמם, אך כל רכיביו זהים לשל האבאביל האיראני, כך שהחות'ים כנראה פיתחו בעיקר את שמו. בנוסף, גם לאבאביל יש גרסאות בעלות מטעני נפץ, וכנראה שהחות'ים לא ביצעו בו שינויים טכניים מהותיים. מזל"טים כאלה נמצאים גם בידי חיזבאללה, בגרסאות שעברו שדרוגים שונים ושינויים מבניים. גם במקרה זה, סביר יותר שמדובר בהזמנה מיוחדת מאיראן ולא בתעשייה אווירית מקומית.

 

איך מתמודדים עם איום שכזה?

 

איום המזל"ט המתאבד אמנם נראה מפחיד כרגע בגלל המתקפה המוצלחת, אך חשוב לזכור שלפניה הזו סוכלו ניסיונות רבים. כוחות ביטחון ברחבי העולם מתבססים על שילוב של מודיעין מתעדכן, סיורי מטוסי קרב ואמצעי נ"מ מתאימים כדי לשבש מתקפות מזל"טים. ככל שצבא מתקדם יותר, כך יש לו גישה לכלים מודיעיניים נרחבים יותר, ויכולת לדעת מתי צפוי שימוש במזל"ט מתאבד, מאין ישוגר ונגד מה. יש להניח שבעתיד יושקו מערכות נשק ייעודיות נגד כלים כאלה - מתותחים קצרי טווח מהירי ירי, בדומה לאלו שמסייעים להגנה על ספינות מפני טילים ימיים, ועד רחפנים קטנים שנועדו ליירט את המזל"טים באוויר בעצמם.

 

 

בינתיים, מתאמצת סעודיה להגן על מערכי הנפט שלה, ולבנות תוכניות חירום במקרי פגיעה כמו זאת. למעשה, רק לפני כמה חודשים נפגעה צנרת נפט בדרום המדינה, ולא נרשמו שיבושים מהותיים בייצור ואספקת הנפט. המזל"ט המתאבד לא נועד להשמיד מטרות ממוגנות, אלא רק ציוד רך - רכב לא משוריין, אנטנות מכ"מ ותקשורת, ומיכלים דקים. יתכן שיהיה די בשריון המיכלים או בדופן כפולה כדי לחסום אפשרות של מתקפה מוצלחת דומה בעתיד. זאת, עד לצעד האבולוציוני הבא במשפחת האבאביל והקאסף; זה טבעו של פיתוח ופיתוח-שכנגד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x